EXCLUSIV – Cât ne-ar fi costat să avem un oraş deszăpezit şi primarul Băii Mari să nu încalce legea, sfidându-ne

0
326
Marinel Rob

ZĂPEZILE DE ASTĂ DATĂ. Cu un incredibil dispreţ faţă de băimăreni, în iarna aceasta oraşul s-a transformat în patinoar. Baia Mare a fost singurul municipiu reşedinţă de judeţ din România care nu a avut contract de deszăpezire. Asta ştim cu toţii, nu intrăm în detalii.

 

De ce s-a ajuns în această situaţie

 

A fost o prezentare oficială, pe la jumătatea lunii ianuarie 2017!, a primarului interimar Marinel Rob, impus la cârma oraşului de primarul suspendat Cătălin Cherecheş. Pentru cei care nu au avut timp s-o lectureze, dar totuşi sunt interesaţi, o sinteză din partea lui 2mnews.

 

În 15 aprilie 2016 s-a finalizat contractul cu Rosal Grup, „serele” care făcea deszăpezirea în Baia Mare. După arestarea lui Cherecheş, primar interimar a devenit Istvan Ludescher, numai că documentaţia pentru licitaţie a fost finalizată în 7 iunie 2016 (Ludescher şi-a terminat interimatul în 24 iunie). Licitaţia a fost postată pe SEAP în 16 august, iar ofertele trebuiau depuse până în 14 octombrie. N-a venit nimeni la licitaţie. A fost refăcută cu un nou termen: 22 noiembrie. N-a venit nimeni nici acum. Nimeni nu s-a întrebat de ce.

 

Ofertanţii lipsesc dintr-un singur motiv: de nerentabilitate economică. În fine, se semnează un contract până la sfârşitul anului cu un SRL (singurii care au prezentat o ofertă la cererea Primăriei!), Nord Vest Infrastructură şi Servicii (suma: 132.000 de lei). Ăia vin cu patru utilaje, suficiente într-un sat. Organizarea de tip „varză” e completată de faptul că Rob îşi dă seama, în decembrie, că n-are sare. Zice că era penurie! Adică au secat salinele. Ninge-n draci. Nervi. Se circulă ca la 1907. Numai că atunci se utilizau căruţele. Vin în ajutor, ca pe vremea lui Ceaşcă Dictator toată suflarea, râul, ramul – Vital, Drusal, firme, prieteni etc.

 

Mașină într-o parcare din Baia Mare, ianuarie 2017

În timpul acesta se face şi a treia licitaţie. Iar nu vine nimeni. Şi prostul când dă de două ori cu capul în tocul uşii, a treia oară se apleacă. Nu e cazul şi la noi. În fine, la a patra „strigare”, se miluiesc două firme. Se semnează contractul cu SC Drumuri şi Poduri Gheorghieni. Firma va presta serviciile de deszăpezire cu 6 utilaje de capacitate mare, lamă şi sărăriţă și 6 utilaje de capacitate mică, lamă şi sărăriţă, pentru străzi înguste şi în pantă. Valoarea maximă este de aproape 4 milioane de lei plus TVA.

 

Din toată apologia asta am înţeles mesajul. E ăla cu „greaua moştenire”. Şi că Rob e nevinovat. Nu recunoaşte că e incapabil, că-l depăşeşte funcţia, că nu ştie s-o scoată la capăt. Vede doar conspiraţii. Cătălin Cherecheş nu spune că el l-a impus ca înlocuitor al său pe Marinel Rob, finul familiei sale, prezentându-l ca pe Il salvatore della Patria. Situaţia lămuririlor lui Rob – oricum tardive – seamănă cu replica celui surprins de soţie cu amanta-n pat („Stai, nu pleca, nu e ce crezi!”). Eu cred că Rob e un bun silvicultor şi un om bine intenţionat, dar e complet depăşit. Pe cine interesează de ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat? Explicaţiile neputinţei nu ţin loc de deszăpezire.

 

Vreţi să vorbim puţin şi despre bani?

 

Cifrele următoare sunt oficiale. În 2015, deszăpezirea în Baia Mare a fost făcută de Rosal Grup SA. În perioada ianuarie-aprilie 2015 deszăpezirea a costat 1,4 milioane de lei (pentru statisticieni şi cei de Camera de Conturi, 1.429.790,12 lei). În perioada 1-31 decembrie 2015, s-au plătit 54.684,35 lei. Suma totală a lucrărilor pentru activitatea de deszăpezire în 2015 în Baia Mare a fost de 1.484.474,47 lei. Reţineţi aproape 1,5 milioane de lei. Sigur, n-a nins ca-n iarna asta, dar a fost deszăpezit.

 

Ştiţi care era suma oferită pentru realizarea serviciilor de deszăpezire în Baia Mare la licitaţiile la care nu venea nimeni? Valoarea estimată a acordului-cadru a fost de 8.744.693,10 lei + TVA, apoi de 10.818.293,10 lei + TVA.

 

Care este valoarea deszăpezirii care a fost făcută aşa cum am văzut cu toţii? 132.000 de lei + 4 milioane de lei + TVA. Şi plus nişte amenzi pe care le vor plăti tot din bugetul public al municipiului. Oricât de mult o fi nins comparativ cu 2015, suma e de trei ori mai mare. Iar calitatea serviciului o vedem şi o simţim.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ