EXCLUSIV – Când va fi decis câștigătorul contractului de 125 de milioane de lei, privind extinderea terminalului de la Aeroportul Internațional Maramureș

2
2417

TERMINAL AEROPORT MARAMUREȘ. Această scriere a fost generată de propagarea în spațiul public a unor informații reale, dar care, neexplicate de oficiali direct implicați în decizie, au dus la formularea unor presupuneri nereale. Respectiv, Comisia de evaluare a ofertelor depuse pentru extinderea și modernizarea terminalului de pasageri al Aeroportului Internațional Maramureș a prelungit termenul de analiză a părții tehnice până la 5 iunie 2023, urmând ca tot în acea zi să se deschidă și ofertele financiare, implicit concluzia persoanelor interesate, dar neavizate a fost că un câștigător va fi declarat/decis după data respectivă, fapt care ar întârzia foarte mult finalizarea investiției estimate la 125 de milioane de lei (exact: 124.894.962,42 lei, sumă care include TVA).

 

2mnews a obțiinut informația completă de la sursa decidentă în acest caz. Prescurtat: “Încercăm să avem un câștigător undeva în data de 10 martie 2023, însă depindem de timpii în care ofertanții ne vor răspunde la ultimele clarificări pe care le-am cerut. Dacă acestea vor veni în timp util, deși aceste ultime clarificări sunt destul de complexe, în 10 martie estimăm că vom putea să trecem la evaluarea ofertei financiare și să stabilim punctajul  final, implicit să declarăm câștigătorul contractului”, a declarat, pentru 2mnews, o sursă decidentă.

 

Alte surse implicate și informate, consultate de 2mnews, au precizat că acest contract de extindere a terminalului aeroportului maramureșean este de ceva vreme în criză de timp, pentru că banii alocați se decontează exclusiv pentru cheltuielile/lucrările/achizițiile făcute până la 31 decembrie 2023. În aceste condiții, în cazul cel mai optimist în care rezultatul pe care-l va declara comisia de evaluare nu va fi contestat de unul dintre ofertanții perdanți, contractul ar urma să fie semnat undeva la început de aprilie, iar constructorul ar avea la dispoziție doar 9 luni pentru a-l finaliza (proiectare, obținere de avize/autorizații/certificate impuse de legislație și execuția propriu-zisă), fapt imposibil.

 

În consecință, ideea ar fi ca până la 31 decembrie câștigătorul contractului să realizeze achiziții și să presteze cele mai costisitoare lucrări presupuse de proiect, pentru ca acestea să poată să fie decontate din finanțarea nerambursabilă, însă cu certitudine o parte din această investiție (care putea fi decontată aproape exclusiv din finanțarea nerambursabilă) va trebui decontată din bugetul public al județului. Pentru că nu mai e timp pentru finalizare până în 31 decembrie 2023 (data limită impusă prin contractul de finanțare).

 

În contract, care include proiectarea, construirea terminalului și furnizarea și montarea dotărilor incluse în proiect (echipamente de control securitate, signalistică, panotaje etc., precum și a echipamentelor și utilajelor tehnologice), beneficiarul (RA Aeroportul Internațional Maramureș) a impus ca dată de finalizare/recepție a lucrărilor… 2 ani.

 

Contractul va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț, unde prețul are o pondere procentuală în decizia finală de 49%, planul de implementare a contractului – 15%, perioada de garanție – 10%, restul procentelor (26%) revenind experienței profesionale a 6 experți-cheie în realizarea proiectului. Finanțarea este asigurată din surse proprii, fonduri de la bugetul de stat și fonduri nerambursabile UE (prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020).

 

Noul terminal va avea o suprafață totală desfășurată de 12.209 metri pătrați și o capacitate de 450 pasageri pe oră.

 

La această licitație s-au depus 3 oferte (aveți detalii despre cine controlează cei trei ofertanți într-un articol 2mnews AICI). Ofertarea s-a închis în 22 noiembrie 2022. De atunci au trecut mai bine trei luni și Comisia nu a finalizat evaluarea celor 3 oferte, deși beneficiază și de aportul unui consultant extern. Fiecare zi care trece nu doar îndepărtează data finalizării obiectivului, ci crește și costurile pe care le va suporta Consiliul Județean din bugetul public (decontările putând fi făcute doar pentru achizițiile/lucrările efectuate până la sfârșitul acestui an).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Banii din PNNR oricum nu mai vin pana nu se rezolva cu pensiile speciale. Cel din SM e in contestatie iar cel din BM e in urma cu cateva luni. Nordul tarii ramane un fel de vest salbatic fara 5-10 destinatii europene pe ambele aeroporturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here