EXCLUSIV – Cum mimăm că reintegrăm șomeri pe piața muncii: 2021, Maramureș a făcut două cursuri de formare profesională, cele mai puține din țară

0
438

RECONVERSIE PROFESIONALĂ DE FAȚADĂ. Octombrie 2021. Maramureș este singurul județ din România fără niciun curs de formare profesională pentru șomeri. De altfel, în cele 10 luni ale acestui an, conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Maramureș a programat doar 7 cursuri de formare/reconversie profesională, cele mai puține din țară.

 

În fapt, adevărul e mult mai sumbru. 2mnews a aflat că aceste cursuri raportate sunt… prognoze. Faptic, în Maramureș AJOFM a efectuat doar… două cursuri de reconversie (de calificare) profesională în anul 2021, a menționat Constantin Bădescu, consilier superior la AJOFM Maramureș, care are în atribuții servicii de informare, consiliere și orientare profesională a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

 

Să vedem în ce meserii i-au specializat cei de la AJOFM pe șomerii din Maramureș: coafor-frizer și referent resurse umane. În urma analizei ofertei de muncă reale din județ, 2mnews a conchis că, în fapt, agenții economici din Maramureș oferă locuri de muncă în cu totul alte meserii decât cele în care fac cursuri cei rămași fără locuri de muncă, respectiv se caută: casier / referent vânzări / lucrător comercial, tapițeri, tâmplari, mecanici, confecționeri textile, operatori CNC, electrician, lăcătuși mecanici, sudori, tinichigeri, stivuitoriști, bucătari, ajutori bucătari, chelneri etc.

 

De ce nu sunt pregătiți șomerii pentru posturi care se cer în județ, mai ales că asta este subliniat în regulamentul intern (“cursurile vor fi organizate după o fundamentare riguroasă, criteriile fiind necesitatea și eficiența. De asemenea va trebui să se asigure un grad de încadrare în muncă a absolvenților cursurilor de cel puțin 50% în următoarele 12 luni”)? Pentru că șomerii nu cer/nu vor să se înscrie la cursuri de formare profesională în meseriile solicitate real pe piața muncii. Acest fapt a determinat marii angajatori din județ (de exemplu, Aramis Invest) să se acrediteze și să facă pe cont propriu cursuri de formare profesională în meseriile în care au nevoie de forță de muncă.

 

În acest moment, AJOFM Maramureș este acreditată să facă aceste cursuri de formare profesională în 11 meserii, a precizat, pentru 2mnews, Alexandru Bondrea, fost director executiv, acum consilier superior la Centrul de Formare Profesională a Adulţilor al AJOFM Maramureș. Dar le fac doar pentru meseriile cerute de șomeri, nu de angajatori (c-așa prevede legislația). “Ambele cursuri au fost făcute la Borșa, începând din aprilie 2021, pentru că până atunci n-au fost alocate fonduri financiare în acest sens. Cursurile au fost în meseriile de coafor-frizer (curs cu durata de 5 luni) și referent resurse umane (curs cu durata de o lună și jumătate)”, a menționat Bondrea.

 

În fine, chiar dacă relevanța cursurilor făcute sub oblăduirea AJOFM Maramureș este nulă pe piața muncii reală, vă prezentăm situația defalcată pe luni/cursuri, conform datelor agenției naționale care în subordine AJOFM Maramureș (cu precizarea că în afara cursurilor începute în aprilie 2021, niciunul din cursuri nu s-au desfășurat – “N-a fost îndeplinit pragul minim de înscriși, 15-20 de persoane”, a precizat Bondrea):

 

2021

• ianuarie-februarie-martie: – (această linie semnifică “niciun curs”);

• aprilie: două cursuri (pentru meseriile de frizer/coafor/manichiurist/pedichiurist și referent resurse umane – fiecare cu câte 20 de participanți);

• mai: un curs (pentru meseria designer pagini web – 20 participanți);

• iunie: un curs (pentru meseria operator prelucrare date – 15 participanți);

• iulie: un curs (pentru meseria coafor – 20 de participanți);

• august: două cursuri (pentru meseriile designer pagini web și referent resurse umane – fiecare cu câte 15 participanți);

• septembrie: – (această linie semnifică “niciun curs”);

• octombrie: – (această linie semnifică “niciun curs”).

 

Piața muncii este lihnită de angajați, însă calificările pentru care există cerere reală sunt ignorate atât de cei aflați în căutarea unui loc de muncă, cât și de instituțiile statului care au în atribuții pregătirea/medierea locurilor de muncă pentru șomeri. Bine că avem unde ne coafa. Și o subliniere la final de scriere: la nivel național, în octombrie vor începe 142 programe de formare profesională (din care în Maramureș… ZERO) la care participă 2.128 persoane (din care, logic, în Maramureș ZERO) – conform legii, șomerii beneficiază de servicii de formare profesională gratuite, acestea fiind organizate de agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă (AJOFM).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here