EXCLUSIV – Criza gunoiului: prefectul și 31 de directori/comandanți care controlează județul au încălcat legea, depozitul din Maramureșul istoric, oprit!

3
1614

O NOUĂ CRIZĂ A GUNOIULUI. Așa cum 2mnews a sesizat public încă din luna august (detalii AICI), instanța de judecată a decis că prefectul și încă 31 de directori/comandanți care controlează Maramureșul au încălcat legea atunci când au dispus ca depozitul de deșeuri de la Teplița poate funcționa deși i-a fost retrasă autorizația de mediu, în baza faptului că în România este stare de alertă.

 

O hotărâre judecătorească emisă săptămâna trecută de Curtea de Apel Cluj și apoi de Tribunalul Maramureș, care a fost deja pusă în practică la presiunea instanței (pentru că autoritățile din județ refuză să respecte legile pe considerent că oricum nu li se întâmplă nimic), a dispus oprirea depozitării deșeurilor în rampa temporară de la Teplița (Sighetu Marmației). Întreg Maramureșul istoric este sub riscul de a se-ngroapa în gunoaie de sărbători. Șefii județului s-au întâlnit acum în tentativa de a găsi o altă soluție de avarie.

 

Herodot Grup SRL, cel mai important operator din Maramureșul istoric, care deservește municipiul Sighetu Marmației și alte 18 comune din zonă, a sistat încă de ieri ridicarea gunoiului menajer din localitățile rurale. Luni, 21 decembrie 2020, 6 mașini cu deșeuri colectate din Sighetu Marmației au fost aduse pe rampa de la Satu Nou de Jos (com. Groși), operată de Drusal SA, însă gunoiul ridicat de Herodot astăzi din al doilea municipiu al Maramureșului a rămas în gunoiere.

 

Ce s-a întâmplat

 

24 de sigheteni s-au judecat timp de 3 ani cu reprezentanții celor importante instituții din Maramureș pentru dreptul de a trăi, după ce aceștia i-au condamnat, inconștient și încălcând legea, la moarte. După 3 ani și mulți bani cheltuiți în instanțele de judecată, cetățenii au câștigat.

 

Înainte de a afla povestea lor, sublinierea unor aspecte extrem de importante, cu implicații grave și majore pentru toți cetățenii din Maramureș: funcționarea depozitului de deșeuri de la Teplița (Sighetu Marmației) a fost oprită; instanța de judecată a decis că 31 de directori și comandanți militari din Maramureș, inclusiv prefectul (!), au încălcat legea (fără ca NIMENI să îi tragă la răspundere!); în acest moment niciuna dintre autoritățile responsabile nu știe unde se va arunca gunoiul colectat în întreg Maramureșul istoric; decizia instanței crează un precedent prin care și comuna Groși poate cere oprirea depozitului temporar din Satu Nou de Jos.

 

Depozitul temporar de la Groși (foto mic stânga) funcționează tot fără autorizație de Mediu, pe considerent că s-a depășit (cu mult!!!) capacitatea de deșeuri pentru care a fost autorizat, și tot în baza, atenție!, aceleiași hotărâri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș, nr. 33 din 6 august 2020 (foto mic dreapta, click pe poză pentru a mări imaginea), care spune că nu-i nicio problemă că nu există autorizație de mediu, că e situație de urgență/alertă și că ei dispun, c-așa vor ei, să funcționeze.

 

Numai că instanța de judecată a zis acum, ceea ce a zis 2mnews în august: ba e o problemă, nu poate funcționa. În traducere: băieții deștepți de la șefia instituțiilor publice au încălcat legea, dispunând ceva ilegal, din pozițiile de forță în care se află, devenind astfel un grup infracțional organizat sigur, necercetat de DIICOT sau DNA, pentru că ar trebui să-i cerceteze pentru încălcarea legii pe prefect, subprefect, președinte CJ Maramureș și șefii/directorii/locțiitorii următoarelor instituții publice județene: SRI, Structura pentru Probleme Speciale, Serviciul Protecție Internă, STS, ISU, Poliția județeană, Poliția de Frontieră, Jandarmerie, Garnizoana, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Direcția de Sănătate Publică, Ambulanță, UPU, DSVSA, Direcția pentru Agricultură, Direcția Silvică, Inspectoratul în Construcții, Electrica, Inspectoratul Școlar, Administrația Drumuri Naționale, Drumuri și Poduri, CFR, Aeroport, Crucea Roșie, Salvamont, Direcția pentru Cultură.

 

Toți aceștia au încălcat legea, dispunând cu de la ei putere, ca niște mici dumnezei județeni, că oamenii din 23 de case din zona Teplița, cei asaltați de gunoi, jeg, șobolani și boli pot să moară. Pentru că lor li se pare că au drept de viață și de moarte asupra maramureșenilor. Toți acești oameni sunt vinovați de prelungirea unei situații ilegale și de agravarea stării celor 23 de familii din Teplița, care timp de 3 ani au fost asaltați de gunoaie pentru că așa a decis fostul primar al municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli, iar apoi fostul președinte al Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea, doi pesediști.

 

NIMENI nu i-a întrebat niciodată nimic pe cei 31 de șefi din județ care au perpetuat o stare, care pe lângă că era ilegală, era și extrem de gravă pentru sănătatea oamenilor. 24 de oameni au dat în judecată toate instituțiile abilitate în acest genocid întreținut cu știință, au îndurat oprobiul public, cheltuieli foarte mari pentru posibilitățile lor materiale (în Maramureș n-a vrut nimeni să-i reprezinte, să le apere drepturile, așa că au angajat avocați din Cluj-Napoca), starea lor de sănătate s-a agravat, au reclamat situația la care i-au supus autoritățile acestui județ al nimănui oricui a fost dispus să-i asculte…

 

Și-au găsit o dreptate (deocamdată parțială) după 3 ani. Instanța din Maramureș, care inițial a spus că nu poate să intervină peste decizia acestui CJSU, a reacționat doar la intervenția (decizia) Curții de Apel Cluj, care a dispus judecarea cauzei, a dat verdictul că trebuie „să înceteze orice formă de executare a dispozițiilor cuprinse în art. 2 din Hotărârea nr. 33/06.08.2020 adoptată de către pârâtul Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș, în ce privește funcționarea activității de stocare/depozitare pe platforma situată în Sighetu Marmației, zona Tepliței, până la expirarea duratei suspendării executării acestui act”.

 

În timpul documentării, cele 18 primării deservite de Herodot Grup SRL (printre care și cea din Sighetu Marmației) au fost notificate asupra situației apărute și li s-a comunicat că operatorul sistează colectarea deșeurilor până la soluționarea problemei de factorii în drept (în speță de CJ Maramureș).

 

Ce spun cei implicați

 

Într-un exercițiu de transparență, am luat legătura cu toți factorii implicați. Iată ce au declarat aceștia, pentru 2mnews

 

  1. Nicolae Gherasim (director Herodot Grup Sighetu Marmației): „Heordot operează în Sighetu Marmației și încă 18 comune, dar nu vorbim acum doar despre acestea, ci vorbim despre sistarea depozitării deșeurilor în tot Maramureșul istoric, pentru că aici (n.red., la Teplița) depozitau deșeuri (cel puțin pe cele nereciclabile, fracția umedă) și Glod-Sal SRL (care operează în Borșa și Vișeu). Noi am sistat colectarea din cele 18 comune, iar deșeurile colectate din Sighet le-am dus, în baza bunei noastre relații cu cei de la Drusal, la depozitul temporar din Groși.

 

Am făcut un contract în acest sens, au fost 6 mașini de gunoi. Dar asta a fost valabil ieri, azi am colectat deșeurile din Sighetu Maramației, parțial, și acestea sunt în acest moment în mașini. Sper cât de repede să se întrunească CJSU și să ia o decizie. Noi suntem operatori, conform contractului, beneficiarul (care inițial au fost primăriile, iar acum este Consiliul Județean) trebuie să ne pună la dispoziție locul/terenul pe care să dezvoltăm depozitul temporar. Până când ni se spune unde să ducem gunoiul… stăm cu mașinile pline (n.red., implicit, miercuri, nu se ridică gunoiul din Sighet, pentru că mașinile sunt pline, iar ședința CJSU are loc doar miercuri)”.

 

  1. Vasile Moldovan (primarul municipiului Sighetu Marmației): „Terenul pe care a fost amplasat depozitul (n.red., de la Teplița) a fost concesionat de Primărie firmei care operează serviciul de salubrizare. Ei au făcut investițiile și toate avizele de funcționare au fost în regulă cât timp a durat gestionarea serviciului de către Primărie. După trecerea întregului serviciu de salubritate din subordinea primăriilor în cea a Consiliului Județean, autorizația de mediu a fost suspendată pentru depășirea capacității, iar acum depunerea deșeurilor a fost sistată prin decizia instanței. Suntem în dialog cu autoritățile județene, sper ca mâine, când se va întruni CJSU să se ia o decizie.

 

Oricum, autoritățile din Sighetu Marmației au prevăzut o situație de acest gen și au depus un fond, niște bani, care să fie utilizați dacă depozitul de la Teplița este oprit. Soluția ultimă ar fi transportarea deșeurilor la Oradea, fapt care presupune costuri mai mari și pentru că nu poate fi grevat operatorul de salubritate cu aceste costuri, s-a creat acest fond finaciar. Nu putem nici să mărim tarifele de salubritate către cetățeni, sunt și sărbători…”.

 

  1. Emilia Talpoș (director interimar APM Maramureș): „Nu știu unde duce deșeurile cei de la Herodot, doar într-un loc conform (aurtorizat) pot să o facă. Pe noi încă nu ne-au anunțat nimic, dar la Teplița nu mai au voie deocamdată să depună. Noi am fost nevoiți să le retragem autorizația de mediu, și lor și celor de la Drusal, pentru că au depășit capacitățile autorizate. Nu putem să nu respectăm legea! Ce se întâmplă acum, doar CJSU Maramureș știe, trebuie luată o decizie și trebuie găsită altă soluție decât cea luată în luna august, pentru că aceea a fost infirmată de instanță: balotare (ca în cazul Drusal), platforme betonate, transportul la un depozit autorizat…”

 

Cătălin VISCHI

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Nu este adevarat ca nimeni nu a dorit sa-i apere in MM.Eu i-am reprezentat la Tribunalul Maramures in doua dosare, iar la Curtea de Apel Cluj au fost reprezentati de subsemnata si o doamna avocat din Cluj. Daca cititi hotararile veti constata cele de mai sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here