EXCLUSIV – Care sunt primarii care l-au trădat pe Zetea (PSD) la europarlamentare: studiu de caz, orașele din Maramureș (I)

0
1806
Cherecheș, Scubli, Coman, Ardelean, Tulbure, Iuga

ANALIZĂ. … aproape liniște. Până și ecourile alegerilor europarlamentare s-au stins, exercițiul electoral tinde să intre-n uitarea colectivă, iar în statistici rămân doar rezultatele finale care au consfințit o înfrângere zdrobitoare a partidului care controlează guvernamental țara, PSD. Social-democrații au în Maramureș o armată de primari. După ultimele alegeri locale, cele din 2016, din cei 76 de primari din județ, 43 erau de la PSD (56,58%). Un județ care, și-a colorizat opțiunile politice, predominant, în roșu.

 

După vara lui 2016, la această oaste politico-administrativă s-au adaugat (din slugărnicie, lipsă de coloană vertebrală, interese personale sau administrative) și alți edili aserviți PSD, care nu și-au oficializat trecerea în barca puterii pentru a nu-și pierde mandatul, dar și pentru că au o înțelegere subterană cu Gabriel Valer Zetea, președintele filialei județene a social-democraților, dar și al forului administrativ din Maramureș.

 

Înțelegerea subterană are și o motivație politică (având oameni aserviți în structurile altor partide, Zetea are informații și din bucătăriile competitorilor) și una eminamente financiară (cea de-a doua postură, cea de președinte al Consiliului Județean, i-a oferit și îi oferă șefului pesediștilor județeni posibilitatea de a alimenta financiar – prin susținerea unor proiecte locale – administrațiile locale).

 

Trădarea orășenilor”

 

În urma alegerilor din 2016, în cele 13 orașe (din care două municipii) din Maramureș, PSD a antamat opt primari. Pe unul dintre aceștia (Vladimir Petruț din Cavnic) l-a exclus în acest an, dar locul său în armia urbană a primarilor pesediști a fost completat cu altul (Vasile Țiplea din Dragomirești). Practic, deține 61,54% din administrațiile urbane din județ.

 

În fapt, tocmai în mediul urban, care concentrează cel mai mare număr de votanți, PSD a fost trădat, primarii social-democrați neimplicându-se, din comoditate, miserupism sau premeditat, în alegerile europarlamentare. Subliniere: la ultimul exercițiu electoral, în mediul urban din Maramureș s-au cuantificat 109.506 de voturi valabile, adică 61,38%. Urmează o analiză-argument, oferită în exclusivitate de 2mnews.

 

În municipii: 0-2

 

În cele două municipii din Maramureș ambii primari și-au anunțat susținerea necondiționată pentru PSD, unul (Cătălin Cherecheș) din aranjamente strategice, iar celălalt (Horia Scubli) din motiv de carnet de partid. Ambii l-au trădat pe Zetea, implicându-se aproape spre ZERO în campania pentru europarlamentare.

 

Baia Mare: primar Cătălin Cherecheș (Coaliția pentru Baia Mare – proPSD). În municipiul reședință de județ, PSD s-a situat pe locul 3 (cu 7.935 de voturi), fiind spulberat de surpriza USR & Plus (18.928 de voturi) și de câștigătorul alegerilor județene, PNL (12.148 de voturi). Cherecheș a fost ales cu 70,21% din voturi (deși era închis în Penitenciarul Gherla la momentul alegerilor), dar deși și-a făcut public sprijinul pentru PSD a returnat filialei conduse de Zetea doar 14,10% din voturi. Rezultă: Cherecheș l-a trădat pe Zetea.

 

Sighetu Marmației: primar Horia Scubli (PSD). Și în cel de-al doilea municipiu al Maramureșului, PSD a pierdut, situându-se pe locul 2, cu doar 2.241 de voturi, mult după PNL și cu puțin peste USR. Scubli a fost ales cu 44,52%, dar a returnat partidului doar 18,14% din voturi. Rezultă: Scubli l-a trădat pe Zetea.

 

În orașe: 3-8

 

Din cele 11 orașe ale Maramureșului (cele mai multe, ca-n toată România, niște sate ridicate cu elevatorul politic la rang superior urban), PSD are primari în șapte.

 

Seini: primar Gabriela Tulbure (PSD). Cel mai tare l-a trădat pe Zetea tocmai primarul orașului de care aparține cătunul în care s-a născut, Seini. Aleasă primar cu un procentaj de vot de 70,53%, una dintre cei mai susținuți primari de Zetea, Gabriela Tulbure (PSD), a contribuit la zestrea social-democraților cu doar 811 voturi (23%). Mai mult, în orășelul natal al președintelui PSD și al CJ Maramureș, social-democrații au pierdut fără glorie, situându-se pe locul 2, după PNL, cu doar 70% din voturile strânse de liberali acolo. Rezultă: Tulbure l-a trădat pe Zetea.

 

Săliștea de Sus: primar Ștefan Iuga (PSD). Aceeași situație ca în Seini o regăsim și în orășelul Săliștea de Sus, acolo unde Iuga a devenit primar cu 72,20%, dar la alegerile europarlamentare a adunat pentru candidații partidului doar 380 de voturi (27,46%), fiind întrecut tot de PNL (481 de voturi, 34,75%). Rezultă: Iuga l-a trădat pe Zetea.

 

Tăuții Măgherăuș: primar Anton Ardelean (PSD). Tutankamonicul primar Anton “Toni” Ardelean din orășelul Tăuții Măgherăuș, limitrof Băii Mari, a fost ales în 2016 cu 65,41%. Și el este unul dintre cei mai susținuți financiar primari din PSD Maramureș. La europarlamentare a suferit o înfrângere usturătoare, partidul său, aflat și la controlul organizării alegerilor, situându-se pe locul… 3 (înc-un pas și cădea și de pe podium). PSD (770 de voturi) a fost depășit clar aici de USR (1.009 voturi) și PNL (982 de voturi). Așadar, cu un capital electoral de 65,41%, primarul din Tăuții Măgherăuș a contraperformat aducând PSD la europarlamentare doar 19% (USR a adunat aici 25%, iar PNL 24,29%). Rezultă: Ardelean l-a trădat pe Zetea.

 

Vișeu de Sus: primar Vasile Coman (PSD). La al doilea mandat, Vasile “Vărzaru” Coman a fost ales cu 63,60%. Este unul dintre primarii profund ajutați financiar de Zetea. La europarlamentare a înfrânt și el, fără glorie, PSD fiind ridiculizat de PNL și aproape întrecut și de USR. Din capitalul său electoral de 63,60%, Vărzaru a întors partidului… 20,39% (966 de voturi). PNL a adunat aici 1.639 de voturi (34,59%), iar USR 868 de voturi (18,32%). Rezultă: „Vărzaru” Coman l-a trădat pe Zetea.

 

Singurele orășele din Maramureș unde PSD a câștigat europarlamentarele sunt Borșa și Dragomirești (la limită) și Șomcuta Mare, ultimul fiind singurl fief urban unde PSD a câștigat detașat.

 

Borșa: primar Ion Sorin Timiș (PSD). Reales primar cu 37,30%, Timiș este clasat pe podiumul primarilor ajutați de Zetea cu finanțări pentru urbe (implicit cu contracte de lucrări și “restul” care derivă de aici pe sistem pesedist). Totuși, față de alți primari social-democrați din Maramureș, Timiș s-a capacitat și a reușit să convingă 2.064 de borșeni să voteze PSD. A adunat 30,47%,  sub procentul cu care a fost ales el, dar mulțumitor în condițiile în care nici pesediștii nu se mai suportă-ntre ei, darmite electoratul. Pe locul 2 în Borșa a fost PNL (cu 1984 de voturi, 29,29%), iar pe 3 USR (cu 776 de voturi, 11,46%). Rezultă: Timiș nu l-a trădat pe Zetea.

 

Dragomirești: primar Vasile Țiplea (PMP, declarat și asumat PSD). Țiplea a ajuns primar cu 14 voturi mai mult decât contracandidatul său și cu un procent minuscul: 27,26%. A declarat înaintea alegerilor, în sediul PSD, că îi îndeamnă pe cetățenii orășelului pe care-l conduce să voteze social-democrații și i-a reușit la limită. Respectiv, a adunat pentru PSD 332 de voturi (36,28%), mai mult decât cota sa electorală. PNL a strâns aici 296 de voturi (32,35%), iar PMP 104 voturi (11,37%). Rezultă: Țiplea nu l-a trădat pe Zetea.

 

Șomcuta Mare: primar Gheorghe Buda (PSD). Ajuns primar cu 48,69%, Buda a fost singurul primar de oraș din PSD Maramureș care a câștigat alegerile detașat pentru partidul din care face parte. Cu 1.376 de voturi (42,39%), primarul din Șomcuta Mare s-a apropiat de capitalul său electoral și a dispersat restul voturilor în așa fel încât cel de-al doilea clasat, PNL, a adunat mai puțin de jumătate, respectiv 638 de voturi (19,65%), iar USR 393 (12,11%). Rezultă: Buda nu l-a trădat pe Zetea.

 

În fine, în celelalte patru orășele din Maramureș – Baia Sprie, Târgu Lăpuș, Ulmeni și Cavnic – primarii nu erau de la PSD, logic, social-democrații lui Zetea au pierdut acolo. Doar pentru statistică:

 

Baia Sprie: primar Sebastian Alin Bîrda (PNL). Ales primar cu 33%. Ordinea voturilor adunate: PNL (1.774 de voturi, 29,15%), USR (1.516 voturi, 24,91%), PSD (986 voturi, 16,20%).

 

Târgu Lăpus: Mitru Leșe (PNL). Ales primar cu 66,41%. Ordinea voturilor adunate: PNL (1.269 voturi, 31,40%), USR (937 de voturi, 23,18%), PSD (776 voturi, 19,20%).

 

Ulmeni: primar Lucian Morar (PMP). Ales primar cu 65%. Ordinea voturilor adunate: PMP (1.872 de voturi, 55%), UDMR (565 voturi, 16,60%), PSD (327 voturi, 9,61%).

 

Cavnic: primar Vladimir Petrut (independent, exclus din PSD). Ales primar cu 71,96%. Ordinea voturilor adunate: PNL (466 voturi, 30%), PSD (333 voturi, 21,43%), USR (291 voturi, 18,73%).

 

Concluzii

 

Din cei 13 primari urbani din Maramureș, 7 sunt de la PSD și 2 și-au anunțat public susținerea necondiționată a PSD. Din cei 9 primari, doar trei au câștigat europarlamentarele, dintre aceștia, doar unul detașat (Gheorghe Buda din Șomcuta Mare).

 

Logic, și-n celelalte patru orașe conduse de primari  din alte partide decât PSD, filiala condusă de Zetea a fost înfrântă. Dac-am fi la fotbal, am putea concluziona că la europarlamentare, PSD a înregistrat în Maramureșul urban o înfrângere categorică: 3-10.

 

În municipii și orașe, cei care l-au trădat pe președintele PSD Maramureș și al CJ Maramureș, Gabriel Valer Zetea, neimplicându-se, sunt următorii primari: Cătălin Cherecheș (Baia Mare) – 14,10% (PSD locul 3), Horia Scubli (Sighetu Marmației) – 18,14% (PSD locul 2), Gabriela Tulbure (Seini) – 23% (PSD locul 2), Anton “Toni” Ardelean (Tăuții Măgherăuș) – 19,05% (PSD locul 3), Vasile „Vărzaru” Coman – 20,39% (PSD locul 2), Ștefan Iuga (Săliștea de Sus) – 27,46% (PSD locul 2).

 

Săptămâna viitoare, pe 2mnews urmează “faza pe comune”…

 

Cătălin VISCHI

 

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here