EXCLUSIV – Ce-a ajuns sportul băimărean: stadionul Phoenix, scos la vânzare prin licitație publică

0
1434

DECIZIE. Fostul stadion Phoenix, a cărui baze au fost puse în perioada interbelică, face obiectul unei executări silite, fiind scos la vânzare. Suma cerută inițial pe teren și construcțiile aferente era de 464.032 de euro, prețul cerut în acest moment fiind scăzut cu 5%: 439.610 euro – îmi amintesc că prin 2006, proprietarii de atunci ai Cuprom vroiau s-o desființeze și să edifice pe locul bazei sportive un cartier rezidențial.

 

Proprietatea se întinde pe 25.590 de metri pătrați, este situată în zona încadrată de străzile Anton Pann și Luminișului și are construite o tribună (din stâlpi și grinzi prefabricate din beton armat), două vestiare și o sală de forță (edificate din zidărie de cărămidă, pardoseli de beton și tâmplărie din lemn), cu utilități de apă-canal.

 

Cine și de ce îl scoate la vânzare? BDO Business Restructurind SPRL din București, lichidatorul judiciar al Cuprom SA (proprietara bazei) – există o sentință judecătorească în acest sens, care datează din 20 mai 2015, pronunțată de Tribunalul București., însă stadionul a fost scos la vânzare, prin licitație publică, abia în toamna acestui an.

 

Istoria stadionului Phoenix

 

Stadionul (al doilea ca mărime din Baia Mare) a aparținut inițial clubului de fotbal ce aparținea de Fabrica de Chimice Baia Mare, înființat în perioada interbelică, în anul 1932. Stadionul a fost inaugurat în vara anului 1934, an în care echipa, care activa în campionatul județean, a ajuns până în sferturile Cupei României și a promovat în Divizia B, ratând în play-off calificarea în prima divizie. A fost cel de-al doilea stadion construit în Baia Mare, după cel de pe Dealul Florilor, inaugurat în primăvara anului 1929 sub numele Arena de fotbal.

 

Phoenix Baia Mare (mai târziu FC Carpați Baia Mare) a fost un club de fotbal din Baia Mare, România fondat în 1932 și desființat în 2000. A avut 3 sezoane în Divizia A. În 1937, Phoenix, antrenată de Rudolf Jenny, promovează în Divizia A și încheie campionatul primei divizii a țării pe locul 5 (cea mai bună clasare din istoria clubului). Anul următor, echipa își schimbă denumirea, în Carpați Baia Mare, iar în următoarele două sezoane se clasează pe locul 7 în prima divizie – în perioada 1941-1944, Carpați joacă în a doua divizie maghiară, iar în 1946 revine la denumirea Phoenix și promovează în Divizia B, după ce a învins-o pe cealaltă echipă locală, Minerul Baia Mare, cu care avea să fuzioneze în 1948, rezultatul fuziunii fiind echipa FC Baia Mare.

 

În 1964, combinatul chimic din Baia Mare și-a înființat o nouă echipă, care a jucat pe acest stadion, denumită inițial Topitorul, apoi Chimistul și, din 1993 și până în 2000 (an în care a fost desființată – activa în Divizia C), din nou, Phoenix.

 

După 2000, stadionul a fost folosit preponderent pentru meciuri de rugby (echipa de primă ligă Știința, dar și juniorii de la CSȘ 2 Siromex Baia Mare și-au disputat acolo meciurile de acasă), dar și expoziții canine, trialuri de selecție pentru echipa națională de rugby tineret.

 

În această ultimă perioadă, stadionul este utilizat de echipa de rugby tineret CSȘ 2 Baia Mare, ultimul meci având loc în urmă cu câteva zile (în 14 octombrie 2018, în prima etapă a Campionatului Național de Rugby pentru tineret – U19), iar următorul fiind programat duminică, 21 octombrie.

 

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here