EXCLUSIV – Bazinul olimpic de înot descoperit din Baia Mare nu va mai fi folosit pentru agrement: adio plajă, topless, bere și caserole cu mici

0
3156

EXPLICAȚIILE UNUI IMPAS. Bazinul olimpic descoperit din Baia Mare, situat în spatele Bazinului Olimpic “Gheorghe Demeca”, închis în urmă cu 10 ani și aflat în reabilitare de aproape… 3 ani (din iulie 2019) este în continuare nefinalizat. Asta este vestea rea. Și cum o veste rea nu vine niciodată singură (de parc-ar fi poștașul, care sună întotdeauna de două ori – ne zice romanul lui James M. Cain), acum urmează un cumul de vești rele.

 

Câți bani mai trebuie

 

Întâi o vestea aparent bună: firma de construcții va finaliza lucrarea contractată în circa două săptămâni și jumătate. Vestea rea este că lucrările contractate nu sunt suficiente pentru a deschide bazinul. Suplimentar mai trebuie cumpărate o stație de clorinare, trei pompe de recilculare a apei și trebuie făcute cuplajele la panourile solare (acestea fiind cumpărate).

 

Devizul acestor lucrări se ridică la circa 840.000 lei. Sigur, suma e puțin mai mult decât nimic pentru visteria statului sau chiar bugetul Ministerului Sporturilor, care deține bazinul, acesta fiind parte integrată în Complexul Sportiv Național (CSN) „Lascăr Pană” Baia Mare. Însă în contextul în care investițiile-n sport în această țară tind spre 0, nici CSN „Lascăr Pană” Baia Mare nu a primit banii necesari pentru punerea în funcțiune (finalizarea investiției care trenează de 3 ani, deși în orice țară normală la cap ar fi fost finalizată în 3 luni).

 

Vedeți, acesta este motivația înfăptuirii scrierii de față: pentru că vreunul dintre vajnicii parlamentari maramureșeni, cărora le va parveni scrierea (să nu existe discuții ulterioare că nu au știut), să meargă cu politicu-n proțap la ministrul Sporturilor și să-i prezinte situația. Evident, și să-l convingă că este indicat ca ditamai țara asta ar trebui să păstreze măcar aparențele că nu face parte chiar din Lumea a III-a și poate termina de pus niște faianță într-o groapă chiar și după 3 ani, implicit să aloce cei 840.000 lei obiectivului lăsat de izbeliște din anul 2012.

 

O să informăm care dintre parlamentarii maramureșeni au înfăptuit actul de curaj de a cere niște seriozitate ministrului politic al Sporturilor și o alocare necesară finalizării lucrărilor.

 

Până atunci, însă, încă o veste proastă: pe lângă această investiție, mai trebuie cumpărate dușuri și făcute lucrările de iluminat și de pavaj pe exteriorul bazinului. Vestea bună este că acestea ar costa circa 46.000 lei + TVA, bani pe care CSN „Lascăr Pană” Baia Mare îi are în visterie, așteptând doar unda verde de la minister să-i poată aloca în acest sens.

 

La final, bazinul olimpic descoperit din Baia Mare (construit în urmă cu 36 de ani – în anul 1983 și reabilitat în totalitate acum) va putea fi omologat ca bazin olimpic, respectând cele mai noi normative FINA (federația internațională de natație), acestea fiind modificate relativ recent.

 

Bazin sportiv, nu de agrement

 

Tot la final, o veste proastă (bănuiesc) pentru cei care așteptau inaugurarea bazinului descoperit pentru a substitui lipsa unui ștrand public în municipiul reședință de județ (Baia Mare este singurul municipiu reședință de județ fără niciun ștrand public și singurul unde primarul minte cu o ciclicitate anuală că acuși-acușica face el cel mai mare și modern aquaparc din univers, iar cei mai mulți electori chiar îl cred).

 

Vestea proastă este că bazinul olimpic descoperit nu va mai fi folosit ca agrement, ci ca bazin de pregătire sportivă și pentru public. Adică va avea culoare, va putea fi folosit de public după un anumit orar și un tarif, exact ca și bazinul olimpic acoperit. Nu plajă, nu topless. Vii, plătești biletul, se termină ora, duș, prosop, echiparea și la revedere… Cam așa.

 

De ce această modificare de strategie? Pentru că făcând parte din Complexul Sportiv Național, noul bazin are exclusiv utilitate sportivă. Cu ștrandul, cu aquaparkul și cu alte agremente răspunde administrația publică locală, controlată de cel care promite mereu, dar nu face niciodată.

 

* TOATE informațiile prezentate în această scriere au fost obținute de 2mnews din surse oficiale și direct implicate.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here