EXCLUSIV – Cine este contestatarul licitației de proiectare a drumului rapid Baia Mare – Bistrița, lucrare de 3,7 milioane de euro, și ce se întâmplă acum

0
4806

DECONSPIRARE. La sfârșitul lunii noiembrie 2020, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA, firmă din portofoliul Ministerului Transporturilor, a anunțat câștigătorii celor 3 contracte pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate (SF) al drumului de mare viteză Baia Mare – Suceava.

 

Banii

 

Conform rezultatului, tronsonul Baia Mare – Bistrița urma să fie proiectat de asocierea de firme formată din Search Corporation & Egis International SAS & Egis Romania SA & SC Formin SA, pentru suma de 15,2 milioane de lei + TVA (echivalentul a aproape 3,7 milioane de euro). Suma ofertantului desemnat câștigător este mai mică cu 21% (!), adică peste 4 milioane de lei, decât estimarea inițială a CNAIR – ceea ce ridică semne de întrebare în privința modului în care sunt stabilite estimările.

 

Studiul de fezabilitate trebuie finalizat în 18 luni de la semnarea contractului (14 luni pentru elaborarea SF-ului şi 4 luni pentru asistenţa tehnică la documentaţiile pentru lansarea licitaţiilor de execuție efectivă a drumului), însă semnarea contractului se face doar după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestaţii, respectiv după soluţionarea acestora.

 

Numai că din cele trei licitații, cea aferentă tronsonului Baia Mare – Bistrița a fost contestată, pentru celelalte două semnându-se contractele de execuție, implicit de începere a lucrărilor. Contestația a fost depusă, în 3 decembrie 2020, de firma clujeană Explan SRL, singurul dintre cei 3 ofertanți care nu fac parte din asocieri de firme.

 

Precedentul

 

Contestația este în soluționare la Consiliul Național pentru Soluționare a Contestațiilor (CNSC), liderul asocierii câștigătoare, Search Corporation făcând cerere de intervenție (acceptată). Chiar dacă pare că dosarul de contestație este tărăgănat (a trecut peste o lună de la înregistrarea acestuia), documentația solicitată și primită deja de CNSC dovedește contrariul (cele mai recente documente emise în acest dosar au fost înregistrate… ieri, 6 ianuarie 2021). Oricum, dacă CNSC decide respingerea contestației, contestatarul Explan mai are și calea soluționării în instanță.

 

Un amănunt deloc încurajator pentru cei care așteaptă ca această lucrare să înceapă (și să se finalizeze) cât mai repede este acesta: ultima contestație a Explan în privința unei licitații a CNAIR (înregistrată în vara anului trecut) a fost soluționată în… 4 luni. Și firmei clujene i s-a dat parțial dreptate. Și respectiva speță avea la bază o licitație la care a fost desemnat câștigător… tot Search Corporation.

 

Contestatarul

 

Explan este controlat de Petru Ciufudean, proiectant care în Maramureș a lucrat recent la proiectul de reabilitare a unei porțiuni de 20 de kilometri din DJ 187 (pe tronsonul Leordina – Poienile de sub Munte), contract executat fizic de asocierea firmelor Conrep din Vișeu de Sus și Dimex din Bistrița, controlate de Vasile “Vărzaru” Coman (primarul din Vișeu de Sus, un apropiat al fostului președinte al CJ Maramureș, pesedistul Gabriel Valer Zetea) și controversatul Ioan Scurtu (condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru „cumpărare de influenţă”, adică mită), un alt abonat la bugetul județean în perioada în care acesta depindea semnătura lui Zetea.

 

Contestații

 

Asocierea de firme Search Corporation (lider) & Formin & Egis International SAS & Egis România… să vedem cine sunt aceștia. Firma de inginerie Search Coroporation este controlată de româno-americanul Michael/Mihai Stanciu (62 de ani), un inginer revenit din SUA care se identifică ca evlavios penticostal aflat în conexiune directă cu Dumnezeu.

 

Formin SA este fosta întreprindere comunistă de explorări din Caransebeș, firmă de prospecțiuni, geologie și servicii de foraj controlată de cuplul format din clujeanul Ioan Gheorghe Varga, zis Nelu/Neluțu (49 de ani) și de bănățeanul Vasile Sebastian Albulescu (46 de ani).

 

Nelu Varga este un om de afaceri conectat la politicieni din primul eșalon și este considerat patronul din umbră al CFR Cluj-Napoca. Sebi Albulescu este prieten apropiat și fost partener de afaceri al lui Sorin Grindeanu (actual președinte al Autorității Naționale pentru Reglementare în Comunicații, de altfel Grindeanu a fost chiar acționar al acestei firme), dar și fost patron al președintelui PNL Ludovic Orban (la firma târgumureșeană Revicond Canaltech SRL).

 

Egis International SAS (Franța) & Egis România sunt firme asociate/partenere cu Search Corporation al lui Stanciu (de pildă, în Astrada Development, societate controlată de Strabag, care se ocupă cu lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor), conducerea sucursalei din România fiind atribuită în perioada septembrie 2013 – mai 2017 lui Clotilde Armand (în conducerea USR, acum primar al Sectorului 1 din București.).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here