EXCLUSIV – Cine a câștigat în Maramureș contractul de livrare a aparatului pentru testarea infecțiilor cu coronavirus

0
1763

REAL TIME PCR. A fost desemnat câștigătorul licitației de achiziție a platformei integrată de biologie moleculară a cărei parte semnificativă (și din punct de vedere financiar) este echipamentul Real Time PCR pentru testarea infecțiilor cu coronavirus. Beneficiarul echipamentului medical este Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie din Baia Mare, iar finanțatorul (cu 450.000 de lei) este forul administrativ al județului (Consiliul Județean) – detalii despre achiziția acestui tip de echipament, într-o investigație 2mnews AICI.

 

Să aflăm și cine este furnizorul echipamentului și beneficiarul banilor repartizați din pușculița Maramureșului: firma bucureșteană Diamedix Impex SA, un vechi partener de afaceri al spitalelor din Baia Mare (al celui de Boli Infecțioase, beneficiarul de acum al echipamentului, și al Spitalului Județean de Urgență) unde a livrat, de regulă, reactivi de laborator, dar a mai și prestat servicii de mentenanță a aparaturii medicale.

 

Semnarea contractului și livrarea, ca și cum erau pregătite

 

Oficial, luni (adică ieri, 31 martie 2020), la ora 15.00 s-au deschis ofertele primite. Peste doar 4 ore, președintele CJ Maramureș, pesedistul Gabriel Valer Zetea, a anunțat că managerul spitalului, Ludovica Rusu, a semnat deja contractul de achiziție. Adică reprezentantul Diamedix (repetăm pentru cei din ultima bancă, firma este din București) aștepta la ușa spitalului să se deschidă ofertele, pregătit cu pixul în mână. Ceea ce e foarte bine, s-au mai eliminat din timpii morți pierduți cu procedura de licitație (o gravă greșeală managerială a lui Zetea și Rusu, care a întârziat foarte mult achiziția).

 

Tot de la pesedistul Zetea aflăm că astăzi, 1 aprilie, se livrează echipamentele (adică firma câștigătoare, care până acum livra reactivi de laborator spitalului, avea pe stoc, în magazie, platforma integrată de biologie moleculară) și de joi începe instalarea, săptămână viitoare se fac testele de funcționare și “apoi” (neîncadrat în timp acest apoi) se pot face și în Baia Mare teste privind infecțiile cu noul coronavirus, în regim de „peste 300 pe zi”.

 

Cine e câștigătorul

 

Diamedix Impex SA este un furnizor de soluții de diagnostic și a fost înființat în 1996 de grecul Vasileios Chrelias. În 2009 de fondul de investiții GED Capital din Spania (prin GED Eastern Fund II – Fondo de Capital de Riesgo) a cumpărat cu 12 milioane de euro aproape 80% (79,99%, pentru statisticieni și contabili) din acțiunile firmei, restul de 20% aparținându-i și astăzi lui Chrelias care este și manager general executiv al firmei.

 

În 2018, Diamedix a avut o cifră de afaceri de peste 117 milioane de lei și un profit net de 7,7 milioane de lei, realizat cu o medie de 130 de angajați. Spaniolii de la GED Capital au demarat de două ori procedurile de exit din afacerea Diamedix (adică au vrut să vândă), în 2015 și 2017, dar fără succes.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here