EXCLUSIV – Consiliul Județean și-a angajat cu 2,7 milioane de lei diriginte de șantier pentru lucrările de la depozitul de deșeuri de la Sârbi, pe care nu se știe cine și când le face

0
2304

DEVOALARE: CARUL ÎNAINTEA BOILOR. Consiliul Județean Maramureș va plăti 2,7 milioane de lei firmei clujene EPMC Consulting SRL pentru servicii de supervizare a lucrărilor de construcţii care au rămas de executat la depozitului de deșeuri de la Sârbi (contract estimat la peste… 166,4 milioane de lei + TVA!).

 

Prevăzători cei de la conducerea administrației județene, însă în acest caz prezentul contract seamănă cu argumentația proverbului popular “A pune carul înaintea boilor”, pentru că licitația pentru finalizarea lucrărilor depozitului de deșeuri de la Sârbi, inclusiv stabilizarea amplasamentului, nu are un executant (adică un câștigător al contractului, deși acesta a fost introdus în licitație în  aprilie 2021 și perioada de depunere a ofertelor s-a încheiat în… 11 iunie 2021). Conducerea CJ Maramureș a motivat licitația prin prevenție: „să nu ne prindă execuția fără supervizor (o chestiune de eficiență și scurtare a termenelor)”. Firma (câștigătoarea contractului) nefiind plătită decât când încep lucrările.

 

Cine se luptă pentru contractul de 166 de milioane de lei

 

Două vorbe despre acest contract de 166 de milioane de lei + TVA (circa 198 de milioane de lei), pentru că autoritatea publică a județului nu vi le spune: în 8 noiembrie 2021, CJ Maramureș a decis câștigătorul licitației de execuție al restului de lucrări de la Sârbi în persoana asocierii de firme Coneth Barengott SRL Târgoviște (lider) & Repcon SA & Gökşin İnşaat (Turcia). Liderul asocierii este controlat de George Răuțoiu (detalii despre ofertanți aveți într-un articol 2mnews AICI).

 

Alt ofertant, o asociere de firme cu lider Dimex 2000 Company SRL Rebrișoara (jud. Bistrița-Năsăud), firmă controlată de Ioan Scurtu, a contestat mai multe aspecte ale licitației (evident și modul de evaluare al ofertei desemnată câștigătoare), CNSC i-a dat dreptate în parte, respectiv a obligat CJ Maramureș să anuleze raportul de desemnare a câștigătorului și să reevalueze oferta Coneth Barengott SRL. Între timp, la cererea Coneth, instanța de judecată a desființat decizia CNSC și a spus că CJ Maramureș a făcut corect atribuirea. Acum, CJ Maramureș așteaptă eliberarea motivării instanței (preconizată săptămâna viitoare) și în circa două săptămâni va semna contractul de execuția cu Coneth.

 

Ce se întâmplă acum

 

Practic, până când instanța va decide dacă anulează sau nu licitația, CJ Maramureș a atribuit supravegherea unor lucrări despre care nu știm cine, când și dacă le face (în acest moment, precizam, licitația este suspendată). Însă avem diriginte de șantier/supervizor. Acesta (EPMC Consulting) este fosta firmă KVB Economic SRL, care a aparținut Sulfinei Barbu (fostului ministru PD al Mediului) și lui Silvian Ionescu, fost ofițer de Securitate, șef al Serviciului I din Direcția de Informaţii Externe (care avea în atribuții spionajul în țările din vestul Europei) – în perioada post-comunistă, el a fost șef al Gărzii de Mediu.

 

Acum, EPMC Consulting SRL Cluj-Napoca este patronată de Cristina Iuliana Corpodean (51% – foto mic dreapta, fostă profesoară, originară din Tălmaciu – jud. Sibiu, soția inginerului Silviu Ionuc Corpodean, până de curând directorul general administrativ al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca) și Horea Corpodean (49% – fiul acesteia) și va executa servicii de supraveghere a lucrărilor de la Sârbi (despre care, spuneam, nu se știe cine, când și dacă le va efectua), fapt pentru care va încasa 2,7 milioane de lei (exact: 2.270.770 lei + TVA).

 

Banii vor fi plătiți așa: 80% într-un an (perioada de execuție a lucrărilor) și 20% în perioada de garanție a lucrărilor. Firma, care are 29 de angajați (dar susține că are “129 de experți interni și colaboratori externi”), a licitat 78% din valoarea estimată de CJ Maramureș, câștigând contractul.

 

O subliniere care poate părea importantă celor care înțeleg principiile economice: EPMC Consulting are un contract pe o durată de… 81 de luni (!). Ce nu e bine? Că această firmă trebuie să supervizeze timp de 81 de luni lucrări care trebuie finalizate în 12 luni (contractul pentru execuția restului de lucrări la Sârbi este pentru o perioadă de 360 de zile, echivalentă cu circa 12 luni). Iată explicația oficială: „s-a calculat așa: durata lucrărilor este de 12 luni și s-a adăugat perioada de garanție a lucrărilor de 5 ani și perioada de recepții, estimată la 6 luni”. Bine, nu ies decât 78 de luni, conform aritmeticii, dar să ne-ncurcăm de 3 luni. Sunt 81 de luni și gata.

 

Atât am vrut să vă informez: că avem diriginte de șantier pentru o lucrare la care nu avem executant, căruia îi vom plăti 2,7 milioane de lei din pușculița județului (nu din fondurile alocate proiectului). Să fie primit!

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here