EXCLUSIV – Câte teste COVID-19 s-au făcut în ultimele 3 luni în Maramureș, care este procentul pozitivilor și care e rata de mortalitate în județ

0
1285

ANALIZA UNUI FAPT. În perioada 21 aprilie – 22 iulie (93 de zile), în singurul laborator acreditat din Maramureș și introdus în sistemul de testare COVID-19 de Ministerul Sănătății (cel de la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare), s-au procesat 7.394 de teste. Adică o medie de 79,5 teste/zi. Numărul este 100% real, fiind obținut de 2mnews pe canale oficiale de la responsabili la cel mai înalt nivel, implicați în gestionarea pandemiei în județ.

 

Și acum să calculăm raportul dintre persoanele testate și cele pozitive. De la începutul pandemiei și până în 21 aprilie, în Maramureș au fost declarate ca fiind infectate cu SARS-CoV-2 (în urma testelor procesate la laboratoare din alte  județe) 57 de persoane, pe care le scădem din totalul persoanelor din Maramureș declarate ca fiind infectate cu noul coronavirus de la începutul pandemiei și până acum.

 

Din 21 aprilie și până astăzi, în baza probelor procesate la laboratorul din Baia Mare au fost declarate pozitive 241 de persoane. Un calcul grosier indică faptul că 3,96% dintre persoanele testate au fost pozitive, însă acest calcul nu este conform cu realitatea, pentru că foarte multe persoane au fost testate de mai multe ori. Luând o medie de 3 teste/persoană, rezultă că aproape 10% (9,78%) din persoanele testate au fost pozitive.

 

În Maramureș, rata de mortalitate (proporția persoanelor diagnosticate cu infecția cu virusul SARS-CoV-2 și persoanele decedate din cauza infecției) cauzată de noul coronavirus este de 5,37%. În martie, Organizația Mondială a Sănătății anunța că rata mortalității la nivel global cauzată de COVID-19 este cuprinsă între 3-4% (pentru comparație și ajutarea adepților teoriilor conspirației să înțeleagă: gripa sezonieră provoacă decesul în mai puțin de 1% din îmbolnăviri).

 

Subliniere: până în acest moment, nu există un tratament general aprobat pentru tratarea infecţiei cu noul coronavirus, ci doar așa-numitul tratament „de sprijin” (îngrijiri medicale specializate pentru a atenua simptomele şi a preveni complicaţiile ulterioare sau efectele secundare).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here