EXCLUSIV – 65 de milioane de euro, investiție româno-americană la fostul combinat Cuprom: cuprinde și amenajarea turistică a turnului de 351 de metri

4
15619

INVESTIȚIE – CUPROM BAIA MARE. Fosta platformă industrială Cuprom / Phoenix din Baia Mare se va transforma radical, un parc fotovoltaic întins pe o suprafață de circa 37 de hectare urmând să înlocuiască ruinele rămase pe terenul fostului combinat chimic din municipiul reședință al Maramureșului. Parcul fotovoltaic este proiectat pentru a dezvolta o putere de 25 MWh (echivalentul a 25.000 kilowați/oră) și va fi dotat cu stații de încărcare a autovehiculelor electrice. Practic, va fi cel mai mare parc fotovoltaic din Maramureș.

 

De asemenea, investiția, care este estimată la 65 de milioane de euro, include ca o componentă principală și amenajarea turistică a coșului de fum de 351,5 metri – acesta este cel mai înalt coș de fum din România și al treilea cel mai înalt coș de fum din Europa, după cele de la termocentrala din Trblovje – Slovenia (360 de metri, finalizat în anul 1976) și de la termocentrala Endesa – Spania (356 de metri, finalizat în anul 1974). Coșul de dispersie de la fostul combinat chimic din Baia Mare este a 6-a cea mai înaltă construcție industrială din beton din Europa și a 30-a cea mai înaltă construcție industrială de pe continent.

 

Cine investește și când demarează investiția

 

Cine pune în practică investiția de 65 de milioane de euro din Baia Mare? Evident, proprietarul respectivei suprafețe de teren, adică firma Steinhardt Development SRL, controlată de omul de afaceri brașovean Cristian Costel Eftinca, care se va asocia în acest sens cu un fond de investiții din SUA. În decembrie 2021, firma Steinhardt Development a obținut certificatul de urbanism privind amplasarea panourilor fotovoltaice și branșamente la utilități pentru proprietatea de pe strada Electrolizei nr. 15.

 

În primă fază, după obținerea celorlalte documente/avize/certificate necesare demarării efective (prevăzută în acest an), va începe amenajarea terenului pentru pregătirea investiției, adică demolarea halelor ruinate și nivelarea terenului. Se vor păstra fostul sediu administrativ (acum ocupat de persoanele aduse de pe Craica, acestea urmând să fie evacuate, iar clădirile reabilitate și amenajate ca spații administrative/birouri) și fosta cantină.

 

Apoi se vor construi drumurile de acces și se va monta structura și panourile fotovoltaice, precum și stațiile de încărcare a autovehiculelor electrice. O observație: terenul nu va fi decontaminat (nici nu există certitudinea că mai este atât de poluat solul cum afirmă legendele locale, pentru că acolo cresc broaște și peștișori și chiar a crescut o… pădurice), pentru că parcul fotovoltaic nu impune acest lucru.

 

Ce se face cu turnul

 

„Turnul Combinatului” – Baia Mare
Turnul de 351,5 metri va fi amenajat în scop turistic, urmând să fie reabilitat și dotat cu trei lifturi, două interioare și unul exterior, ultimul din sticlă. În vârf se va monta o platformă de observare.

Turnul fostului Combinat „Phoenix” din Baia Mare a fost construit în perioada 1993-1995, cu o investiție de 11 milioane de dolari a statului român, fără nicio relevanță pentru reducerea poluării. Practic, acel turn nici n-avea filtre. Extrem de inteligenți, decidenții au crezut că e mai bine să cheltuiască 11 milioane de dolari pentru a construi un turn care să disperseze poluarea în toate localitățile din jurul Băii Mari, decât să investească suma în modernizarea întregului flux tehnologic, de la generare până la evacuarea noxelor.

Construcția are o deschidere la bază de 20 de metri, iar la vârf un diametru de 9 metri, este din beton armat turnat în sistem glisat, iar în interior este căptușit cu cărămidă refractară antiacidă. Turnul a fost proiectat și realizat de Gip Grup SA din București, firmă condusă de prestigiosul inginer Laurențiu Naum, un expert de necontestat în construcția coșurilor industriale (în aproape 40 de ani de carieră a proiectat și construit peste 100 de coșuri industriale). Este al 9-lea cel mai înalt coș de fum din lume (al 6-lea din Europa) – cel mai înalt fiind coșul de fum al stației de producere a energiei electrice din Ekibastuz (Kazahstan), supranumit “Bricheta”, ridicat în 1987 până la înalțimea de 419,7 metri.

 

Combinatul Cuprom, intrat în posesia unor bănci creditoare a firmei după falimentul acesteia, a fost vândut către două firme: Steinhardt Development SRL (care a cumpărat 37 de hectare de teren, care cuprind atât zona turnului, cât și a intrării mari din combinat, cu sediile administrative și cantina) și Minero Remediation SRL (care a cumpărat restul suprafeței – suprafața totală a platformei Cuprom este de circa 55 de hectare -, această suprafață fiind acum pusă sub sechestru, unul dintre acționarii firmei fiind cercetat pentru infracțiuni sancționate în Codul Penal).

 

* Foto: arhivă, @ Terra Resources, @ Primăria Baia Mare

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. Na , apoi tare curios îs 🙂 cea fi din asta…numai o dumã sau va fi o realitate ? decit sã vezi zona aia cum aratã …se știe defapt ce e acolo ( mã abțin sã com ) atunci mãcar va fi ordine și frumos și civilizat !!! dar sunt curios , aștept finalul 😌

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here