EXCLUSIV – Cum arată muntele de 1.000 de tone de gunoi menajer aruncat ilegal pe câmp de Primăria Baia Mare: care este impactul asupra mediului

0
2876

CRIZA GUNOIULUI – BAIA MARE. Începând din 15 decembrie 2021, când operatorul de salubritate Drusal SA a întrerupt colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor menajere din municipiul Baia Mare din cauza datoriilor imense pe care le are Primăria Baia Mare la firmă (la momentul respectiv, administrația publică locală controlată de primarul Cătălin Cherecheș neplătind nicio factură aferentă anului 2021, iar cuantumul facturilor neplătite ajungând la 26,5 milioane de lei – 13 milioane de lei pentru salubritatea menajeră, 9 milioane de lei pentru salubritatea stradală și 4,5 milioane de lei arierate (sume câștigate definitiv în instanță) – serviciul de salubritate a fost prestat (când a fost, rar și cu sincopele care au dus la crearea unor munți de gunoaie) de SPAU și firme private desemnate direct de conducerea Primăriei.

 

În această perioadă de trei săptămâni, deșeurile menajere care au fost ridicate de pe platformele din Baia Mare au fost transportate și depozitate, în cea mai mare parte, ilegal, într-un loc neautorizat, în imediata apropiere a râului Săsar, fapt pentru care Primăria Baia Mare a fost amendată pentru poluarea cu premeditare și în formă continuată cu 90.000 lei (50.000 amenda Gărzii de Mediu Maramureș, 40.000 lei amenda SGA Maramureș).

 

În baza informațiilor din sistem, 2mnews a calculat că pe câmpul de pe strada Europa din Baia Mare au fost aruncate ilegal peste 1.000 de tone de deșeuri menajere (calculul a fost făcut la 50% din cantitatea de deșeuri produsă în municipiu de cetățeni în cele 3 săptămâni, pentru că 50% se află încă pe platformele din oraș, o urbe îngropată sub munți de gunoaie și șobolani).

 

… deci, au aruncat din ordinul primarului Cherecheș, care a instigat premeditat și în formă continuată la încălcarea legii, 1.000 de tone de deșeuri menajere și au fost amendați cu 90.000. Un mizilic, 90 de lei/1.000 kg de deșeuri menajere aruncate unde i-a tăiat capul.

 

Cum arată acum locul în care aruncă ilegal gunoiul menajer Primăria Baia Mare? Aveți aferent scrierii o fotografie aeriană realizată de unul dintre colaboratorii 2mnews în 31 decembrie 2021. Ultima zi a anului 2021, muntele de gunoi menajer ridicat ilegal de Primăria Baia Mare pe strada Europa, care produce circa 200 de metri cubi de levigat pe zi, levigat care se scurge, necontrolat și necolectat (cum obligă legea), pe sol și în râul Săsar. Asta se întâmplă într-un oraș total scăpat de sub control, lipsit de administrare.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here