EXCLUSIV – Ce se pregătește în laboratorul administrației Băii Mari: achiziția cu 780.000 de lei, de la Mircea Dolha, a unui teren de 0,8 hectare, supraevaluat

0
3707

PASO DOBLE / PAS REDOUBLÉ. Ooo, qu’avons-nous ici („Ce avem noi aici?” – substituent al „Qu’est-ce que nous avons préparé pour aujourd’hui?”)? Eh, bien, avem poza clasică avec sa petite main contre le menton (adicătelea, cu mânuța la bărbie). Studiat, nu? Dolha, Mircea Dolha.

 

Pentru cei care au fost plecați de pe Planetă în ultimii 12 ani, Mircea Dolha (51 de ani) este fost consilier municipal, fost viceprimar, fost primar interimar, fost director la Corpul de Control ANAF, fost deputat, fost președinte de partide (UNPR, PSD, PNL), fost anchetat (de DNA), fost declarat nevinovat, fost multe… Acum, după două ejectări politice (din PSD și PNL), Dolha nu se mai prezintă ca „fost”, ci ca prezent om de afaceri care nu mai vrea să audă de politică.

 

Stenograma unei convorbiri

 

Însă, ca orice politician bogat lipit pământului și Dolha deține „foarte-foarte multe terenuri” („Pe care le-am cumpărat înainte să intru în politică”, ne avertizează într-un dialog telefonic cauzat de distanțarea socială impusă de pandemia de coronaviroză 🙂 – adică, asta se cheamă că suntem responsabili, nu?). Terenuri „foarte-foarte multe” pe care le vinde, că doar nu le-a cumpărat să plătească impozit (om de afaceri fiind). „Anul trecut am vândut terenuri de 1 milion de euro, am vândut și pe la Recea… Dar sunt convins că știți”, mărturisește Dolha în confesionalul 2mnews.

 

„Și terenul de pe strada Iazului?”. „Care? Că acolo avem mai multe terenuri, avem trei parcele, vreo 3 hectare în zonă.”. „Ăla de lângă adăpostul de câini. ”. „L-am cumpărat în 1999 sau 2000. Primăria a mai vrut să mi-l cumpere și în 2007 sau 2008 (când cu modernizarea stației de epurare, dar n-am fost de acord, că eram viceprimar și n-am vrut să se interpreteze) și în 2011, dar nu ne-am înțeles la negociere.”.

 

„Lăsați, compensați acum.”. „Nu știu nimic despre asta. Oricum, eu nu consider că e o tranzacție decât când se fac actele notariale și se face plata, altfel… Și-n 2011 a fost Hotărâre de Consiliu Local și nu s-a concretizat nimic.”. „Dar prețul? Nu-i ca-n centrul orașului? Adică vindeți un teren cu bălării lângă adăpostul de câini, unde plaja de construire e limitată. ”. „Păi, cât e prețul? ”. „Haideți… ”.

 

Dar uite că m-am luat cu stenograma convorbirii telefonice cu Dolha și am omis esențialul (fapt pentru care sper să mă puteți ierta în timpul acestei vieți :)) povestea…

 

Locația și argumentul

 

Strada Iazului, Baia Mare. Pentru că mulți localnici nu cunosc amplasarea acesteia, o lămurire: este în zona Stației de Epurare a Apelor Uzate (a operatorului de apă-canal Vital), undeva pe pârloaga din spatele fostului Praktiker, acum Brico Depôt, sau, un reper mai cunoscut, Dedeman. Acolo, pe tăpșanul din spate, este un adăpost de câini, al fostului Ecarisaj al municipalității, gestionat din anul 2015 de două ONG-uri pasionate.

 

 

Deși în 2018 s-au investit peste o jumătate de milion de lei pentru padocuri noi, cuști din lemn, împrejmuire, câinii-s mulți, terenul limitat. Așa că, pentru a nimeni-nu-mai-numără-câta-oară, primarul Cătălin Cherecheș a decis să extindă adăpostul. Probabil o decizie rațională, însă pentru asta trebuie achiziționat teren.

 

Strategia

 

În consecință, în 21 februarie 2019 se emite o Hotărâre a Consiliului Local (nr. 54) prin care să cer oferte pentru achiziția unor terenuri aflate în imediata vecinătate a adăpostului pentru câini fără stăpân. Respectiva hotărâre stabilea că, suplimentar cererii de oferte, se va cere de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobilară Maramureș, proprietarii parcelelor de teren care se învecinează cu adăpostul și li se va solicita oferte de vânzare.

 

Apoi, o comisie a Primăriei (cea de licitaţie pentru închirieri, concesionări, vânzări şi achiziţii de imobile, înființată în 2018) era mandatată să centralizeze ofertele tuturor proprietarilor, să le analizeze și facă un raport pe care îl înaintează forului deliberativ al orașului (Consiliul Local). Așa zicea legea (în cazul de față, Hotărârea nr. 54). În aparență, perfect.

 

În fapt, singurul teren înaintat Consiliului Local spre aprobarea cumpărării este cel al firmei Maruani Com SRL, condusă de soția lui Mircea Dolha din momentul în care acesta deținea funcții incompatibile cu calitatea de administrator. Prețul, pe care Dolha susține că nu-l știe și că nici nu știa că există un interes recent al Primăriei de a-i cumpăra respectivul teren, este stabilit în urma unei evaluări imobiliare, urmate de negocierea directă. Continuăm povestea cu…

 

… terenul încrustat cu diamante

 

Conform raportului de evaluare, întocmit de evaluatorul “de casă” al Primăriei Baia Mare, sereleul PBS Eval Consulting (controlat de Gheorghe Pop, care mai este asociat în firmă cu Ioan Bercu, Gheorghe Simon și Grában Lehel László), terenul de 8.400 mp al lui Dolha, de lângă adăpostul de câini, ar avea valoarea de piață de… 176.484 de euro, respectiv 21,01 euro/mp + TVA.

 

Apoi, în 16 decembrie 2019, comisia a negociat și Dolha („Am un reprezentant care se ocupă, nu mă ocup eu”) a mai lăsat de la el, că tot venea Crăciunul și făcuse în acel an 1 milion de euro din tranzacții cu terenuri, după cum a declarat. Preț final 159.936 de euro cu tot cu TVA, adică 779.000 de lei (plus taxele de transfer a proprietății) pentru un teren de 84 de ari, situat pe câmpul din spatele magazinului de materiale de construcții Dedeman, încadrat de stația de epurare a apelor uzate și adăpostul de câini.

 

Conform evaluatorilor consultați în această speță de 2mnews, în zonă prețul terenului este de 6-10 euro/mp (adică undeva la cel mult 84.000 de euro). Sigur, probabil noi am găsit niște evaluatori acreditați, dar foarte slab pregătiți, Pop de la PBS Eval Consulting fiind cel care dă ora exactă în evaluările din Baia Mare. Însă… există o mică, foarte mică, aparent chiar minusculă problemă. Să vedem…

 

În urmă cu puțin timp (pentru statisticieni, în 13 aprilie 2020), același evaluator a evaluat un teren al orașului, situat în stația de autobuz din fața Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare (așadar în zonă foarte bună), unde există un spațiu comercial ocupat acum parțial de o farmacie. Terenul respectiv a fost solicitat spre cumpărare de firma care deține clădirea, însă proiectul a fost respins de consilierii băimăreni, unul dintre motivele Comisiei economice (buget-finanțe) fiind subevaluarea drastică a terenului. Evaluatorul a fost… tot PBS Eval Consulting, desigur.

 

Mai simplu spus, pentru raționali, cunoscători și interesați, firma lui Pop a zis că orașul poate vinde un teren dintr-o zonă foarte bună la un preț pe care consilierii locali l-au considerat prea mic (“jumătate din valoarea de piață”) și tot firma lui Pop a zis că orașul poate cumpăra un teren într-o zonă greu vandabilă, pe pârloaga de la ieșirea din oraș, la un preț pe care evaluatorii și consilierii locali consultați de noi îl consideră exagerat de mare.

 

Sigur, proprietarul terenului, Dolha, consideră că prețul de 21 de euro/mp este unul oricum mic: „Eu am vândut acolo un teren pentru o hală la un preț mai mare”. Pentru că acolo se pot face depozite logistice, hale industriale etc., zice Dolha. La final…

 

… pronosticul

 

Această tentativă de cumpărare cu 779.000 de lei, din banii orașului, a terenului de 84 de ari deținut de firma lui Dolha pe pârloaga de la ieșirea din oraș va fi înaintată consilierilor locali în 30 aprilie. E o frumoasă zi de joi, prima joi după Miercurea Ciuc. O zi numai bună de pronosticuri. Iată unul: proiectul va fi respins, sau retras de primarul Cherecheș.

 

În apropierea finalului, o subliniere deloc importantă (absout deloc importantă): în urmă cu aproximativ două săptămâni, Mircea Dolha a avut o întâlnire cu primarul Cătălin Cherecheș în biroul acestuia din urmă. Dolha recunoaște că s-a întâmplat asta, dar evident nu e nimic în neregulă. Pentru că, desigur, n-au vorbit nimic despre tranzacția cu terenul încrustat cu diamante, zice Dolha.

 

Înainte de final: în 2017, același Consiliu Local a respins propunerea de cumpărare a unui teren de 32 de ari, aflat la fel ca și cel al lui Dolha, lipit de adăpostul de câini. Acel teren este și acum scos la vânzare, pentru că în zonă NIMENI nu cumpără teren, doar Dolha găsește cumpărători. Terenul e vândut de lichidator, firma proprietară fiind în faliment, la suma de 827.983 lei.

 

Acel teren este mai scump cu 50.000 de lei și are doar 38% din dimensiunea terenului pe care Dolha e de acord să-l vândă orașului cu 779.000 de lei, însă… are edificată pe el o hală de peste 1.000 mp, din cărămidă, cu planșeu din beton armat, șarpantă acoperită cu tablă și toate utilitățile, clădirea fiind echipată cu instalații de iluminat, sanitare, de încălzire (are până și centrală termică instalată).

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here