EXCLUSIV – Bătălia mall-urilor din Baia Mare: cum au încheiat anul 2021 Vivo! și Baia Mare Value Center

0
1659

ANALIZĂ. Printre cele circa 80 de mall-uri (în larga accepțiune a definiției, care cuprinde toate tipurile de centre comerciale moderne: shopping mall, strip mall, outlet mall, retail park, shopping centre ș.a.m.d.) sunt și cele trei mall-uri din Maramureș (Vivo!, Baia Mare Value Center și Shopping Park Baia Mare), toate localizate în municipiul reședință de județ, Baia Mare.

 

Această scriere analizează datele financiare aferente anului 2021, raportate de firmele care le administrează. Din analiză lipsește cel mai recent mall edificat în județ (Shopping Park Baia Mare), pentru că acesta a fost inaugurat doar în ultima parte a anului trecut, la 28 octombrie 2021, implicit rezultatele n-ar fi concludente pentru comparație.

 

Vivo!: afaceri de 26,5 milioane lei și pierdere declarată de 21,6 milioane de lei

 

Vivo! Baia Mare, primul și singurul shopping mall din județ, deschis în 4 noiembrie 2010 sub denumirea Gold Plaza, și deținut de dezvoltatorul austriac Immofinanz AG, este administrat prin sereleul Retail Development Invest 1, pe care dezvoltatorul austriac o controlează de la începutul anului trecut, din postură de asociat unic, prin sereleul Immofinanz Services România (până la începutul anului 2021 controlau firma administrator al mall-ului din Baia Mare prin firma austriacă Proeast Holding Gmbh).

 

Este un exemplu clasic prin care proprietarii acestor tipuri de complexe comerciale scot profiturile din țară, raportând anual pierderi imense pentru a nu plăti statului român niciun impozit pe profit. În întreaga istorie a funcționalității mall-ului doar în 2 ani a fost raportat profit (2012 și 2016), în rest fiind raportate pierderi care în cei 11 ani de funcționare totalizează 175 de milioane de lei.

 

În 2021, sereleul Retail Development Invest 1 a raportat o cifră de afaceri de 26,5 milioane de lei (exact: 26.537.370 lei), cu circa o jumătate de milion mai mult decât în anul precedent, dar încă departe de suma realizată înaintea pandemiei (32,7 milioane de lei). Evident, a raportat un minus al profitului net (pierdere finanicară) de 21,7 milioane de lei (exact: 21.695.341), precum și o creștere a datoriilor până la peste 475 de milioane de lei (a fost și anul în care s-a investit în modernizarea/reconfirgurarea unor spații). Vivo! este înregistrat la valoarea (active fixe/imobilizate) de 235,6 milioane de lei.

 

Într-un top național al banilor obținuți de mall-uri din chirii și alte operațiuni, Vivo! Baia Mare ocupă locul 48 (din 80).

 

Baia Mare Value Center: afaceri de 16,8 milioane lei, pierdere declarată de 4 milioane de lei

 

Baia Mare Value Center este un strip-mall inaugurat în 6 decembrie 2018, care are ca proprietar fondul de investiții sud-african MAS Real Estate. Acesta administrează mall-ul din Baia Mare prin subsidiara PK Black SRL, aflată în proprietatea MAS CEE Management Holding SRL (asociat unic).

 

În 2021, sereleul PK Black a raportat o cifră de afaceri de 16,8 milioane de lei (exact: 16.832.149 lei), cu o creștere de peste 2 milioane de lei față de anul anterior, ajungând aproape la cifra de afaceri dinaintea pandemiei (17,4 milioane lei).

 

Nicio surpriză, și Baia Mare Value Center a raportat o pierdere financiară, de peste 4 milioane de lei (exact: 4.002.218 lei), însă aceasta este aproape la jumătate din cea raportată în 2020 și, oricum, este cea mai mică din istoria economică a firmei (nu că ar conta cu ceva).

 

De asemenea, în 2021, administratorul Baia Mare Value Center a raportat și o ușoară creștere a cuantumului datoriilor, acestea ajungând la peste 109 milioane de lei. Baia Mare Vale Center este înregistrat la valoarea (active fixe/imobilizate) de 183,6 milioane de lei.

 

Într-un top național al banilor obținuți de mall-uri din chirii și alte operațiuni, Baia Mare Value Center ocupă locul 56 (din 80).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here