EXCLUSIV – Castelul Teleki din Satulung are un nou proprietar: a fost vândut unei firme-paravan a statului maghiar la un preț de 6 ori mai mic decât cel inițial

4
6596

TRANZACȚIE. În plină pandemie, Castelul Teleki din comuna maramureșeană Satulung, imobil edificat la mijlocul secolului al XVIII-lea în stil baroc și extins la finalul secolului al XIX-lea, a fost vândut de lichidatorul judiciar (Ioan Coman – Pro Insolv IPURL). Tranzacția a fost făcută în 17 noiembrie 2020, la 11 ani după insolvența firmei Tehnomin, controlată de Mircea Mărieș, și care a achiziționat proprietatea în anul 1999, de la autoritatea publică locală, în urma unei tranzacții ilegale în care statul român a fost drastic prejudiciat, cu 120.000 lei (statul a investit în perioada 1997-1999 circa 170.000 lei doar în reabilitarea clădirii).

 

În cei 11 ani de zbateri pentru vinderea castelului (care avea o situație juridică complicată, fiind girat mai multor entități bancare și având la masa credală 18 creditori, cel mai mare fiind statul, căruia Tehnomin îi datora peste 3 milioane de lei la valoarea din 2009), prețul a fost scăzut la… 15,46% din valoarea inițială. Mai exact, dacă în 2009 proprietatea imobiliară (cu suprafață construită de 854 mp și teren de 11.500 mp) a fost scoasă la vânzare la suma de 2,4 milioane de euro, în noiembrie 2020 a fost vândută cu 370.980 euro. Atât s-a putut.

 

Cumpărător: un sereleu din Cluj-Napoca, Micro Vision Consult, înființat în 10 februarie 2020, controlat de Radu Mihai Fechete, care avea un singur angajat și care raportat în acel an (2020) o cifră de afaceri de 108.000 lei și un profit net de… 2,15 milioane de lei. Pentru cei nespecializați, explicații: firma lui Fechete este doar un intermediar, o interfață a Guvernului maghiar.

 

Specific, firma care avea ca obiect principal activități de consultanță pentru afaceri și management, schimbat anul trecut în “cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare”, este folosită de Ungaria pentru a achiziona proprietățile istorice din Transilvania. După achiziție, Micro Vision Consult SRL (care, evident, n-are bani să cumpere castele) transferă bunul cumpărat cu banii pe care îi plătește faptic Ungaria firmei maghiare Manevi Zrt., care face parte din portofoliul societăţii Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (aceasta fiind proprietate a statului ungar până în primăvara anului trecut, când, într-o tentativă eșuată de a elimina informația din spațiul public românesc, a livrat firma unei fundații, Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány, controlată de persoane apropiate de Guvernul Ungariei).

 

În toamna anului trecut, pentru că pandemia ne-a mai ținut pe toți ocupați cu alte îngrijorări, lichidatorul judiciar al Tehnomin a vândut și terenul aferent castelului, unde se aflau grajdurile și padocurile (peste 30.200 mp), cu suma de 174.222 euro + TVA. Tranzacția a fost făcută în 28 septembrie 2021. Astfel că acum Castelul Teleki din centrul comunei Satulung, situat chiar la DN 1C (Baia Mare – Cluj-Napoca) și conectat la toate utilitățile, aparține Ungariei.

 

De altfel, doar în ultimii ani Ungaria a cumpărat (prin diferite fundații și interfețe ale firmei Manevi Zrt – începând din 2020 tranzacțiile fiind făcute prin interfața Fechete de la Micro Vision Consult SRL) mai multe castele și proprietăți istorice din Transilvania: Castelul Wesselényi de la Jibou (de lângă Grădina Botanică, cel mai mare castel baroc din Transilvania – cu 800.000 euro), fostul hotel Pannonia din centrul oraşului Satu Mare, clădirea-Primărie din Carei, hotelul Corona/Tisa din Sighetu Marmației, hotelul Park din Oradea, hotelul Turist și Villa Sunshine din Lacul Roșu, fostul hotel Mellody din Cluj-Napoca – acestea sunt câteva dintre achizițiile din ultimii 2 ani.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. Mai este si catelul din Pribilesti, ar fi bine daca ar fi cumparat si acela de ei, ca romanii vad ca nu prea sunt interesati in ce stare este…. Trist :((

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here