EXCLUSIV – Cum a obținut Romaltyn, în 2017, un profit de peste 1,4 milioane de euro, în contextul în care activitatea productivă e sistată

0
1367

LĂMURIREA DILEMEI. Pentru prima dată după 10 ani, la sfârșitul anului 2017, societatea băimăreană Romaltyn Mining (vi-o mai amintiți?, fosta Transgold, firma care deține fosta uzină “Aurul”, companie specializată în prelucrarea deșeurilor miniere și valorificarea conținutului de aur și argint al acestora) a raportat profit, deși are, în continuare, activitatea productivă sistată. Și nu orice profit, ci unul semnificativ: peste 6,6 milioane de lei (echivalentul a peste 1,4 milioane de euro).

 

Profitul… fals”

 

Practic, în 2017 a fost pentru a doua oară din întreaga existență de 12 ani a firmei în care s-a raportat profit (prima dată fiind în 2008, profitul fiind puțin sub 300.000 de lei). Cum s-a întâmplat asta, a lămurit, pentru 2mnews, persoana cea mai în măsură: directorul economic al societatii, Ovidiu Opriș.

 

În contextul unei cifre de afaceri minuscule pentru o societate industrială (însă normală ținând cont de faptul că firma are activitatea productivă sistată și, în acest sens, numeroase procese pe rol etc.), respectiv sub 252.000 de lei, un profit raportat de peste 6,6 milioane de lei stârnește dileme. Cum a fost obținut?

 

“Profitul pe anul 2017 s-a datorat reevaluării datoriilor pe care societatea Romlatyn Mining le are la acționari. În mod practic, profitul a fost obținut prin diferența de curs valutar (la dolarul american) și care, conform BNR, a fost de 4,3 lei la începutul anului 2017 și 3,89 lei la închiderea anului 2017. Din această reevaluare a datoriilor, societatea a câștigat 0,41 de lei pentru fiecare dolar împrumutat de la acționari”, a explicat, pentru 2mnews, Ovidiu Opriș, directorul economic al Romaltyn.

 

Explicația directorului Opriș ne duce într-o altă zonă financiară: care este suma pe care Romaltyn a împrumutat-o de la acționarii societății? La finalul anului financiar 2017, societatea raporta datorii de aproape 197 de milioane de lei (echivalentul a aproximativ 42,3 milioane de euro).

 

Compania Romaltyn Mining Baia Mare, manageriată de Artur Czigler (director general), este deținută de investitori din România și Kazakhstan prin intermediul fondurilor de investiții specializate, controlate de către Ion Sturza și Kenes Rakishev. Romaltyn Mining deţine la Baia Mare o uzină de tratare a minereului aurifer cu o capacitate anuală de 2,5 milioane tone, care însă nu este operaţională.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here