EXCLUSIV – Cine a câștigat în Baia Mare bătălia pentru președinția Consiliului Județean: Bogdan vs. Zetea, care mai este influența lui Cherecheș în municipiu

0
3401
Ionel Bogdan, Gabriel Zetea, Cătălin Cherecheș

ANALIZĂ POST-ELECTORALĂ. Deja este cunoscut, funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) Maramureș (forul care controlează administrativ județul) a fost câștigată de Ionel Bogdan (PNL) cu 64.264 de voturi (34,78%), într-o dispută cu președintele în funcție, pesedistul Gabriel Valer Zetea, care a candidat camuflat după o alianță electorală (Coaliția pentru Maramureș) concepută de edilul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. La fel, se știe, Zetea a adunat din întreg județul 59.193 de voturi (32,04%).

 

 

Scrierea de față a analizat dacă pesedistul Zetea a fost propulsat sau tras în jos de decizia de a se alia electoral cu Cherecheș și care mai este influența electorală în municipiul reședință de județ a primarului Băii Mari. Să vedem…

 

 

Ponderea votului din Baia Mare

 

 

Pentru început, să aflăm care a fost poderea voturilor din Baia Mare. La nivel județean au votat 196.803 de persoane. Dintre aceștia, 42.243 au fost băimăreni, ponderea votului în municipiul reședință de județ fiind de 21,46%. În Maramureș au fost organizate 440 de secții de votare, din care 86 în Baia Mare.

 

 

În disputa care a tranșat funcția de președinte al administrației județene au fost angrenați 10 candidați, însă peste două treimi din voturi (peste 66%) s-au dus către cei doi considerați favoriți: Ionel Bogdan (PNL) – învingătorul – și Gabriel Valer Zetea (PSD – Coaliția pentru Maramureș) – loserul. O regulă nescrisă – dar argumentată prin rezultatul tuturor alegerilor electorale din 1990 încoace – spune că pentru a câștiga Maramureșul, trebuie să câștigi Baia Mare, de aici venind peste o cincime din voturile din județ.

 

 

Bogdan a câștigat și în Baia Mare

 

 

În contextul în care pesedistul Zetea și-a creat strategia pe alipirea sa de primarul în funcție al Băii Mari, avea prima șansă de a se impune în municipiul reședință de județ. 2mnews a cuantificat rezultatele finale din cele 86 de secții de votare din Baia Mare și vă oferă, în exclusivitate, rezultatul: din cele 86 de secții de votare din Baia Mare, Ionel Bogdan (PNL) a câștigat în 49 de secții, Zetea (PSD) în 36 de secții, într-o secție cei doi având un număr egal de voturi.

 

 

Numeric, Bogdan (PNL) a adunat din Baia Mare 12.927 voturi (30,60%), iar Zetea (PSD) 12.033 voturi (28,49%). Așadar Bogdan vs. Zetea: 12.927 – 12.033. Concluzia este că pesedistul, deși a beneficiat de susținerea publică a primarului în funcție, Cherecheș (creditat la aceste alegeri cu 17.039 voturi), a pierdut și în Baia Mare, la o diferență de 894 de voturi.

 

 

Procentual, numărul de voturi cu care a pierdut pesedistul Zetea în Baia Mare în fața lui Bogdan (PNL) înseamnă 17,63% din diferența cu care a pierdut pe județ. Ceea ce e mult, în contextul în care vorbim de rezultatul obținut în municipiul condus de învingătorul partener de alianță.

 

 

Alierea, perdantă și pentru Cherecheș și pentru Zetea și pentru PSD

 

 

În 2012, la alegerile locale, PSD a obținut 66.717 de voturi pentru Consiliul Județean Maramureș, iar Coaliția lui Cherecheș a obținut 26.217. Un total de 92.934 de voturi. În Baia Mare, PSD a adunat 6.842 de voturi, iar Coaliția lui Cherecheș 19.277 de voturi. Un total de 26.119 voturi.

 

 

În 2016, cu cele două formațiuni reunite, au obținut în județ 46.197 de voturi (50% mai puțin decât în 2012), iar în Baia Mare 12.033 voturi (cu 54% mai puțin decât în 2012). Paradoxal, nu doar PSD și Zetea au pierdut de pe urma alierii, ci și Cherecheș care a căzut electoral de la 32.111 voturi la 17.039 voturi (cu 47% mai puțin decât în 2012).

 

 

Concluziile sunt evidente: alierea cu Cherecheș nu îți asigură victoria (au pierdut TOȚI cei pe care i-a susținut public Cherecheș – prezidențiabilii pesediști Victor Ponta și Viorica Dăncilă sunt doar exemplele cunoscute), acesta neștiind să-și influențeze electoratul fidel să transfere voturile sale către cel pe care-l susține; alierea lui Cherecheș cu PSD a fost MEREU perdantă pentru ambele părți; alierea PSD Maramureș în 2020 cu Cherecheș a fost cea mai proastă decizie politică din ultimii 30 de ani, singura din care au pierdut TOATE cele 3 părți implicate: Cherecheș, PSD și Zetea.

 

În variantă prescurtată: băimărenii nu au votat NICIODATĂ cum le-a spus Cherecheș, deși în ultimele 3 exerciții electorale în care acesta a fost implicat direct cei mai mulți i-au acordat votul. Am analizat și de ce se întâmplă asta: pentru că primarul Cherecheș le propune MEREU cea mai proastă și mai coruptă opțiune. Un ultim argument, edificator: la secția de votare unde votează primarul Cherecheș, Bogdan (PNL) a adunat 267 de voturi (40,21%), iar Zetea (PSD), cel susținut de edil, 166 de voturi (25%).

 

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here