EXCLUSIV – Află de ce a primit comuna maramureșeană Săcălășeni 1,5 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului

0
1028
Emilian Pop, primarul comunei maramureșene Săcălășeni

ADMINISTRAȚIE. Comuna maramureșeană Săcălășeni va primi 1,5 milioane de lei (echivalentul a peste 317.000 de euro) din Fondul de rezervă al Guvernului. Motivul oficial al alocării este “plata cheltuielilor curente şi de capital”, iar modalitatea practică a alocării este prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, din rezerva bugetară guvernamentală. Să vedem care-i stringența…

 

Centrul de bătrâni, stadionul și drumurile

 

În perioada 2010-2018 (!), autoritatea publică din Săcălăşeni a beneficiat de o finanțare europeană nerambursabilă de peste 10 milioane de lei (exact: 10.266.695 lei) pentru „modernizarea comunei”. Pentru partea de cofinanțare (încă vreo 5 milioane de lei, proiectul având valoarea totală de 15.300.752 lei), primarul Emilian Gheorghe Pop (edil din 2004 încoace, acum, evident, la PSD) s-a împrumutat la bănci și susține că a pompat toate resursele pentru finalizarea proiectului.

 

Printre altele, proiectul era centrat pe edificarea unui Centrul de Bătrâni în satul Coruia, însă tocmai partea principală a proiectului nu a fost pusă în funcțiune, așezământul fiind în procedura de licenţiere, deși în 90 de zile ar urma să fie primiți beneficiarii investiției. Bine, cheful s-a făcut, cu primarii din zona Chioarului invitați speciali, atunci când clădirea a fost finalizată…

 

Însă pentru a putea deschide Centrul de Bătrâni din Coruia, primarul Pop spune că e obligatoriu să aibă asigurați banii pentru salariile angajaților și că mai trebuie să facă “magazia pentru depozitarea lemnelor de încălzire, asfaltarea zonelor de acces auto şi pietonale din curtea centrului, branşamentul de gaz metan şi amenajarea curţii interioare”.

 

Numai că banii europeni s-au dus, ultima tranșă fiind virată în martie 2019. De parcă n-ar fi de ajuns pocinogul cu cheltuirea banilor și nefinalizarea proiectului, până în 21 septembrie 2019, administrația publică din Săcălășeni trebuie să prezinte finanțatorului (UE) avizele, autorizațiile și certificatele de funcționare, în caz contrar, conform contractului, trebuie să restituie întreaga sumă, adică 10.266.695 lei. Cum o să reușească Emilian Pop (foto mic dreapta), primarul pesedist de conjunctură și interese personale (premiul trecerii la PSD a fost înălțarea fiului în funcția de consilier local), să strângă în trei zile toate avizele și autorizațiile, chiar având banii pentru finalizarea Centrului, doar el știe.

 

În fine, pentru a îndupleca prim-ministrul pesedist Viorica Dăncilă să-i vireze 1,5 milioane de lei, Pop i-a capacitat pe alți doi pesediști ai județului ca lobby-iști, respectiv pe prefectul Vasile Moldovan și pe președintele Consiliului Județean, Gabriel Valer Zetea, și a mai oferit câteva argumente suplimentare, menite să atingă corda sensibilă a șefei PSD: din cauză că de atâta timp chletuie banii comunei pentru finalizarea Centrului de Bătrâni, au fost neglijate celelalte investiții și “comuna are un aspect neplăcut”, deci trebuie să facă stadionul comunal și să repare niște drumuri.

 

Asta-i povestea, simplă. Un primar pesedist necăjit… care având bani europeni la dispoziție, în 8 ani n-a fost capabil să termine un centru social. Sigur, sărbătoarea comunei a fost cu concerte, artificii, tot ce trebuie. Așa se face. Doamne-ajută!

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here