EXCLUSIV – Cei mai mari datornici la bugetul Băii Mari, insolvenți, faliți și radiați: 8,5 milioane de euro pierduți pe Apa Sâmbetei

0
4785
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

MARII DATORNICI. 166 de firme înregistrează fiecare datorii cuprinse între 30.000 de lei și 6,23 milioane de euro la bugetul municipiului Baia Mare. Aceștia sunt considerați marii datornici. Suma totală a creanțelor marilor datornici este amețitoare: aproape 41 de milioane de lei (exact: 40.825.766,93 de lei), echivalentul a… peste 8,5 milioane de euro – sigur, cele mai multe datorii fiind istorice, în cuantumul aceastor s-au adunat dobânzi/penalități.

 

Numai că cei mai mari datornici la bugetul Băii Mari (firme, fundații și chiar un serviciu al Primăriei!) sunt insolvenți, faliți și chiar radiați, așa că municipalitatea are șanse ZERO pentru a-și recupera banii.

 

Din suma totală a creanțelor pe care le au marii datornici la bugetul orașului, în urma analizei economice și a situației juridice a firmelor, estimarea 2mnews este că se pot recupera cel mult 15%. Restul banilor s-au dus pe “apa Sâmbetei”, municipalitatea acționând pasiv la acumularea acestor datorii, iar în cazurile în care a încercat să facă ceva pentru recuperarea creanțelor, a făcut tardiv.

 

Cine sunt primii 3 mari datornici

 

Romplumb SA (firmă a statului, aflată în insolvență istorică și fără activitate) este cel mai mare datornic la bugetul Băii Mari, societatea băimăreană figurând cu o creanță la bugetul orașului de peste 6 milioane de lei (exact: 6.232.069,7 de lei), echivalentul a peste 1,3 milioane de euro.

 

Remin SA (firmă a statului, aflată în insolvență istorică și fără activitate substanțială) ține aproape pentru titlul de „Cel mai mare datornic”, înregistrând o creanță totală de aproape 1 milion de euro (exact: 4.602.052 de lei). În fine, podiumul marilor datornici din Baia Mare este completat de Inserv SA, firmă în faliment (cea care, printre altele, a edificat actualul Vivo mall și care i-a aparținut miliardarului Mihai Lung – acum acesta lucrează prin alte firme), datorează la bugetul local peste 2,5 milioane de lei (exact: 2.543.893 de lei), echivalentul a peste o jumătate de milion de euro (533.310 euro).

 

Top 10 mari datornici

 

Pe următoarele locuri, în Top 10 mari datornici la bugetul local al Băii Mari mai figurează:

  1. Casa de Cultură a Sindicatelor: 1.810.376 de lei;
  2. Elanko SRL (firmă în faliment): 1.445.589 de lei;
  3. Corgam SA (firmă în insolvență și lichidare/valorificare de bunuri): 1.170.244 de lei;
  4. Elta Sat SRL (firmă în insolvență, s-a propus atragerea răspunderii administratorului): 1.088.267 lei;
  5. Tricomar SA (firmă în insolvență – cea cu clădirea care se prăbușește pe bucăți lângă Centrul Vechi al orașului): 927.260 de lei;
  6. Econord SA (firma statului prin care se virează banii pentru închiderea/conservarea obiectivelor miniere): 793.298 lei;
  7. HSH Proiect SRL (firmă în insolvență istorică): 736.540 lei.

 

În imediata apropiere a podimului, firma altui miliardar local, Viorel Zoicaș – Agecom SA (firmă în insolvență istorică): 723.346 lei. Pentru lista completă a celor 166 de firme, fundații și entități publice care datorează sume de peste 30.000 de lei la bugetul Băii Mari, vezi fotocopiile în Galeria Foto.

 

Niște ciudățenii și de restul popcorn

 

Ciudat este că printre datornici figurează și un serviciu al Primăriei Baia Mare, Serviciului Public de Administrare a Patrimoniului Local si Utilitati (SPAPLU), desființat în vara anului 2011, și care înregistrează o creanță de aproape un sfert de milion de lei (exact: 249.392 de lei).

 

La fel de ciudat este că printre firmele mari datornice la bugetul Băii Mari figurează și firme ale unor patroni care lucrează, bine-mersi, cu municipalitatea. Și încă pe contracte cu valori semnificative.

 

Un exemplu: firmele lui Ioan Baltă “Oniza” (știți, cel care îi dădea „popcorn” primarului Cătălin Cherecheș, „că-i plăcea popcornu’”), respectiv XS Sud Compani (care figurează cu o datorie de 431.501 de lei) și Nord Vest Infrastructură și Servicii SRL (controlată prin fiul său, Ionuț Baltă și care figurează cu o datorie de 35.024 de lei – mărunțiș, “popcorn”), ultima firmă este în Frăția Asfaltului, care prestează timp de 2 ani reparația străzilor din Baia Mare (contractul fiind „unul vast, de 30, chiar 40 de milioane de euro”, după cum a spus, la semnarea contractului, primarul Cherecheș – cel căruia îi place popcornul, știți deja, nu?).

 

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here