EXCLUSIV – Câștigătorul contractului de 6,2 milioane de lei, prin care la Tăuții Măgherăuș se construiesc un centru pentru copii, unul recreațional și se reabilitează muzeul satului

1
2023

DESEMNAREA CÂȘTIGĂTORULUI. Construirea unui nou centru de zi pentru copii, a unui centru recreațional (cu săli de squash, tenis de masă, biliard și fitness), precum și reabilitarea muzeul satului din Tăuții Măgherăuș vor fi construite de firma Perfect Domițiana SRL din Negrești-Oaș (jud. Satu Mare), aceasta fiind desemnată (marți, 15 februarie 2022) câștigătoarea licitației organizate de administrația publică locală.

 

Cele trei obiective au fost integrate într-un proiect care prevede „Îmbunătățirea serviciilor educaționale și culturale și a spațiilor publice urbane în Tăuții Măgherăuș” și care are finanţare externă, prin fonduri europene (este finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020), valoare totală a proiectului fiind de peste 15 milioane de lei (exact: 15.197.994,68 lei), din care doar 7,2 milioane lei este finanțare europeană nerambursabilă – contractul de finanțare a fost semnat la 21 decembrie 2020 (și a fost depus în timpul mandatului de primar al lui Anton Ardelean).

 

Cine este executantul

 

Firma din Negrești-Oaș a câștigat acest contract sublicitând o suma cu 14% mai mică decât cea estimată de Primăria Tăuții Măgherăuș. Respectiv, valoarea totală a contractului va fi de 6,2 milioane de lei (exact: 6.216.275,55 lei, sumă care include TVA și care astăzi este echivalentă cu peste 1,25 milioane de euro) – precizare: proiectul include și reabilitarea sălii de sport din localitate, lucrare neinclusă în acest contract.

 

Firma de construcții are 16 angajați și este controlată de Dănil Cionca (fiind administrată împreună cu Daniel Gheorghe Berinde). Lucrarea de la Tăuții Măgherăuș are o valoare mai mare decât cea mai mare cifră de afaceri din istoria firmei (5,5 milioane lei, în 2020).

 

Contractorul din Negrești-Oaș nu este la prima aventură economică în Maramureș, în ultimii 2 ani contractând mai multe lucrări în județ, care totalizează peste 16,4 milioane de lei – printre acestea, blocul ANL cu 4 etaje de pe strada Grănicerilor din Baia Mare, căminele culturale din Inău și Fântânele (sate aparținătoare de orașul Târgu Lăpuș) și din Băița de sub Codru și Urmeniș, grădinița din Suciu de Sus, școala din Sarasău, dispensarul din Șișești.

 

Lucrarea, care presupune și partea de proiectare, obținerea avizelor etc., va fi realizată de Perfect Domițiana SRL în asociere cu Biroul Independent de Arhitectură Vultur D. Loana-Alexandra (din Zalău).

 

Ce se construiește/reabilitează în Tăuții Măgherăuș

 

Cele trei obiective incluse în acest contract prevăd următoarele:

 

1) Centrul recreațional va fi edificat pe un teren în suprafață de peste 5.500 mp și va avea o clădire (nouă) pe un singur nivel, cu suprafața de 720 mp (în care vor fi amenajate: depozit de materiale, săli de squash, tenis de masă, biliard, fitness, vestiare și grupuri sanitare). De asemenea, pe respectivul teren se vor amenaja un teren de sport multifuncțional și un spațiu de joacă pentru copii.
2) Centrul de zi pentru copii va fi edificat pe strada 24 nr. 69, pe un teren în suprafață de 421 mp și va avea o clădire (nouă), cu suprafața construită de 141 mp (în care vor fi amenajate birouri, un depozit, oficiu, sală de mese, vestiar personal, grupuri sanitare, zona de așteptare, sala de întreținere corporală, sala multifuncțională, cabinet consiliere psihologică, birou si depozit). Acest centru este dedicat copiilor cu nevoi speciale și familiilor acestora.
3) Muzeul satului „Acasă”, proiectul va consta în reabilitarea muzeului amenajat pe o suprafață de teren de 8.600 mp, care constă într-o gospodărie țărănească compusă din casă, șură, șopron. Se vor înlocui învelitorile și șindrila, lemnul se va ignifuga și trata anticarii, zidăria din piatră a soclului se va consolida, se vor repara pereții (din chirpici), planșeul și podul. De asemenea, se vor face trotuare (din piatră de râu).

 

Întreg proiectul trebuie finalizat până la 30 septembrie 2023 – este extrem de întârziat (început în 1 februarie 2018 și având o perioadă de implementare de 5 ani, licitația de execuție a fost demarată târziu, fiind și anulată de câteva ori, constructorul fiind desemnat doar după 4 ani).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here