EXCLUSIV – Cum a fost subvenționat un consilier local în Baia Mare, din bani publici, cu 356.680 lei, de Primăria… Baia Mare

0
3425
Radu Ardelean

FASCINANT: SE ȘTIE, E IISUS” LA PRIMĂRIE. Un detaliu nespus public până acum: în 5 aprilie 2019, pe când era consilier local în Baia Mare (funcție pe care o deține și acum, la al doilea mandat) și angajat al Consiliului Județean Maramureș în funcția de consilier personal al vicepreședintelui Ioan Doru Dăncuș zis “Doru după Anghel” (adică al șefului său politic), Radu Daniel Ardelean și-a făcut o firmă (Sano Box 2019 SRL, de catering) pe care o deține în totalitate.

 

Tot el (Radu Ardelean) o și administrează, pentru că-ți rămâne destul timp în urma sinecurilor, după ce încasezi din bani publici leafa de la administrația județeană și indemnizația de consilier local. Ceea ce, în aparență, este neasemuit de bine: un semnal că vrea să trăiască din ceea ce produce, nu din ceea ce-l miluiește statul. Dar asta este, vă veți convinge în urma lecturării acestei scrieri, doar aparența.

 

Concursul de făcut firme și de muls subvenții publice

 

Faptic, la câteva zile de la înființarea firmei (Sano Box 2019 SRL, de catering), el s-a înscris cu aceasta la un “concurs de proiecte” contratat de Primăria Baia Mare, din bani publici (care Primărie, repetăm pentru cei din ultima bancă, este controlată de colegul său de partid, edilul Cătălin Cherecheș).

 

În baza acelui concurs, consilierul local Radu Ardelean a primit de la Primăria Baia Mare în 20 mai 2019 (la doar o lună de la înființarea firmei) o subvenție valabilă timp de 18 luni (un an și jumătate) care se referă, scriptic, la susținerea start-up-urilor (adică a afacerilor la început de drum). Cât de mare e subvenția? Fix 178.340 de lei (aceasta era și suma maximă care se putea obține, dar un yesman al primarului nu poate obține decât suma maximă). Banii s-au oferit în două tranșe, 75% la început. Știu, fiecare antreprenor din Baia Mare a primit de la Primărie câte 178.340 de lei atunci când și-au început afacerile (aceasta este, evident, o ironie, nu o realitate).

 

OK, a primit consilierul local Radu Ardelean, pe lângă leafa din bani publici de la județ și pe lângă indemnizația din bani publici de la municipiu (de consilier local), încă 1738.340 de lei din bani publici. Însă ce faci dacă nu îți ajung 178.340 de lei din banii publici pentru a-ți porni afacerea proprie?

 

Răspunsul/soluția este simplă (sigur, pentru asta trebuie să fii consilier local obedient conducerii): o pui și pe soția ta (care lucrează tot la stat și tot într-o instituție subvenționată financiar de Primăria Baia Mare, respectiv la Spitalul TBC, ca statistician) să își înființeze și ea o firmă, după același scenariu. Ceea ce s-a întâmplat e previzibil. Inutil deznodământul, totuși îl precizăm. Firma soției (Un Motiv Tradițional SRL) s-a înscris și ea la concursul de proiecte pentru start-up-uri. Și a câștigat și ea 178.340 de lei. Atât s-a putut.

 

Seamănă aceste fapte cu o incompatibilitate sancționabilă? Seamănă, dar întrucât faptele au fost comise și nimeni n-a zis/nu zice nimic, probabil că doar mi se pare…

 

… deci 🙂

 

La finalul scrierii, o subliniere: în acel an și jumătate (2019-2020) în care a fost subvenționat de Primăria Baia Mare cu 178.340 de lei, cifra de afaceri totală (pe ambii ani) a firmei de catering a consilierului local Ardelean a fost de 174.792 lei. Deci omul n-a produs nimic, ba chiar a raportat statului mai puțin decât susține chiar el că a primit din pușculița publică pentru firmă. Ambii ani au fost încheiați cu pierderi financiare care totalizează circa 30.000 lei.

 

Această “performanță” economică nu l-a împiedicat pe primarul Cătălin Cherecheș (care-i doctor în economie) să înființeze special pentru el o funcție de șef în sistemul bugetar – director adjunct la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru servicii publice de apă şi de canalizare Maramureș, instituție cu 4 angajați din care unul este director (pesedistul Nelu Vasile Șovre din Cernești) -, funcție pe care i-a oferit-o, din preaplinul său, consilierului local Radu Ardelean. Că poate dacă nu se pricepe la catering se pricepe la canalizare. Detalii despre această sinecură aveți AICI).

 

Așa că acum au fost bifate două obiective majore ale șefimii orașului: controlează singura entitate publică din lume cu 5 angajați din care 2 sunt directori și i-au dat lui Ardelean o leafă bună din bani publici (circa 5.000 lei/lună în mână). Despre cei 356.680 lei dați din bani publici pentru ca Ardelean și soția să se joace de-a economia reală, dă-i încolo (că nu-s din buzunarul cuiva, ci din pușculița publică). Mizilic, cum ar spune edilul doctor în economie.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here