EXCLUSIV – Cât deșeu produce municipiul Baia Mare, cât reciclează și cât ar trebui să recicleze

2
2366

ANALIZA UNUI FAPT. Scrierea de față a utilizat informații din surse oficiale (Primăria Baia Mare, operatori autorizați), calculele fiind făcute în baza acestora. Subiect: cât deșeu producem, cât reciclăm și cât ar trebui să reciclăm?

 

Pe parcursul anului 2020, în municipiul Baia Mare au fost valorificate următoarele cantități de deșeuri reciclabile:

 

TIP DEȘEURI CANTITATE
• Hârtie și Carton 2.479.798 kg
• PET-uri 274.567 kg
• Plastic 256.861 kg
• Metale 989.752 kg
• Sticlă 328.222 kg
• Lemn 68.351 kg
• Deşeuri valorificate energetic 596.113 kg
• DEE 16.242 kg

 

Operatorii care au colectat în anul 2020 deșeurile reciclabile de pe raza municipiului Baia Mare au fost Drusal, Asociaţia Română Pentru Reciclare RoRec, Serviciul Public Ambient Urban, Remat Maramureș şi Remat Invest. Totalizând cantitățile de deșeuri considerate reciclate (și valorificate ca atare), rezultă că în întregul an 2020 Baia Mare a reciclat o cantitate de circa 5.000 de tone deșeuri (jumătate din această cantitate fiind hârtie și carton, cel mai slab plătit deșeu reciclabil).

 

Reciclăm suficient? Evident, nu, în contextul în care în municipiul reședință de județ se produc anual peste… 43.200 tone de deșeuri. Conform normativelor europene ar trebui să reciclăm circa 40% din cantitatea totală de deșeuri pe care o producem. Reciclăm 11,57% din totalul deșeurilor pe care le producem și mai puțin de o treime (circa 30%) din cât suntem obligați (conform normativelor europene) să reciclăm, adică 5.000 tone în loc de 17.000 tone.

 

Din această cauză, anual, Primăria primește (și plătește) o amendă semnificativă de la organismele de mediu europene, prin instituția de reglementare autohtonă. Niciodată nu este comunicat public cuatumul acestei amenzi/sancțiuni pentru neîndeplinirea gradului de reciclare.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Pai daca doriti sa reciclati mai mult in primul rand nu ar strica sa instalati panouri de informare cu obligativitatea reciclarii catre populatie asta macar ca populatia sa STIE ca este obligata la reciclare,in al doilea rand n-ar strica instalarea unor boxe cu senzor sa atentioneze cu sunet ca suntem obligati sa reciclam,in al treilea rand in germania este un inspector de deseuri care merge saptamanal sau lunar sau unde este cazul mai des si acolo unde marja de reciclare este mica se creste colectarea deseurilor de 2 sau 3 sau 4 ori de cat valoarea normala de ridicare a deseurilor asemenea asigurarilor „bonus malus”.In al patrulea rand nu ar strica introducerea unor taxe consistente pe peturi cum e si in west.Asta ar face colectrea f eficienta.Deci cum vedeti solutii de educarea populatiei exista super simple si super eficiente…Acuma tre sa fie si angajati bugetari care sa o implementeze nu numai colectori de salarii bugetare pe programe de lucru super scurte taiind frunze la caini…😃🤔

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here