EXCLUSIV – A scăpat de control judiciar și fostul șef de la Înmatriculări, polițistul Viorel Donciu: procesul de corupție se judecă cu inculpații în stare de libertate

0
1460
Viorel Donciu

DOSARUL „MITĂ LA ÎNMATRICULĂRI”. Fostul șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Maramureș, inspector principal de poliție Viorel Andrei Donciu, a scăpat și de control judiciar, instanța (magistratul de caz al Secției Penale a Tribunalului Maramureș) revocând miercuri, 7 septembrie 2022, această măsură preventivă.

 

Procesul de corupție „Mită la Înmatriculări”, în care sunt inculpați foștii șefi de Poliție Viorel Donciu (inculpat pentru luare de mită în formă continuată) și comisar de poliție Vasile Ionuț Belea (fost șef al Biroului Drumuri Naționale și Europene din cadrul Serviciului Rutier, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş – inculpat pentru dare de mită) și consilierul județean Adrian Filip (Pro România – inculpat pentru trafic de influență și instigare la acces ilegal la un sistem informatic) va continua cu cei trei în stare de libertate.

 

De asemenea, Donciu, care a fost pus de MAI la dispoziția Instituției Prefectului Maramureș și lucrează acum în aparatul tehnic al Comisiei Județene de Fond Funciar, a cerut ridicarea măsurii sechestrului asigurator asupra sumei de 1.875 euro (identificată de DNA Cluj cu ocazia percheziţiei domiciliare la inculpat), însă instanța a respins cererea.

 

4 luni în arest, o lună în arest la domiciliu, 1 an sub control judiciar

 

Fostul șef de la Permise-Înmatriculări Auto Maramureș, Viorel Donciu, a fost reținut de procurorii DNA Cluj în 7 aprilie 2021, ulterior fiind trimis în judecată în stare de arest preventiv. Donciu a stat în arest timp de 4 luni, în perioada 7 aprilie – 5 august 2021 (dată la care Curtea de Apel Cluj a înlocuit măsura arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu).

 

Belea, Donciu, Filip

În 26 august 2021, Tribunalul Maramureș a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea controlului judiciar, iar din 7 septembrie 2021 această măsură a fost revocată, inculpatul Donciu urmând să fie judecat în stare de libertate, ca și ceilalți inculpați din dosarul de corupție (comisar de poliție Belea și consilier județean Filip).
Procesul, înregistrat în 30 iunie 2021 pe fondul instanței, are un nou termen în 5 octombrie 2022, după ce miercuri, 7 septembrie 2022, a fost amânat pentru audierea martorilor.

 

DNA: Dosar de luare/dare de mită la Înmatriculări

 

Conform DNA, în 4 februarie 2021, Viorel Donciu (pe atunci șef interimar al SPCRPCIV Maramureș) ar fi cumpărat influența consilierului județean Adi Filip (Pro România) din Vișeu de Sus, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă anumite persoane (în special Filip s-a folosit de numele lui Dan Mihalache, fost ambasador în Marea Britanie, acum ambasador în Cipru, nașul lui Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș, care era șeful politic direct al prefectului județului, cel care deținea semnătura finală a numirii), pentru a fi desemnat în continuare în funcție (împuternicirea expira în 15 februarie 2021).

 

În schimbul menținerii sale în funcție, Donciu l-ar fi sprijinit pe consilierul județean la înmatricularea unor vehicule deținute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere, în interesul personal al consilierului sau în interesul altor persoane. De asemenea, în 1 februarie 2021, la instigarea lui Filip, Donciu a accesat fără drept baza de date a MAI – Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, în interesul personal al consilierului județean, pentru a verifica un autoturism din proprietatea unei firme.

 

În contexte diferite, în perioada ianuarie februarie și 25 februarie 2021, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, Viorel Andrei Donciu ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto ori pentru înmatricularea unor vehicule. Conform rechizitoriului DNA, Donciu a luat mită sume cuprinse între… 15 lei (!) și 100 euro (în rechizitoriu sunt cuprinse expres 9 cazuri de luare de mită).

 

2mnews urmărește derularea cazului pentru a informa cititorii interesați.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here