EXCLUSIV – Care sunt firmele din Maramureș afectate de potențiala “taxă de solidaritate” pe care vrea să o impună noul triumvirat UDMR & PSD & PNL

0
1379

ANALIZĂ. Cel puțin două și cel mult patru firme din Maramureș se încadrează în criteriul de bază enunțat de UDMR în perspectiva impunerii viitoarei taxe de solidaritate, din care coaliția de guvernare (în special UDMR, susținut de PSD) vrea să atragă resurse suplimentare la bugetul statului.

 

Taxa de solidaritate și motivația publică

 

Deși subiectul nu a fost introdus oficial în programul de guvernare, nefiind stabilite clar nici criteriile, nici modul de implementare, nici data implementării, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că în noul triumvirat politic (PSD & PNL & UDMR) o discuție în acest sens va avea loc după instalarea Guvernului și că instituirea acestei noi taxe vizează „companiile cu cifră de afaceri anuală de peste 100 de milioane de euro”.

 

Motivația/argumentul instituirii acestei noi taxe este acoperirea financiară a promisiunilor populiste pe care triumviratul PSD & PNL & UDMR a apucat deja să le facă, pentru a atenua percepția publică a înfrățirii împotriva firii, prin crearea alianței nefirești a noului USL.2: creșterea pensiilor (anunțată “de la 1 ianuarie 2021, cu circa 10%”) și alocațiilor pentru copii.

 

În acest mod, după calculul UDMR s-ar atrage la bugetul statului un plus de circa 1,5 miliarde de euro. Deocamdată, singurii participanți activi la triumvirat sunt cei de la PNL, minoritari însă (nu pentru că ei sunt mai buni, viitorul prim-ministru, Ciucă, și actualul și viitorul ministru de Interne, Bode, au cerut ca la majorarea/indexarea pensiilor să fie cuprinse și pensiile speciale, cele astronomice pentru România, însă UDMR, PSD și chiar unii din delegația PNL s-au opus, pentru că “nu sunt bani”).

 

În Maramureș: două firme se încadrează, două s-ar putea

 

Nu dezbatem în această scriere de ce nu a fost gândită o soluție constructivă, nu distructivă de creștere a veniturilor din bugetul de stat, pentru că nu avem absolut nicio pretenție de la actuala guvernare, care deja se dovedește una de tip sovietic/comunist (un exemplu, doar: Guvernul nipon a adoptat un pachet record de stimulare a economiei, în valoare de 490 de miliarde de dolari, dar noi nu suntem japonezi, ci doar o nație condusă de foști comuniști).

 

Analizăm însă care ar fi firmele din Maramureș care îndeplinesc criteriul de impunere a respectivei taxe. Dacă se dorește introducerea rapidă a acestei taxe și suma cifrei de afaceri se va face la raportarea din anul 2020, două firme din județ se încadrează, adică au o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro: Aramis Invest și Eaton Electro Producție (am pornit de la presupunerea că conversia se va face la valoarea medie BNR a monedei europene pe anul 2020).

 

Producătorul de mobilă (cel mai mare din țară) Aramis Invest SRL Baia Mare a avut în 2020 o cifră de afaceri de 1,18 miliarde lei (echivalentă cu 244,73 milioane euro). Firma le aparține antreprenorilor români Vladimir Iacob (60%) şi lui Marius Șelescu (40%).

 

Producătorul de echipamente electrice de joasă tensiune și de soluții de automatizare Eaton Electro Producție SRL Sârbi (fosta Moeller Electric, subsidiară a concernului american Eaton Corporation) a avut în 2020 o cifră de afaceri de 1,11 miliarde lei (echivalentă cu 231,02 milioane euro). La nivelul holdingului, businessul este manageriat de americanul Craig Arnold (CEO și președinte al Consiliului de Administrație Eaton), iar subsidiara din Sârbi (com. Fărcașa) este manageriată de Pamela Voichița Pop.

 

În apropierea acestora se regăsește producătorul de piese pentru industria aeronautică Universal Alloy Corporation Europe (UACE) SRL Dumbrăvița (subsidiara grupului elveţiano-austriac Montana Tech Components), care a raportat în 2020 o cifră de afaceri de peste 471,5 milioane de lei (echivalentă cu 97,48 milioane euro) și producătorul de mobilă Aviva SRL Baia Mare, cu o cifră de afaceri de 424,94 milioane lei (echivalentul a 87,85 milioane euro), companie cu acționariat israeliano-britanic (Boaz Nevo – Israel 50%, Nial Gerard Keane – Anglia 25%, Peter Michael Keane – Anglia 25%).

 

Aceste ultime două firme au potențial de creștere în acest an de peste pragul enunțat de UDMR în privința eligibilității pentru impunerea taxei de solidaritate. Sigur, rămân sub observație și în analiză două aspecte: 1) dacă propunerea UDMR se va concretiza cu ajutorul PSD; 2) dacă nu vom asista la mutarea unor activități din firme eligibile pe alte firme pe care le controlează proprietarii acestora, tocmai pentru a fărâmița cifra de afaceri reală și de a raporta afaceri sub pragul eligibil (de 100 de milioane de lei) – de exemplu, Aviva controlează în totalitate (este unic asociat) The Natural Wood Floor SRL Baia Mare, societate pe care desfășura producția de parchet și pe care a “adormit-o” în urmă cu 7 ani, dar nu a radiat-o păstrând-o în portofoliul Aviva, sau Xilobaia SRL Baia Mare, care aparține acelorași asociați și care este în funcțiune, fiind firma care efectuează operațiunile tehnologice de pregătire a lemnului.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here