EXCLUSIV – Al doilea focar de gripă aviară confirmat pe platforma zootehnică din Seini: află la ce firmă a fost depistat virusul

0
999

GRIPA AVIARĂ ÎN MARAMUREȘ. La doar 3 zile după confirmarea primului focar de gripă aviară H5N8, autoritățile sanitar-veterinare din Maramureș au confirmat diagnosticarea unui al doilea focar, la o altă fermă de găini ouătoare de pe platforma Seini, situată în apropierea fermei deținută de Karin SRL, controlată de medicii veterinari Dan Grigore Meseșan și Alexandru Florin Cotuna.

 

Cel de-al doilea focar de gripă aviară confirmată a fost depistat la ferma care aparține firmei Galinus SRL, administrată de Mariana Sava. La momentul confirmării virusului, în ferma Galinus din Seini erau aproape 23.000 de găini. Din ancheta DSVSA Maramureş a rezultat că între cele două ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând acelaşi mijloc de transport al dejecţiilor (de fapt, în Seini, TOATE firmele de pe platforma zootehnică transportă dejecțiile păsărilor cu același mijloc de transport – dejecțiile sunt folosite ca materie primă pentru stația de biogaz a orașului).

 

Prefectul Nicolae Silviu Ungur, a confirmat, din postură de președinte al Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș, că în cazul celui de-al doilea focar de gripă aviară de la Seini confirmat de rezultatul probelor de laborator, inițial au fost 20 de păsări bolnave, iar ulterior s-a constatat creșterea ratei de mortalitate, în consecință, conform legii, au fost eutanasiate 22.762 de găini, iar începând de duminică, 19 ianuarie 2020, a început procesul de incinerare cu incineratorul mobil adus pe platforma zootehnică din Seini.

 

Pe plaforma zootehnică din Seini există 9 ferme zootehnice comerciale (toate aflate pe lista ANSVSA cu producători care pot face schimburi intracomunitare, acum au interdicție de export, conform normelor europene), iar accesul către acestea a fost restricționat încă din 13 ianuarie 2020, după confirmarea primului focar de gripă aviară. Din cele 9 ferme, la două deja a fost conformat virusul gripei aviare: Karim SRL și Galinus SRL.

 

Conform concluziilor unui studiu științific al European Food Safety Authority (EFSA – autoritatea Uniunii Europene pentru Siguranța Alimentară), făcut public în 22 martie 2018, virusurile A(H5N8), A(H5N5) şi A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, iar transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here