EXCLUSIV – De ce a fost schimbat șeful din Maramureș de la „Doi şi-un sfert”, serviciul secret al Ministerului de Interne

0
7575

SJPI MARAMUREȘ. La sfârșitul primăverii anului 2021, Direcția Generală de Protecție Internă (serviciul secret al Ministerului de Interne) l-a numit pe colonelul Mihai Vasile Demarcsek la conducerea Serviciului Județean de Protecție Internă (SJPI) Maramureș, numită colocvial „Doi şi-​un sfert” (denumire datează din 1990, fiind descendenta fostei UM 0215, unitatea de informații/serviciu secret a Ministerului de Interne, înființată la inițiativa lui Gelu Voican Voiculescu). Demarcsek provine din structură și a fost împuternicit la conducerea serviciului (în serviciile militarizate, ale magistraturii ș.a.m.d., împuternicirea este similarul interimatului din serviciile publice civile).

 

Până atunci structura a fost condusă, de la înființare (noiembrie 2016), de peste 4 ani, de locotenent colonel Ciprian Florin Blidar (în foto), provenit din hulitul SIPI Maramureș, serviciu desființat pentru că și-ar fi “pierdut din credibilitate pe plan intern și extern” (aceasta este motivația oficială, realitatea neoficială este că serviciul era folosit mai ales în alte scopuri decât cele pentru care a fost creat, adică încălca legile țării cu premeditare și în formă continuată).

 

De ce sunt schimbați șefii din structurile secrete, publicul nu află niciodată. Scrierea de față schimbă regula / îndreaptă omisiunea instituției statului și deconspiră unul dintre motivele principale care au stat la baza schimbării șefului serviciului din Maramureș al „Doi şi-un sfert”.

 

Motivul are legătură cu pătatul Serviciu Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș (colocvial, Înmatriculări Auto), al cărui fost șef (inspectorul principal de poliție Viorel Andrei Donciu – 39 de ani) a fost arestat și apoi trimis în judecată de DNA Cluj pentru comiterea mai multor infracțiuni penale (luare de mită în formă continuată, cumpărare de influență și acces ilegal la un sistem informatic), caz care a dezvăluit public cât de corupt era sistemul. Să vedem…

 

Pe linia Șironka – Donciu – Blidar

 

Informațiile prezentate în scriere sunt susținute în totalitate de înscrisuri și declarații ale unor persoane cu funcții din instituții ale statului (aflate și în posesia 2mnews), persoane implicate direct în subiectul prezentat și informații provenite de la surse informate, credibile și verificate ale 2mnews. Gradul de veridicitate al informațiilor din prezenta scriere este de 100%.

 

La începutul anului trecut, când comisar șef Florin Șironka a anunțat că având vârsta de 48 de ani a obosit după atâta muncă asiduă în folosul comunității și se pensionează, eliberând după 17 ani (!) funcția de șef la Înmatriculări Auto Maramureș. De asemnea, Șironka a făcut, ca orice șef convins că funcția îl așează pe palier regal, și anunțul așteptat de angajați/subalterni: cine urmează pe linia de succesiune la tron (adică pe cine lasă el, Regele Înmatriculărilor Auto, la comanda serviciului).

 

Numele succesorului susținut de Șironka: Viorel Donciu (cel trimis în judecată pe luare de mită în formă continuată). Numai că serviciul fiind în subordinea Instituției Prefectului, Șironka n-avea pârghii pentru a-l propulsa pe Donciu pe tronul său, acesta fiind propus de prefect. La acea vreme, pensionarea lui Șironka s-a suprapus peste numirea (de puțin timp) a unui nou prefect, Nicolae Silviu Ungur (PMP). Ungur a cerut propuneri, dar că n-a venit doar una (a lui Donciu), așa cum se așteptau creatorii sistemului întreținut (ne spune DNA) de Donciu, ci două. Și, surpriză, prefectul Ungur a optat pentru a doua propunere.

 

Sistemul era în pericol. Acesta este momentul în care a intrat în scenă “artileria grea”: SJPI, prin ditamai șeful serviciului, lt.col. Florin Blidar. Acesta reprezenta (în ochii noului/neexperimentatului prefect) sursa care deține informații despre cei doi propuși – SJPI este cunoscut ca Poliția Poliției (adică polițiști care veghează ca polițiștii să respecte legea).

 

Blidar nu i-a prezentat noului prefect informații privind cei noi nominalizați pentru șefia de la Înmatriculări Auto Maramureș, așa cum ar fi fost normal. Nici măcar nu i-a sugerat candidatul cel mai potrivit, ci i l-a spus direct, prin omisiune. Respectiv, i-a spus prefectului că persoana pentru care a optat pentru a o pune la comanda Înmatriculărilor Auto are probleme… penale, respectiv dosare în lucru la DNA (fapt infirmat ulterior). Când prefectul i-a cerut dovezi scriptice, Blidar a refuzat, parând cu legea: noul prefect nu avea încă eliberat certificat de securitate (cunoscut sub denumirea ORNISS, care autorizează posesorul pentru acces la informații clasificate).

 

Surse implicate 2mnews susțin că prefectul (din acea vreme) Ungur a cerut informații suplimentare (adică l-a crezut pe Blidar fix deloc) la Ministerul de Interne (în subordinea căruia se află DGPI), răspunsul de acolo fiind unul neutru: niciunul dintre candidații la șefia Înmatriculărilor Auto Maramureș n-are probleme, niciunul nu strălucește. În consecință, pentru a evita potențialele tensiuni a procedat ca-n povestea cu capra, varza și lupul: l-a împuternicit 90 de zile pe Donciu, iar apoi 90 de pe al doilea candidat (acesta n-a mai fost numit, împuternicirea fiind respinsă de structura centrală, se spune că tot la presiunea venită dinspre SJPI Maramureș).

 

Sistemul a câștigat, însă doar temporar, Donciu fiind, așa cum am precizat, arestat și trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată. Însă imixtiunea lui Blidar în acțiunea de impunere a lui Donciu la șefia Înmatriculărilor Auto Maramureș a ajuns (în baza cererii făcute de prefectul Ungur) și la comanda centrală a DGPI. Și acolo s-a tranșat înlocuirea șefului SJPI, pe tăcute, așa cum știu cei din structurile secrete. End of story.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here