EXCLUSIV – Câți angajați sunt în județul Maramureș și care este procentul între salariații din mediul privat și bugetari

0
1345

ANALIZĂ 2MNEWS – PIAȚA MUNCII. În 22 iunie 2021, în județul Maramureș erau înregistrate în Registrul General de Evidență a Salariaților (ReGES / cu aplicația Revisal) 130.160 de contracte individuale cu normă întreagă (dintre acestea, 120.562 erau pe perioadă nedeterminată și 9.598 erau pe perioadă determinată).

 

În baza unui algoritm creat de 2mnews pe sistemul comparativ al ultimului an economic complet raportat (anul 2019) și trendul național al numărului de angajați, concluzionăm că din cei 130.160 de salariați din județul Maramureș 61,50% lucrează în mediul privat și 38,50% lucrează în sistemul bugetar al statului.

 

Însă, pentru că în acest număr total al salariaților (130.160) nu sunt cuprinse persoanele a căror angajare se înregistrează în alte baze decât sistemul public centralizat (respectiv cele care lucrează în sisteme militarizate, în sistemele de justiție, funcționarii publici, persoane înscrise în baze de date profesionale), precum și cele angajate la firme care își au sediul în alt județ (cele mai multe dintre supermarket-uri, de execmplu), o estimare mai apropiată de adevăr a numărului salariaților din județul Maramureș este de aproximativ 150.000, din care 53% lucrează în mediul privat și 47% în sistemul bugetar al statului.

 

În lipsa datelor exacte (în România nu se cunosc aceste date din cauza unei legislații deficitare și a unui sistem de înregistrare care nu permite interconectarea tuturor bazelor de salariați), cifrele și procentele acestei scrieri (cele a căror sursă nu este precizată) sunt aproximări, însă sunt calculate în baza unui raționament care a luat în calcul numere, procente și trenduri oficiale, fapt pentru care le-am considerat suficient de apropiate de realitate/credibile pentru a vi le comunica, în contextul în care nu vi le-a spus până acum nicio instituție oficială sau privată.

 

La final, un alt aspect interesant. Cei 130.160 de salariați din Maramureș erau angajați de 14.735 de firme sau entități publice (angajatori). Practic, în județul Maramureș doar circa un sfert (25%) dintre agenții economici au măcar un angajat – la nivelul județului sunt înregistrate peste 52.300 de firme (agenți economici), printre angajatori fiind și cele câteva sute de instituții bugetare.

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here