EXCLUSIV – Cum au ajuns doi maramureșeni specializați în construcții în vârful topului național al producătorilor de hrană pentru animale de companie

0
1539

PET FOOD. În România, industria hranei pentru animalele de companie implică o plajă financiară destul de restrânsă, situându-se la circa 40 de milioane de euro/an. Însă acești bani sunt disputați doar 60 de jucători economici (firme), dintre care doar 11 sunt relativ semnificativi, înregistrând cifre de afaceri anuale de peste o jumătate de milion de lei. Din cei 11, doar 3 reușesc să obțină profituri nete de peste 200.000 de lei/an. O multinațională, o firmă din Maramureș și una din Mureș.

 

În Maramureș, sunt înregistrați 4 din cei 60 de producători de hrană pentru animale de companie (doi în Baia Mare, unul în Seini și unul în Coltău), însă doar doi dintre aceștia sunt activi și doar unul este semnificativ, acesta ajungând al doilea mare producător de hrană pentru animale de companie din România, după subsidiara locală a multinaționalei United Pet Food (un holding european cu fabrici în Belgia, Franța, Olanda, Polonia, Spania și România, în care se produc peste 400.000 tone de hrană și snacks pentru câini și pisici și care totalizează afaceri anuale de 275 milioane euro).

Această scriere este despre firma marmureșeană ajunsă în vârful unei industrii naționale aflate la începuturi și dominată de producători tradiționali din vestul Europei.

 

Nișa câștigătoare: hrană naturală, nu fast-food pentru animale

 

Firma BM Petfood Group SRL din Baia Mare, un business fondat în urmă cu 8 ani (în 2015) și controlat de familia Țudic din zona Poienile de sub Munte – Ruscova, a intrat pe piața producătorilor de hrană pentru câini pe o nișă mai puțin exploatată: produse 100% naturale, din carne (de porc, vită și rață) și organe comestibile.

 

În 2021, producătorul de hrană pentru câini din Baia Mare a raportat o cifră de afaceri de 32,6 milioane de lei și un profit net de peste 3 milioane de lei realizat cu 50 de angajați în fabrica situată în Valea Borcutului (acum cartier al municipiului Baia Mare).

Poate de aceea, produsele sub marca BM Pet Food merg aproape în totalitate la export, firma băimăreană figurând pe locul 5 în topul celor mai mari exportatori români de carne și organe de animale comestibile (un top mai puțin relevant, în contextul în care aici sunt reuniți exportatorii de carne de pui – în special -, porc și vită pentru consumul uman, însă semnalat în scriere pentru ca cititorii să-și poată face o ideea despre volumul de producție și de export al fabricii din Baia Mare).

 

Firma băimăreană specializată pe fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de companie (exclusiv câini) este deținută astăzi de Pavel Țudic (45 de ani, originar din Ruscova – deține 51% din părțile sociale ale companiei) și Adrian Țudic (43 de ani, originar din Poienile de Sub Munte – deține 49% din părțile sociale ale companiei) – în perioada 2016-2018, în firmă a fost asociat și germanul Hauf Reiner. Cei doi sunt asociați cu alți membri ai familiei și în afacerea producătorului de betoane NAP Construcciones SA, firmă înregistrată în Mireșu Mare, cu o cifră de afaceri de circa 7 milioane de lei.

 

Pavel Țudic este fondatorului holdingului de construcții Grupo Tudic, cu sediul înregistrat în nordul Spaniei (la Beasáin, în Țara Bascilor), dar​ care activează și în zona metropolitană extinsă a Madridului, dezvoltând mari proiecte edilitare. Adrian Țudic este director executiv pentru lucrări la Grupo Tudic.

 

* Foto: @ BM Pet Food

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here