EXCLUSIV – Constructorul de la centrul de deșeuri de la Fărcașa, în insolvență: probleme uriașe pentru SMID Maramureș

2
1111
Victor Mihalachi (foto: botosaneanul.ro)

DIFICULTATE EXTREMĂ. Firma botoșăneană Victor Construct SRL, care execută lucrările de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor din satul Sârbi (comuna Fărcașa) a solicitat intrarea în insolvență, complicând extrem de mult situația întregului SMID Maramureș, care acum se vede în pericol de nefinalizare în timpul impus de UE. În biroul președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea, apa din acvariul pe care-l avea Mircea Man a fost înlocuită de o nădușeală abundentă…

 

Cauzele oficiale

 

În 2017, firma a înregistrat pierderi de peste 13 milioane de lei la o cifră de afaceri care a depășit 60 de milioane de lei, deși a desfășurat mai multe lucrări cu entități ale statului, unele finanțate din fonduri europene (cum este cazul CMID Sârbi – Maramureș).

 

De altfel, în aprilie 2018, Victor Construct a dat în judecată Consiliul Județean (CJ) Maramureș pentru neplata unor lucrări (dosarul a fost înregistrat sub numărul 727/100 și va fi judecat de magistrații Tribunalului Maramureș ai Secţiei a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal, primul termen fiind în 31 octombrie).

 

Cauze neoficiale

 

Surse 2mnews din mediul de afaceri susțin că acest demers al firmei botoșănene, inițiat de administratorul firmei, Victor Mihalachi, vine în urma datoriilor pe care le înregistrează Victor Construct la mai multe firme din Maramureș și Moldova, care au de încasat sume de ordinul milioanelor de lei.

 

Fiindcă procedura insolvenței impune, printre altele, mai întâi desemnarea a unui administrator judiciar, apoi deschiderea registrului creditorilor (unde trebuie să se înscrie la masa credală toți cei care au de recuperat sume de la Victor Construct), plata acestor creanțe se pot amâna. Conform legii, prima dată se achită salariile angajaților, apoi datoriile la bugetul de stat, apoi datoriile la bănci și, la final, debitele către creditorii persoane juridice (firme).

 

Strategie: vor să intre în faliment sau sunt nepricepuți

 

Conform legii, firma care cere intrarea în insolvență are obligatia de a depune la tribunal, odată cu cererea, documente expres prevăzute de lege. În caz contrar, pentru nedepunerea informațiilor în termen de 10 zile, judecătorul sindic va considera această lipsă o recunoaștere tacită a stării de faliment și va pronunța sentința de intrare în procedura simplificată a insolvenței. Procedura simplificată a insolvenței este similară cu intrarea firmei în mod direct în faliment.

 

Surse 2mnews implicate în speță susțin că Victor Construct a depus cererea de intrare în insolvență la Tribunalul Botoșani, în 1 august 2018. Numai că la primul termen, în urmă cu două zile, în 8 august, judecătorul sindic a constatat că firma nu a depus un dosar conform, din acesta lipsind mai multe documente clar prevăzute de lege (subliniere repetitivă: nedepunerea la dosarul de solicitare de intrare în insolvență prin procedură generală a tuturor documentelor este similară cu sentința de intrare în procedura simplificată a insolvenței, care se finalizează cu falimentul).

 

Totuși, instanța a acordat fimei Victor Construct o amânare de două zile pentru a completa dosarul de solicitare a insolvenței. Astăzi, 10 august, se pronunță sentința.

 

Implicarea în Maramureș

 

Firma Victor Construct SRL Botoșani este liderul asocierii de firme căreia CJ Maramureș i-a încredințat cel mai important contract de lucrări din cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor din judeţ, construirea Centrului de Management (“inima” sistemului) din satul Sârbi (comuna Fărcașa).

 

Contractul cu asocierea Victor Construct SRL & Antrepriza Montaj Instalaţii (AMI) SA Baia Mare a fost semnat în 17 iunie 2015 (cu o zi înainte a fost predat amplasamentul). Valoarea contractului era de peste 64 de milioane de lei (64.266.552 lei – suma conține TVA). Din partea  la Consiliul Judeţean Maramureş a semnat președintele de atunci, Zamfir Flore Ciceu, iar din partea asocierii, patronul Victor Mihalachi (au mai fost prezenți Ovidiu Glăvan, director Victor Construct, și Răducu Pop – AMISA).

 

 

Zamfir Ciceu

La semnarea contractului, Glăvan a amintit că au realizat un proiect similar în județul Neamț și că l-au finalizat înainte de termen. Ciceu și-a spus poezia sterilă și bla-blaurile fără substanță (că să fie bine, să nu fie rău, succes, alea-alea). Durata de execuție, conform contractului, era de 10 luni. De atunci au trecut 37 de luni, adică de aproape patru ori mai mult, iar lucrarea este la stadiul de execuție de 84%. CJ Maramureș, în pericol iminent de a pierde finanțarea europeană și de a returna banii încasați, a reușit, în extremis, să fazeze lucrarea, având obligația să o finalizeze până la finalul acestui an.

 

Au urmat problemele, acel carusel parcă nesfârșit al alunecărilor de teren și construcția stagnează. De cel puțin trei ori s-au plătit (de către CJ Maramureș din banii publici ai județului) studii geo pentru găsirea unei soluții tehnice. Specialiștii ultimei firme contractante, prin Dan Păunescu (șeful catedrei de Construcții hidrotehnice și Alimentări cu apă și canalizări de la Facultatea de Hidrotehnică – din cadrul Universității Tehnice de Construcții București), au admis public că studiile precedente au fost deficitare. Adică făcute aiurea, inutil, dar recepționate și plătite din banii publici de CJ Maramureș. Nimeni din sistemul de justiție din județ n-a părut intersat să deschidă un dosar penal în acest sens (Somn ușor, vise plăcute!).

 

Cât e de gravă situația pentru Maramureș

 

În cazul fericit în care Victor Construct nu intră direct în faliment, va trece mult timp până când firma va putea să mai lucreze la CMID Fărcașa. Conform legii insolvenței, judecătorul sindic va decide că administrarea societății să fie preluată de un administrator judiciar, iar proprietarul firmei își numește un administrator special (care să-i reprezinte interesele). Apoi se constituie masa credală (adunarea creditorilor), se face un plan de reorganizare prin care firma să poată să-și plăterască datoriile (acesta trebuie supus aprobării). În fine, dacă acest plan eșuează sau dacă societatea reorganizată acumulează alte datorii care fac imposibila continuarea activității, se intra în faliment.

 

De asemenea, pe timpul insolvenței, se suspendă toate acțiunile juridice sau extrajudicare pentru realizarea creanțelor asupra firmei, a bunurilor acesteia. Pe scurt, lucrarea de la Fărcașa, într-un impas major până acum și cu riscul de nefinalizare a lucrării în termenul ultimativ dat de UE, s-a oprit de tot, oficial, pentru o lungă perioadă de timp.

 

Cine este Victor Mihalachi și firma sa

 

Patronul firmei botoșănene, Victor Mihalachi, este un personaj controversat în zona Moldovei, firma pe care a creat-o fiind „abonată” la contracte cu entități ale statului din zonă, multe dintre acestea fiind semnalate “cu probleme”. Mihalachi, el însuși condamnat la amendă administrativă într-un dosar de „loviri şi alte violenţe” (s-a bătut cu alt bogat moldovean, Dănuț Prisecariu, acționarul principal de la Uvertura Mall), a creat o firmă condamnată în primă instanță pentru fals și uz de fals în adjudecarea unei lucrări (a Ministerului Justiției! – e vorba despre construcția Palatului de Justiţie din Iaşi, licitaţia desfășurându-se în 2011) – dosarul este în curs de finalizare la Curtea de Apel Târgu Mureş.

 

Ce înseamnă SMID Maramureș

 

Valoarea totală a proiectului SMID este de 229.148.934 lei + TVA (de-a lungul timpului s-au mai alocat sume semnificative, din bugetul județului, pentru cheltuieli neprevăzute sau neeligibile) și prevede construcţia a trei staţii de transfer – în Moisei (31.000 tone/an), Târgu Lăpuş (10.000 tone/an) şi Sighetu Marmaţiei (25.000 tone/an).

 

De asemenea, proiectul prevede construcţia unui centru de management integrat al deşeurilor la Sârbi, construirea primei celule din cele patru a depozitului ecologic de deşeuri Sârbi (450.000 mc), închiderea şi reabilitarea depozitelor neconforme, construirea a șapte centre de colectare a deşeurilor voluminoase – în Baia Mare, Târgu Lăpuş, Seini, Şomcuta Mare, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Borşa.

 

GRUPUL de INVESTIGAȚII 2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Au decis locul fara studii geologice, au incercat sa ascu da aceasta ilegalitate cu alte ilegalitati mai mari. Nu este nevoie de acest depozi de gunoi din moment ce la problema deseurilor este metoda corecta pentru care le trebuie doar doua ha teren poluat, nu cu izvoare cu apa ce poate alimenta un oras

  2. Din nou pierdem din vedere esentialul. Proiectul e facut pentru ca niste sefuti de directii sau servicii din Consiliul Judetean, aia de servesc conducerea din orice pozitie, sa incaseze o groaza de bani la salar – spor de gunoaie. De ce nu cereti lista cu functionarii care beneficiaza de aceste sporuri ? Va dau un indiciu – de cel putin 8 luni in proiectul asta nu s-a miscat nimic dar veniturile lunare curg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here