EXCLUSIV – Ce se mai întâmplă la Sârbi cu Centrul de Management al Deșeurilor: motivul stagnării contractului de 156 de milioane de lei

1
1289

DEPOZITUL DE DEȘEURI DIN MARAMUREȘ. Această scriere vă prezintă stadiul proiectului care prevede finalizarea construirii depozitului ecologic de la Sârbi (com. Fărcașa). Contractul, care prevede “actualizarea documentației tehnice și execuția restului de lucrări, inclusiv măsuri de stabilizare amplasament” a fost semnat de Consiliul Județean Maramureș, în 15 aprilie 2022, cu firma Conteh Barengott din Târgoviște (jud. Dâmbovița).

 

Contractul este în valoare de 156 de milioane de lei (exact: 156.061.191,50 lei, sumă care cuprinde TVA) – pentru a câștiga contractul, firma dâmbovițeană, controlată de George Răuțoiu (foto mic alăturat, lângă Ionel Bogdan), a sublicitat cu 43 de milioane de lei mai puțin decât estimarea maximă a administrației județene, respectiv o sublicitare procentuală de 21,20% (aveți detalii într-un articol 2mnews AICI).

 

Conform contractului, lucrarea (actualizarea documentației tehnice, execuția restului de lucrări și stabilizarea dealurilor care o iau la vale) trebuie finalizată în 8 iunie 2023. Adică peste 8 luni. Sigur, nu va fi. Însă termenul va fi prelungit. Vă explicăm și de ce și cât timp.

 

Motivul întârzierii

 

Partea de proiectare (actualizarea documentației tehnice, care spune cum va fi stabilizat terenul – fapt nereușit până acum de constructorii care au lucrat la acest obiectiv) a fost finalizată. Însă, conform strategiei suflatului în iaurt, beneficiarul (CJ Maramureș) a numit și un supervizor tehnic, care să verifice soluțiile și apoi aplicarea acestora de constructor.

 

Acesta a fost stabilit (în urma unei licitații) în ianuarie 2022, în persoana firmei EPMC Consulting SRL Cluj-Napoca (fosta KVB Economic – Filiala Cluj-Napoca SRL), controlată de fosta profesoară Cristina Iuliana Corpodean (55 de ani) – asociat minoritar, cu 49%, este fiul acesteia, Horea Corpodean (27 de ani). Contractul de supervizare a documentației tehnice și de realizare a restului de lucrări a fost semnat pentru suma de 2,7 milioane de lei (exact: 2.702.216,30 lei, sumă care include TVA) – aveți detalii într-un articol 2mnews AICI.

 

Revenind la prezent: constructorul Conteh Barengott a finalizat (de ceva vreme) actualizarea documentației tehnice, aceasta a mers spre aprobare la supervizor (EPMC Consulting), care a cerut clarificări, iar apoi completări – în echipa de verificare, supervizorul a cooptat și un profesor universitar, șef de departament la Facultatea de Geodezie a Universității Tehnice de Construcții București. Surse implicate la cel mai înalt nivel al autorității publice au precizat, pentru 2mnews, că săptămâna viitoare va fi aprobată (de supervizor) documentația tehnică actualizată și constructorul va putea începe lucrările.

 

Numai că vine iarna. “Și iarna se pot executa o parte din lucrări, nu una semnificativă, dar se poate lucra ceva. Sigur, nu se va putea finaliza în termenul contractual inițial (n.red., 8 iunie 2023), așa că va fi prelungit termenul de finalizare. Ținând cont de stagnarea cauzată de obligatoria punere de acord a celor două părți, constructor și supervizor, constructorul (n.red., Conteh Barengott) a avansat ca dată de finalizare a contractului luna septembrie, cel târziu octombrie 2023, ceea ce înseamnă că beneficiarul (n.red. CJ Maramureș) se încadrează în termenul impus de principalul finanțator (UE), respectiv 31 decembrie 2023”, a mai precizat, pentru 2mnews, unul dintre decidenți.

 

2mnews continuă să monitorizeze acest proiect care, dacă nu e finalizat până la 31 decembrie 2023 (perioada de eligibilitate a Programului Operațional de Infrastructură Mare – POIM) va impacta grav județul Maramureș (în special financiar, autoritatea județeană fiind obligată să ramburseze integral finanțarea primită din fonduri europene, respectiv aproape 100 de milioane de lei).

 

Din cauza jafului public generalizat, proiectul SMID Maramureș a plecat de la o finanțare de 229 de milioane de lei (exact: 229.148.934 lei – semnat la 10 februarie 2014) și a ajuns la aproape 313 milioane de lei (exact: 312.820.714,18 lei – în acest moment), fiind cel mai scump SMID din România. Proiectul trebuia finalizat în urmă cu 4 ani, în 2016. Aveți detalii despre jaf într-un articol 2mnews AICI.

 

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Foarte curios cum a reusit managerul de proiect sa dispara din atentia presei. Functii peste functii sub toti presedintii chiar si incompatibilitati si vad ca dispare. Bine sanatoasa isi vede in continuare de proiecte ratate pe bani multi si nimeni nu mai stie nici ca exista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here