EXCLUSIV – Australienii de la Okapi Resources Limited au primit de la cel mai înalt nivel acceptul să devină acționari majoritari la compania statului Remin SA

0
2661

TRANZACȚIE. Australienii de la compania Okapi Resources Limited au primit astăzi, 15 martie, acceptul să cumpere pachetul majoritar de acțiuni de la Remin SA, după o întrevedere avută cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, ministrul Dănuţ Andruşcă și alți specialiști din ministerul Economiei. Informația a fost confirmată de surse 2mnews credibile și implicate la cel mai înalt nivel în tranzacție. Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase Remin din Baia Mare, fostul principal agent economic al Maramureșului (până în anul 2006), este o companie cu capital integral de stat, aflată în subordinea Ministerului Economiei, și este în insolvență din anul 2009.

 

Cine sunt Okapi

 

Okapi Resources Limited (OKR) este o companie din Mount Hawthorn (o suburbuie a Perth-ului, metropolă situată în vestul Australiei), s-a fondat în urmă cu mai puțin de un an (la 29 mai 2017) și are interese în dezvoltarea unor proiecte miniere cu potențial în extragerea minereului aurifer – în acest moment desfășoară două proiecte, în Kimberley Goldfields (în vestul Australiei, lângă Halls Creek) și în Kilo-Moto (situat în nord-estul Republicii Democrate Congo și estimat de australieni la 4,5 milioane de dolari, de altfel, și denumirea firmei a fost luată de la okapi, un mamifer înrudit cu girafa și orginar din pădurea congoleză Ituri).

 

Practic, strategia firmei australiene este să exploateze perimetre miniere aflate în imediata apropiere a unor exploatații deja funcționale și al căror rezultate sunt palpabile (de exemplu, prospecțiunile din Kilo-Moto, făcute în cadrul a ceea ce ei au botezat „Proiectul Mambassa”, s-au făcut în vecinătatea exploatațiilor din Adumbi și Makapela Gold).

 

Compania australiană este manageriată de Nigel Munro Ferguson și reprezentată în România de brașoveanul Bebe Cotolboiu (consultant specializat pe management informatic), fiind ajutată/susținută de Gavril Vădean, președintele Camerei de Comerț Române în Australia de Sud. Ferguson nu este la prima tentativă de acest gen, în trecutul apropiat vizând posibilitatea de a redeschide mine cuprifere din România (a avut întâlniri la Ministerul Economiei, dar nu s-a concretizat nimic).

 

Planurile Okapi: redeschiderea unor exploatări miniere

 

Sursele 2mnews susțin că, având acceptul proprietarului (statul român), în planul companiei australiene este de a depune oferta de cumpărare a pachetului majoritar de acțiuni al Remin SA la Tribunalul Timiș, acolo unde se judecă strategia de îndeplinire a atribuțiilor privind procedura de insolvență pentru debitor (Remin). Ulterior, Okapi vrea să redeschidă două mine în localitatea Cavnic (pentru care există acorduri de exploatare și de mediu valabile). De asemenea, australienii urmează să prospecteze și perimetre din zona Baia Sprie și să înceapă exploatarea și acolo, în funcție de rezultatele prospecțiunilor.

 

Remin deţine 16 licenţe de concesiune a activităţilor miniere de exploatare/valorificare a minereurilor polimetalice, aurifere, cuprifere şi de fier-mangan, precum și importante rezerve de substanțe minarale utile (sterilul minier depozitat în halde) care pot fi exploatate. În 2013, Remin a obţinut un contract de peste 53 de milioane de dolari din vânzarea către firma Werco Trade AG din Luzern (Elveţia) a unui stoc de 506.542 tone de concentrat de pirită auriferă cu conţinut ridicat de arsen – tip Şuior (vânzarea s-a făcut la preţul de 105 dolari/tonă şi, conform contractului, s-a finalizat în 2015).

 

Conform buletinelor de analiză, tona de concentrat minier conţinea o medie de 11,17 grame de aur. La vremea respectivă, conform preţului la bursele de profil, doar din aurul obţinut din cantitatea de steril vândută de Remin se obţinea o sumă de aproximativ 263 de milioane de dolari, iar concentratul mai conţinea şi argint (50,66 grame/tonă).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here