EXCLUSIV – Baia Mare, în urmă cu 30 de ani. Pe ce obiective și câți bani cheltuia administrația orașului în 1992: cât se investea în drumuri, salubrizare, iluminat stradal etc.

0
6060

INEDIT. În urmă cu 30 de ani, administrația municipiului Baia Mare era condusă de primul primar ales democratic, economistul Gheorghe Brânzei (foto sus, medalion – primele alegeri libere locale au avut loc în 9 și 23 februarie 1992 – au fost două tururi de scrutin). Absolvent al Facultății de Studii Economice din Timișoara, originar din Mocira, Brânzei, pe atunci vicepreședintele PUNR Maramureș, avea 40 de ani și s-a trezit conducând un oraș cu un buget de 310 milioane de lei.

 

O precizare: denominarea monedei naționale (la valorile de astăzi) avea să se întâmple abia în 2005, însă pentru o mai corectă/simplificată înțelegere a sumelor, vă oferim câteva prețuri/sume comparative. În 1992 era inflație, salariile au crescut de cinci ori faţă de 1990, până la peste 20.000 de lei, dar un salariu mediu net era echivalent cu doar 65 de dolari (faţă de 150 de dolari în 1990). Cele mai mici salarii (salariul de bază minim brut pe țară) erau de 8.500 lei/lună pentru un program complet de lucru, de 170 ore – adică cei mai prost plătiți angajați primeau 50 lei/ora de muncă (astăzi, acesta este de 2.550 lei). Un litru de motorină, care astăzi costă circa 9,12 lei, atunci costa 110 lei.

 

Așadar, întreg bugetul orașului pe anul 1992 era cât 36.470 salarii minime brute, echivalentul de astăzi a 93 de milioane de lei, însă ca putere de cumpărare/plată, bugetul din 1992 era echivalent cu circa 26 de milioane de lei în banii de astăzi (comparativ, în 2022, bugetul urbei este de circa 700 de milioane de lei). Să conchidem: era inflație, sărăcie lucie, banii erau puțini și se devalorizau văzând cu ochii. Însă cum erau ei cheltuiți?

 

Din cei 310 milioane de lei, cheltuielile de funcționare ale Primăriei (salarii, impozite, dotării, consumabile etc.) erau de… 13,55%. Subliniere: doar 1,3% din bugetul total era alocat pentru achiziții necesare funcționării. Pentru comparație, astăzi cheltuielile de funcționare ale Primăriei sunt de 38%. Să revenim la strategia cheltuirii banilor urbei…

 

În 1992, cea mai mare sumă din bugetul Primăriei era alocată celor două regii autonome ale municipalității, Gama (care se gestiona spațiile locative, comerciale și terenurile orașului) și Vital (care se ocupa cu ce se ocupă și astăzi, serviciul monopolizat de apă-canal): 105 milioane de lei (33,87% din buget). A doua pondere semnificativă a cheltuielilor era destinată salubrizării: 54 de milioane de lei (17,42% din buget). În fine, podiumul era completat de alocările pentru drumuri (străzi): 50 de milioane de lei (16,13%). De asemenea, iluminatul public consuma 31 de milioane de lei/an (10% din buget).

 

Segmentul de protecție socială era ca inexistent, urbea alocând în acest sens vreo 9 milioane de lei/an (2,90% din buget), bani erau cheltuiți pentru hrănirea săracilor (circa 150 de persoane primind hrană de 165 lei/zi). În 1992, circa 1% din bugetul local a fost cheltuit pentru alegerile locale. Cam acestea sunt principalele obiective pentru care s-au alocat banii (puțini) orașului în urmă cu 30 de ani.

 

Funcția de primar nu era atractivă din acest punct de vedere, iar economistul Brânzei s-a convins repede de asta și a renunțat în septembrie, după doar 7 luni de mandat, fiind ales deputat în Parlamentul României și lăsându-l ca interimar la conducerea Primăriei pe viceprimarul Petru Cupșa (PNȚCD, ales din partea CDR – Convenția Democratică din România).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here