EXCLUSIV – Acționarii Mobam forțează vânzarea platformei industriale pe care se vizează construirea noului retail park Baia Mare Shopping Park

0
873

STRATEGIE. Consiliul de Administrație al Mobam SA Baia Mare, prezidat de Petrică Vasvari, contraatacă la acțiunea unuia dintre acționarii semnificativi ai societății, omul de afaceri clujean Mihai Dan Pitic (care deține 13,54% din capitalul social), care a dat în judecată firma băimăreană cerând suspendarea Hotărârii privind vânzarea activelor (terenul + clădirile de producție).

 

Astfel, în 2 martie 2020, acționarii au fost convocați la o Adunare Generală Extraordinară în cadrul căreia este vizată “confirmarea finală a vânzării activului imobiliar” către Avocado Development.

 

Anterior acestei decizii, Pitic a acționat în instanță Mobam SA cerând, prin Ordonanță președințială, pe lângă suspendarea hotărârii de vânzare a terenului și imobilelor edificate și suspendarea executării (punerii în practică a) hotărârii de vânzare a platformei Mobam „până la soluționarea definitivă a cererii de anulare” a respectivei hotărâri.

 

Primul termen al procesului Pitic vs. Mobam este în 27 februarie, iar la câteva zile după aceea, acționarii decisivi ai Mobam pot decide vânzarea activului (adică punerea în practică a hotărârii, taman ceea ce cere Pitic să nu se întâmple până când nu se soluționează procesul).

 

Vă reamintim că Mobam SA a autentificat notarial o promisiune de vânzare conform căreia, până cel târziu în 2 martie 2020, vor vinde către Avocado Development SRL platforma industrială (teren + imobile/hale) situată pe Bulevardul Unirii nr.21 (lângă supermerketul Kaufland 2, cel de lângă unitatea militară). Tranzacția este cifrată la 4,3 milioane de euro (respectiv 3.635.600 euro + TVA) – practic, Mobam își vinde terenul de 36.356 mp (cu construcțiile aferente, inutile investiției – vor fi demolate) la prețul de 100 de euro/metru pătrat + TVA.

 

Cumpărătorul și planul

 

Avocado Development este o subsidiară a Squaretime Development, 
unul dintre dezvoltatorii imobiliari care fac achiziții imobiliare pentru 
Mitiska REIM, o companie cu sediul central la Bruxelles (Belgia), 
specializată în investiții în centre comerciale și în administrarea fon-
durilor. Pe respectivul teren, Mitiska REIM vizează edificarea unui retail 
park, denumit Baia Mare Shopping Park, prin unificarea terenului platformei Mobam 
cu cel pe care este amplasat Kaufland 2.

 

 

Baia Mare Shopping Park este proiectat cu o suprafață comercială totală de 18.000 de metri pătrați și 780 de locuri de parcare, termenul de finalizare fiind stabilit pentru finalul acestui an. Conform proiectului, Baia Mare Shopping Park va avea ca ancore două supermarketuri/hypermarketuri ale grupului german Schwartz, respectiv Kaufland și Lidl, ceilalți chiriași fiind New Yorker, House, Sinsay, Jisk, Pepco, Kik, Deichmann, DM, C&A, Takko, SuperZoo.

 

Ce se întâmplă cu Mobam

 

În iunie 2019, CA al Mobam SA (fabrică de mobilă înființată în 1959) a decis oprirea producției, din cauza reducerii cererii de mobilă din lemn masiv pe piața UE (exportau cu precădere în Germania, Olanda, Belgia), a creșterii cu aproape 60% a prețului la materia primă și a întârzierilor de plată pe care le-au cumulat către furnizorii de materii prime, bugetul de stat și cel local, precum și către salariați (erau 64 la finalul anului 2018).

 

În acest moment, firma își vinde utilaje și stocul de mobilier și așteaptă finalizarea tranzacției privind platforma industrială, care ar fi a doua mare tranzacție imobiliară pe care compania băimăreană o face din fosta platformă a fabricii de mobilă din Baia Mare, după cea din anul 2008, la edificarea supermarketului Kaufland 2, când au vândut aproape 2 de hectare contra sumei de 4,5 milioane de euro.

 

 Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here