EXCLUSIV – Cine sunt cei patru noi consilieri personali bugetari ai vicepreședinților Consiliului Județean Maramureș

3
4420
Gabriel Filipciuc, Maria Rednic, Cristian Anghel, Radu Ardelean
Gabriel Filipciuc, Maria Rednic, Cristian Anghel, Radu Ardelean

ADMINISTRAȚIE DE CUMETRIE. În 3 iulie 2019, când lumea era mai degrabă în concediu decât atentă la ce mai fac “ăștia din Guvern”, bunii gospodari de la conducerea administrativă a țării – pe scurt, guvernanții pesediști și aldiști – au emis o ordonanță de urgență (nr. 57) prin care a fost modificat Codul Administrativ.

 

În noul Cod Administrativ, grijulii cu bugetul secătuit al țării pe care nu mai prididesc s-o îndatoreze, cei din Guvern au prevăzut, printre altele, ca și vicepreședinții consiliilor județene să aibă dreptul de a-și angaja câte doi consilieri personali fiecare (în vechiul Cod, doar președinții aveau dreptul la consilieri personali – în noua formă adoptată, președinții au dreptul să-și angajeze… șase consilieri personali).

 

Deci, din 3 iulie, caniculă și liber la angajări în funcții de consilieri personali pentru vicepreședinții consiliilor județene. Să vedem cum stă situația în Maramureș cu primul vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Doru Dăncuș (PNȚCD & Coaliția pentru Baia Mare), și cu cel de-al doilea, George Moldovan (PMP).

 

Cei patru mușchetari ai celor doi locotenenți ai lui Zetea

 

Primul vicepreședinte al CJ Maramureș, Doru Dăncuș (președintele PNȚCD Maramureș, foto mic dreapta), s-a grăbit să-l angajeze în funcția de consilier personal pe locotenentul său politic, Radu Ardelean (40 de ani), președinte al PNȚCD Baia Mare și consilier local în municipiul reședință de județ. Licențiat în Științele comunicării sociale la Universitatea Sapienza din Roma.

 

Dacă identitatea primului consilier personal al lui Dăncuș era previzibilă, cel de-al doilea e o surpriză: fostul președinte PNL, fostul președinte PER, actualul președinte ALDE, fostul consilier județean și fostul primar al municipiului Baia Mare (în perioada 1993-2010), Cristian Anghel (69 de ani).  Este licențiat Mecanică Tehnică – absolvent al Facultății de Mecanică a Institutului Politehnic Bucureşti (1974) – și Drept – absolvent al Facultății de Drept a Universității ,,Bogdan Vodă” Baia Mare (2000) -, are studii postuniversitare (Master) în  administrație publică și titlul de Doctor în Mecanică Tehnică (1990) și în Științe Administrative (2013).

 

Anghel a fost condamnat, în 17 martie 2010, din postura de primar, pentru acte de abuz în serviciu în formă calificată și a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de detenție cu executare, interdicția temporară de a ocupa sau de a fi ales într-o funcție publică și obligația de a plăti municipalității Baia Mare 394.500 euro cu titlu de prejudiciu creat prin activitatea infracțională (în speța achiziției unui bloc de garsoniere la o sumă supraevaluată). A fost eliberat condiționat după 10 luni, în februarie 2011.

 

Evident, și cel de-al doilea vicepreședinte al CJ Maramureș, pemepistul George “Johnny” Moldovan (foto mic stânga), și-a luat doi consilieri personali, ambii de la partid, la fel de evident, și ambii sigheteni. Primul consilier personal al vicelui Johnny este Gabriel Filipciuc (28 de ani), cel care va fi candidatul PMP la Primăria Sighetu Marmației, soțul cântăreței de muzică populară Lucica Breban, absolvent de Drept și fost angajat la Camera Agricolă Maramureș.

 

Cel de-al doilea consilier personal al lui Johnny Moldovan este sigheteanca Maria Rednic. Licențiată în Managementul Dezvoltarii Afacerilor – absolventă a Facultății de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor de pe lângă Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. A fost angajată în 30 august 2019. Deci, are vechime de o lună și jumătate.

 

Nașterea unui nou tip de bugetar: consilier personal

 

Conform modificărilor aduse noului Cod Administrativ, articolul 194 prevede că “Președintele și vicepreședinții consiliului județean pot înființa, în limita numărului maxim de posturi aprobate, cabinetul președintelui, respectiv al vicepreședintelui consiliului județean”.

 

De asemenea, articolul 545 al noului Cod Administrativ, reglementează structura cabinetului și a cancelariei, menționând că sunt „compartimente organizatorice distincte care pot cuprinde funcțiile prevăzute pentru aceste structuri în cadrul legii privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice”.

 

Conform modificărilor, au dreptul să își angajeze: 6 consilieri personali – președintele consiliului județean și primarul municipiului reședință de județ și prefectul; 2 consilieri personali: ceilalți primari, vicepreședinții consiliului județean și viceprimarii municipiului reședință de județ; 1 consilier personal – ceilalți viceprimari (inclusiv cei din comune).

 

Salarizarea consilierilor personali se face “potrivit legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”; banii sunt asigurați din bugetul instituției publice respective. Acești consilieri personali, plătiți din bani publici (pușculița județului sau a orașului) sunt  numiți nu în urma unui concurs de capacități, ci… „pe baza propunerii” șefilor lor. Ei pot fi dați afară doar când încetează mandatul celui care l-a propus.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Doamne, in ce tara traim domnule Vischi?! A Maramuresului lui Pintea Haiducul?! Niciodata! Cand vorbesti de Filipciuc, Scubli, Godja, Sas, parca vorbesti de mafiotii din Borsa si nu de oameni care n-au dacut nimic pentru Sighetu Marmatiei!!! Sa ma iertati, aia vor sa fie tari acolo, mafiotii, astia vor sa conduca un judet! Pacat! Sa aveti domnilor consilieri / Un Craciun pumpincurist…

  2. Corecte afirmatiile din articol. Cat pot fi de nesimtiti vicepresedintii si cat de penibili „consilierii” personali. Marele conf univ dr ing. Anghel a ajuns consilier personal de vicepresedinte? cand de fapt mai are 2-3 sinecure, ciupeli de bani de la ONG-uri?
    Ardelean- un balbait cu voce de porcar care vorbeste tare si atat, omul pe post de hartie igienica a primarului inculpat?
    Filipciuc ala un fel de fante cu ochelari de soare care se plimba prin CJ fara sa salute sau sa faca ceva concret? un soi de beizadea politica tupeista care nu sta la serviciu decat cateva ore pe saptamana?
    Mamzel Rednic – un personaj absent, angajata pe criterii de prestanta fizica?
    Intrebati pe cei doi „vice’ cu ce se ocupa consilierasii, ce sarcini concrete au si sa prezinte rapoarte de activitate saptamanale. Cereti pontajul cu prezenta lor reala la program de la RU si veti avea surprize. Pe noi de incaleca consilierul lui Zetea la care trebuie sa dam rapoarte de activitate si justificari pt orele suplimentare iar 4 consilieri personali de vicepresedinti sunt angajati la fara frecventa?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here