EXCLUSIV – Când se instalează în Maramureș echipamentul de plasamafereză pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus

0
384

TERAPIE COVID-19. Directorul general al firmei Besmax Pharma Distribution din București, Florin Hozoc, a declarat, pentru 2mnews, că în această săptămână urmează să instaleze în Maramureș echipamentul de plasmafereză și kiturile aferente, apartul fiind utilizat în tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2 (noul coronavirus).

 

„Vineri, 1 mai 2020, instalăm echipamentul la Baia Mare (n.red., în Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Maramureș)”, a declarat directorul Hozoc, pentru 2mnews. Vă reamintim că echipamentul de plasmafereză (în valoare de 21.000 de euro) este donat (împrumutat cu titlu gratuit) de Besmax Pharma Distribution județului Maramureș, pe perioadă de 12 luni.

 

De asemenea, echipamentul va fi însoțit de donația a 1.000 de kituri de colectare de plasmă (în valoare totală de 13.650 de euro). Împrumutarea respectivului echipament a fost făcută în urma demersului președintelui Consiliului Județean (CJ) Maramureș, pesedistul Gabriel Valer Zetea.

 

Din 21 aprilie 2020, terapia cu plasmă în beneficiul pacienților COVID-19 a primit undă verde și în România, prin finalizarea protocoalelor de Ministerul Sănătății, așadar centrele de transfuzie sanguină pot primi donatori – practic, a fost transpusă în legislația națională Ghidul european pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distribuția și administrarea sub monitorizare a plasmei convalescente (PPC-DV-COVID-19).

 

Cum funcționează terapia

 

Conform specialiștilor, atunci când o persoană este infectată cu un anumit germen, organismul începe să creeze proteine specifice, numite anticorpi, care lupta împotriva infecţiei. După ce se vindeca, acești anticorpi rămân în sânge, în special în plasmă (partea lichidă a sângelui) pentru câteva luni sau chiar ani. Anumite studii atestă faptul că plasma recoltată de la pacienţii vindecaţi de COVID-19 i-ar putea ajuta pe cei grav bolnavi să lupte cu maladia.

 

Cum funcționează terapia? Cu ajutorul unui aparat, plasma recoltată de la pacienţii care au învins COVID 19 este extrasă din corp şi separată de restul componentelor din sânge – cea mai bună perioadă de prelevare a plasmei este între 2 săptămâni şi maximum 40 de zile de la vindecarea pacientului donator. Apoi, plasma recoltată este transferată bolnavilor diagnosticaţi cu noul coronvirus (SARS-CoV-2) și aflaţi stare gravă în secţiile de terapie intensivă.

 

Specialiștii susțin că această terapie funcționează exact ca un medicament, anticorpii din plasmă, care ajung în organismele afectate de boală, având rolul de a le întări imunitatea celor bolnavi astfel încât aceștia să poată lupta cu virusul.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here