EXCLUSIV – Compania Națională Remin, menținută de 13 ani în insolvență fără niciun plan de reorganizare, își reevaluează patrimoniul (să știe cât mai valorează ce încă n-a vândut)

0
1639

REMIN 2022. Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase REMIN SA Baia Mare, firmă deținută în totalitate de statul român (prin Ministerul Economiei) și aflată în insolvență din 2 februarie 2009, își reevaluează patrimoniul pe care-l mai are (adică vrea să știe ce mai valoarează ce n-a vândut încă în cei 13 ani de când a cerut protecție economică). Practic, insolventa REMIN oferă un contract de reevaluare a patrimoniului, printr-o selecție de oferte care va avea loc în 7 iunie 2022 la sediul companiei (din str. Nucului nr. 22, Baia Mare) – participarea la procedură este condiționată de achiziția documentației de atribuire, care se poate face până în 3 iunie.

 

Remin are 72 de creditori (entități publice și private cărora le datorează bani), printre care 14 primării (din județele Maramureș – 10, Sălaj, Satu Mare și Bistrița-Năsăud). La data intrării în insolvență, Remin avea datorii înregistrate de peste 577 de milioane de lei, iar la sfârșitul anului 2020 aceste datorii au crescut, ajungând la suma de peste 652,5 milioane de lei, deși în acest timp firma și-a vândut numeroase bunuri imobile, precum și o cantitate impresionantă (peste 500.000 de tone) de pirite aurifere, tranzacție în urma căreia a câștigat peste 125 de milioane de lei.

 

Vânzarea piritelor aurifere de Șuior a fost o afacere cifrată inițial, prin contract, la peste 53 de milioane de dolari, însă din care Remin susține că a încasat… doar 35,6 milioane de dolari, adică cu aproximativ 17,4 milioane de dolari mai puțin (aveți detalii într-o investigație 2mnews AICI).

 

La finalul anului trecut (aveți detalii AICI), 2mnews a făcut publică un document intern care argumenta stratagema lipsită de fair-play economic a companiei statului, prin care Remin recunoaște că are definivat planul de reorganizare, de mai mult timp!, însă refuză să-l depună, acesta fiind bazat pe o modificare a Legii Minelor încă neoperată. În consecință, adoptă tactica “prelungirii termenelor de judecată până la completarea cadrului legislativ privind problematica industriei miniere românești, în contextul în care se dorește modificarea Legii Minelor, fapt care ar permite continuarea activității miniere și la CNMPN Remin SA Baia Mare, cu posibilitatea atragerii de investitori”.

 

De-a lungul celor 13 ani, o parte dintre creditori (entități ale statului) au cerut instanței declanșarea procedurii de faliment (mai ales că de 13 ani firma statului, căreia i s-a luat obiectul muncii după sistarea mineritului, nu are nici măcar un plan de reorganizare, adică un orizont la care să se întrevadă redresarea și plata datoriilor deja istorice). Toate aceste cereri au fost respinse de instanța de judecată. Probabil este singura firmă din România menținută în insolvență de o perioadă atât de mare (13 ani!) fără ca măcar să aibă un plan de reorganizare. În tot acest timp, deși vinde tot ce poate, Remin în loc să-și reducă datoria și-o majorează.

 

Remin SA Baia Mare este condus de aproape 13 ani de inginerul minier Ovidiu Gîlcă (54 de ani), din postura de director general (din octombrie 2009, când l-a înlocuit pe Ioan Buda, la rândul său substituent al lui Eugen Ion Olea – cu sublinierea că anterior acestei perioade, Gâlcă a mai fost director general și în perioada iunie 2002-martie 2005, iar în perioada septembrie 2001-februarie 2005 a fost director general adjunct). După declanșarea insolvenței, conducerea administrativă a firmei este asigurată de administratorul special (Manuela Sîrbu), iar lichidatori sunt firmele Pareto Grup IPURL (controlată de Liliana Iancu) și Pro Insolv IPURL (controlată de Ioan Coman).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here