EXCLUSIV – Cât și pentru ce sună maramureșenii la serviciul unic de urgență 112: 42% dintre apeluri nu sunt urgențe reale

0
1020

ANALIZĂ 2MNEWS. În anul 2022, la Centrul de preluare a apelurilor de urgență 112 Maramureș s-au primit 168.815 de apeluri (adică o medie de circa 462,5 apeluri/zi, sau 19,2 apeluri/oră). Dintre acestea, doar 57,82% au reprezentat urgențe (97.609), peste 71.200 de apeluri fiind non-urgențe.

 

Cele mai multe urgențe reclamate în județul Maramureș în anul 2022 au fost transferate către Ambulanță (aproape jumătate, respectiv 47,97%), urmate de cele pentru Poliție (26,43%), ISU-SMURD (18,99%), Jandarmerie (5,15%) și alte agenții (1,46%), conform Seviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

 

Apelurile la 112 vor putea fi localizate cu acuratețe crescută

 

Recent, la 26 mai 2023, Guvernul României a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care vor fi implementate măsuri ce vor asigura creşterea preciziei localizării apelurilor efectuate la Serviciul de urgenţă 112. Acest nou tip de localizare cu acurateţe crescută va fi furnizat doar pe timpul gestionării unei situaţii de urgenţă şi se va putea realiza independent de tipul de telefon mobil utilizat, inclusiv pentru cele în tehnologii mai vechi, iar ariile de determinare a poziţiei vor fi restrânse de până la 25 de ori, în unele cazuri.

 

În acest sens se va implementa o soluţie tehnică în premieră la nivelul serviciilor de urgenţă europene. Îmbunătăţirea localizării pe 112, va fi posibilă și datorită unui amendament la Codul urbanismului, prin care toate clădirile de blocuri nou construite vor fi obligate să fie cartografiate 3D, pentru a facilita accesul agenţiilor de intervenţie de urgenţă la locul precis identificat prin 112.

 

În acest moment, deși România are printre cele mai bune sisteme de localizare pe apelul 112 din Europa şi cel mai bun dintre statele UE cu relief complex, localizarea oferă arii de localizare de 12,5 km² pentru 58% dintre situaţii, respectiv mai mari de 50 km² pentru 25% dintre aceste cazuri.

 

O astfel de capabilitate a Serviciului de urgenţă 112 permite intervenţia mai rapidă la caz a echipajelor specializate de Ambulanţă, Poliţie, Pompieri, SMURD, Jandarmerie şi Salvamont. Totodată, va ajuta la o localizare mai exactă a victimelor în cazul unor calamităţi naturale (cutremure, inundaţii, avalanşe etc.) sau în cazul persoanelor dispărute sau rătăcite, conform MCID, STS și ANCOM.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here