EXCLUSIV – Cum a mințit Primăria Baia Mare în cercetarea Prefecturii, sperând să-l salveze pe edilul Cherecheș pentru nepunerea în aplicare a hotărârilor Consiliului Local

1
2156
Rudolf Stauder, Cătălin Cherecheș

RĂSPUNSUL MINCINOS DINTR-UN ACT PUBLIC. Legea: nepunerea în aplicare, cu rea-credinţă, de către primar a hotărârilor consiliului local constituie contravenție (conform art. 241 din Codul Administrativ – dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni) și se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei. Aplicarea amenzilor se face de către prefect (în calitatea sa de autoritate publică, reprezentant al Guvernului pe plan local), care instituie și măsurile de remediere și îndeplinirea acestora.

 

Faptele: trei Hotărâri ale Consiliului Local Baia Mare, din anii 2021 și 2022, care vizau acordarea burselor elevilor și bugetarea participativă NU au fost puse în aplicare de primarul Cătălin Cherecheș. Pentru că acestea nu erau la inițiativa sa (ci ale unor consilieri locali). Din această cauză, în ianuarie 2023, trei consilieri locali – Bogdănel Viorel Gavra (PMP), Bogdan Hodorogea (USR) și Simion Bizău (PNL), liderii grupurilor politice din Consiliului Local Baia Mare – au solicitat Instituției Prefectului Maramureș să verifice legalitatea activității executivului Primăriei Baia Mare, în special în cazul neaplicării respectivelor hotărâri.

 

Cele trei hotărâri ale Consiliului Local Baia Mare au fost emise în 9 octombrie 2021, 7 noiembrie 2022 (ambele se referă la acordarea burselor elevilor – pentru anii școlari 2020-2021 și 2021-2022) și 30 septembrie 2021 (privind implementarea proiectului “Bugetare participativă în municipiul Baia Mare”). Practic, aleșii băimărenilor au decis să se aloce anumite sume de bani pentru plata burselor elevilor, precum și suma 2 milioane de lei pentru 3 proiecte propuse de cetățeni (montarea unor defibrilatoare în oraș, arenă pentru sporturi pe nisip și piste de biciclete). Faptic, primarul Cherecheș, care avea obligația să propună rectificarea bugetului local și cuprinderea acestor sume în buget, nu a făcut nimic. A cheltuit banii orașului altfel.

 

Instituția Prefectului Maramureș, respectiv prefectul Rudolf Stauder, a inițiat o cercetare a speței, care este și un abuz în serviciu (printre altele), dar acest aspect trebuie cercetat de alte instituții (de magistrați), de pe strada 1 Mai nr. 8A, unde pare a fi concordie, zen, adieri de primăvară. În fine, revenim la fapte. Primarul Cherecheș nu a catadicsit să răspundă adresei Prefecturii (fapt consemnat de 2mnews AICI). La scurt timp de la enunțul public al sfidării, primarul Cherecheș a dispus ca un serviciu din Primărie (respectiv Direcția Gestiune Bugetară din subordinea Direcției Economice) să îi trimită, totuși, un răspuns reprezentantului Guvernului în Maramureș.

 

Motivațiile mincinoase din actul public

 

În acest răspus (expediat luni, 13 martie 2023), pentru a-l exonera pe primarul Cherecheș, slujbașii Primăriei care au întocmit/avizat răspunsul au mințit. Respectiv, au precizat că componenta financiară locală din bursele elevilor pe anul școlar 2022-2023, stabilită prin hotărâre de Consiliu Local (nr. 476/2022) nu a putut fi alocată pentru că „nu avea menționată sursa de finanțare” și, „la momentul adoptării hotărârii, nu se cunoștea valoarea resurselor necesare pentru acoperirea acestui tip de cheltuială, în acel moment neputând fi angajat bugetul pe 2023”.

 

Această minciună (un fals în acte publice, printre altele, dar pe strada 1 Mai nr. 8A…) este una în lanț. Adevărul este că acea HCL (nr. 476/2022) nu doar că AVEA menționată sursa de finanțare (care e și logică: bugetul local, fapt menționat expres în HCL – “din buget local”), ci menționa EXACT, la leu, valoarea resurselor necesare: 491.850 lei/lună.

 

Respectiv, HCL-ul preciza că, în fiecare lună se vor plăti „din bugetul local, până la 15 ale lunii următoare”, următoarele suplimentări financiare pentru cele 4 tipuri de burse școlare: 200 de lei/lună pentru Burse de performanță pentru 150 de elevi (total: 30.000 lei/lună); 100 de lei/lună pentru Burse de merit pentru 2652 de elevi (total: 265.200 lei/lună); 50 de lei/lună pentru Burse de studiu pentru 415 elevi (total: 20.750 lei/lună); 100 de lei/lună pentru Burse de ajutor social pentru 1.759 elevi (total: 175.900 lei/lună).

 

Deci, HCL-ul prevede la leu cu câți bani pe lună a decis Consiliul Local să suplimenteze bursele școlare. Mai mult, acest HCL are și o anexă în care se precizează expres unitățile de învățământ de la care provin respectivii elevi. După cei aproape 30 de ani de presă, mărturisesc că am văzut puține HCL-uri atât de clare și neinterpretabile ca și acesta.

 

Conform legii, primarul Cherecheș trebuia doar să-l aplice. NU l-a aplicat. Dar bugetarii din subordinea sa au mințit că nu a putut să fie aplicat, însă că, uite, au virat unităților școlare banii veniți de la stat aferenți burselor – erau obligați să facă așa, respectivii bani fiind alocați de stat cu destinație expresă (pentru plata burselor școlare). Ideea sesizării este însă alta: de ce NU au fost alocați banii prevăzuți de HCL (care sunt o completare la respectivele burse și se acordă exclusiv în baza voinței și deciziei aleșilor locali).

 

Ce va face Prefectura în această speță, care este cercetată și de Avocatul Poporului, nu știm (și devine puțin important deocamdată, nefăcând subiectul acestei scrieri). Dar vă vom spune, atunci când va face ceva (orice). În schimb, pentru cei interesați, postăm (ca argumente pentru veridicitatea 100% a scrierii) atât HCL-ul incriminat, cât și anexa acestuia (care cuprinde, defalcat pe unități de învățământ, numărul exact de burse care trebuie acordate).

 

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Sunt in cardasie. Cereti o situatie cu actiunile in contencios si o sa vedeti ca prefectul gireaza toate ale primariei asa cum le vrea edilul. Are deja o decoratie. Mai mult nu vrea. Pana la urma PNL e mama edilului. Ea dicteaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here