EXCLUSIV – Ce redevență va plăti Drusal către Consiliul Județean pentru operarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor

1
469
Depozitul SMID de la Sârbi (Fărcașa)

ANALIZĂ. Această scriere este despre Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Maramureș și și-a propus să facă public stadiul actual al lucrărilor, ce redevență va plăti Drusal și cum va funcționa operarea. Deși SMID Maramureș nu este încă funcțional din cauza faptului că “inima” sistemului – Centrul de Management (CMID) din satul Sârbi (com. Fărcașa) – nu este finalizată, este cunoscut operatorul: firma Drusal SA Baia Mare. Conform contractului, care încă nu a fost făcut public, Drusal va plăti o redevență anuală de 40%, dar nu mai puțin de 1,25 milioane de lei.

 

În ce stadiu suntem

Gabriel Zetea

 

În fine, până la plată, mai trebuie ca acesta să fie funcțional. Până la finalizarea centrului de la Sârbi, despre care știm că a fost agreată o soluție tehnică de remediere a alunecărilor de teren, prin stabilizarea solului pe care e amplasat, și că CJ Maramureș a aprobat plata proiectului și a execuției lucrărilor din care, efectiv, a fost executat un procent de 80%, conform președintelui Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Valer Zetea.

 

Practic, în acest moment sunt finalizate stațiile de transfer din Vișeu de Sus, Târgu Lăpuș, Sighetu Marmației, stația de sortare de la Sighetu Maramației, iar la CMID Sârbi, platforma cu stația de tratare mecano-biologică (TBM) și stația de transfer – cele mai costistoare componente ale centrului. Ce a mai rămas de făcut? Celula 1 și ultima parte a drumului de acces (lucrări sistate până la găsirea soluției pentru stabilizarea dealului).

 

Operarea: când începe și ce presupune

 

Mihai Apan

“Legislația europeană permite ca un SMID să poată fi dat în operare pe componente – Drusal, pe lângă operarea acestui centru de la Sârbi are în obligațiile contractuale și monitorizarea post-închidere a celor șase rampe de deșeuri (trei prin transfer și trei in situ), pentru că rampele închise in situ – Satu Nou de Jos, Teplița și Ariniș – se mai produce levigat și gaze. Acel levigat trebuie transportat din rezervoarele de colectare, sunt necesare analize de laborator a apelor freatice etc. Apoi, vom prelua stațiile de transfer și stația de sortare”, a declarat, pentru 2mnews, managerul general al companiei Drusal SA, Mihai Apan.

 

Când începe efectiv operarea, însă, nu știe decât Dumnezeu. Managerul Apan știe însă ce va face Drusal după darea în folosință a stației de tratare mecano-biologică de la Sârbi: “În acel moment, noi putem transporta la CMID toată fracția umedă colectată și o inertizăm. Practic, aceasta devine compost. Când se va întâmpla asta, nu știm, nu ține deloc de noi, ci de constructor, de proprietar (CJ Maramureș). În timpul ăsta n-am stat degeaba, ne-am pregătit strategia de a depozita cât mai puține deșeuri la Sârbi, respectiv, fracția umedă o vom inertiza, iar fracția uscată nereciclabilă va fi dusă la o fabrică de ciment cu care am realizat deja o legătură contractuală. Dacă TMB pornește, așa cumsperăm, în acest an, atunci la Sârbi va ajunge deșeurile perisabile (fracția umedă) pe care le transformăm în compost, deșeurile uscate urmând să fie valorificate (plastic, carton, textile, sticlă, ceramică la firmele de reciclare, iar cele incinerabile, deșeurile din construcții, le ducem la contractorul care fabrică ciment, intrând în compoziția acestui produs). Suntem pregătiți!”

 

Celula 1 are o durată de viață de cinci ani, iar contractul permite prelungirea perioadei de operare până umplerea celulei, așa că Drusal are tot interesul să găsească soluții pentru depozitarea a cât mai puține deșeuri la CMID Sârbi.

 

 

Cum funcționează sistemul de plată

 

Dacă până acum maramureșenii plătesc salubritazere direct operatorului serviciului, în urma emiterii facturii individuale, atunci când SMID va devein operational sistemul se va schimba, conform reglementărilor europene. Se plătește în funcție de cât deșeu se aruncă. Operatorul SMID, Drusal, va factura către operatorii zonali cantitatea de deșeuri depusă în CMID, aceștia vor remite facture către UAT-urile din arealul pe care îl deservesc (în funcție de cantitatea de deșeuri colectare din respectivul UAT în acea lună), iar UAT va împărți suma la numărul de locuitori care beneficiază de serviciul de salubrizare.

 

O veste bună pentru locuitorii din mediul rural: “În mediul rural s-au împărțit compostoare individuale. Acolo, cetățenii trebuie să arunce deșeurile umede și să-și producă compost, de aceea, de acolo, practice nu așteptăm să primim fracție umedă, implicit, cantitatea de deșeuri ar trebui să fie semnificativ redusă față de cea actuală. Iar acei cetățeni, sigur, depunând mai puține deșeuri către operatorii zonali, vor plăti mai puțin”, a explicat managerul Drusal SA, Mihai Apan.

 

În acest moment, la Satu Nou de Jos și la Sighetu Marmației funcționează platformele temporare care, atunci când va funcționa SMID, deșeurile care sunt depozitate aici trebuie transportate, sortate și neutralizate la CMID Sârbi. Alți bani, altă obligație.

 

Cătălin VISCHI

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. De flota de masini care vor transporta deseurile nu se spune nimic. Stiti ca acestea zac in bălării de ani de zile la aeroport ? Sa tot fie vreo 5 ani, sau mai mult, nu stiu. …bani cheltuiți cu foarte multa „inteligență” !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here