EXCLUSIV – Acționarii majoritari ai Mobam SA Baia Mare au decis vânzarea platformei industriale: începe proiectul Baia Mare Shopping Park

0
5698

DECIZIE. 19 acționari care dețin împreună 73,57% din Mobam SA Baia Mare au decis să vândă platforma industrială de pe Bulevardul Unirii (terenul și unitățile de producție) firmei Avocado Development SRL. Decizia a fost facilitată de faptul că, la finalul lunii trecute, unul dintre acționarii semnificativi ai societății, omul de afaceri clujean Mihai Dan Pitic, a renunțat la acțiunea în instanță pe care a declanșat-o pentru a opri vânzarea activelor Mobam.

 

Vă reamintim că Pitic, care deține 13,54% din capitalul social al Mobam, a dat în judecată firma băimăreană cerând suspendarea hotărârii privind vânzarea activelor, precum și cerând suspendarea executării (punerii în practică a) hotărârii „până la soluționarea definitivă a cererii de anulare” a respectivei hotărâri.

 

Mobam SA a autentificat notarial, încă din iulie 2018, o promisiune de vânzare conform căreia, până cel târziu în 2 martie 2020, vor vinde către Avocado Development SRL platforma industrială (teren + imobile/hale) situată pe Bulevardul Unirii nr.21 (lângă supermerketul Kaufland 2, cel de lângă unitatea militară). Tranzacția este cifrată la 4,3 milioane de euro (respectiv 3.635.600 euro + TVA) – practic, Mobam își vinde terenul de 36.356 mp (cu construcțiile aferente, inutile investiției – vor fi demolate) la prețul de 100 de euro/metru pătrat + TVA.

 

Începe edificarea Baia Mare Shopping Park

 

Avocado Development este o subsidiară a Squaretime Development, unul dintre dezvoltatorii imobiliari care fac achiziții imobiliare pentru Mitiska REIM, o companie cu sediul central la Bruxelles (Belgia), specializată în investiții în centre comerciale și în administrarea fondurilor. Pe respectivul teren, Mitiska REIM vizează edificarea unui retail park, denumit Baia Mare Shopping Park, prin unificarea terenului platformei Mobam cu cel pe care este amplasat Kaufland 2.

 

Baia Mare Shopping Park este proiectat cu o suprafață comercială totală de 18.000 de metri pătrați și 780 de locuri de parcare, termenul de finalizare fiind stabilit pentru finalul acestui an. Conform proiectului, Baia Mare Shopping Park va avea ca ancore două supermarketuri/hypermarketuri ale grupului german Schwartz, respectiv Kaufland și Lidl, ceilalți chiriași fiind New Yorker, House, Sinsay, Jisk, Pepco, Kik, Deichmann, DM, C&A, Takko, SuperZoo.

 

Ce se întâmplă cu Mobam

 

În iunie 2019, CA al Mobam SA (fabrică de mobilă înființată în 1959) a decis oprirea producției, din cauza reducerii cererii de mobilă din lemn masiv pe piața UE (exportau cu precădere în Germania, Olanda, Belgia), a creșterii cu aproape 60% a prețului la materia primă și a întârzierilor de plată pe care le-au cumulat către furnizorii de materii prime, bugetul de stat și cel local, precum și către salariați (erau 64 la finalul anului 2018).

 

În acest moment, firma își vinde utilaje și stocul de mobilier și așteaptă finalizarea tranzacției privind platforma industrială, care ar fi a doua mare tranzacție imobiliară pe care compania băimăreană o face din fosta platformă a fabricii de mobilă din Baia Mare, după cea din anul 2008, la edificarea supermarketului Kaufland 2, când au vândut aproape 2 de hectare contra sumei de 4,5 milioane de euro.

 

De asemenea, conform decizie luate de cei 19 acționari semnificativi, Mobam își mută sediul societății pe strada Transilvaniei nr. 6A, lăsând loc efectuării tranzacției imobiliare.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here