EXCLUSIV 2MNEWS – Top 20 firme din Maramureș cu cele mai mari profituri din industria lemnului și cine sunt proprietarii acestora

0
5672

TOP 20 FIRME MARAMUREȘ. 2mnews vă oferă prin această scriere al patrulea top economic din acest an, după cele referitorare la cele mai mari cifre de afaceri din județ (detalii AICI), cele mai mari profituri din județ (detalii AICI) și cei mai mari angajatori din județ (detalii AICI). De această dată ne îndreptăm atenția către segmentul economic care reprezintă motorul economiei maramureșene: industria lemnului.

 

Au fost analizate toate firmele înregistrate în județul Maramureș înregistrate cu 14 coduri CAEN din industria lemnului (fabricarea de mobilă, tăierea și rindeluirea lemnului, fabricarea de mobilă pentru bucătării, fabricarea de saltele și somiere, exploatare forestieră, fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplarie pentru construcții, lucrări de tâmplărie și dulgherie, silvicultura și alte activități forestiere, fabricarea de mobilă pentru birouri și magazine, fabricarea de furnire și a panourilor de lemn, fabricarea ambalajelor din lemn, fabricarea parchetului asamblat în panouri) – în acest clasament nu au fost cuprinși vânzătorii/intermediarii de mobilă și produse din lemn, aceștia fiind parte din clasa comercianților.

 

Precizări

 

Clasamentul este întocmit în urma celor mai mari profituri nete realizate în anul 2021 de firmele care activează în industria lemnului din județul Maramureș. Înaintea prezentării rezultatului analizei financiare pe 2021 a firmelor maramureșene din industria lemnului, câteva precizări…

 

1) În 2021, doar 28 de firme din Maramureș care activează în industria lemnului (înregistrate cu cele 14 coduri CAEN prezentate mai sus) au avut profituri mai mari de 1 milion de lei. Din cele 28, le vom prezenta pe primele 20, însă la finalul scrierii sunt enumerate și celelalte 8 care nu au intrat în Top 20 profit industria lemnului.

 

2) Din cele 20 de firme cu cele mai mari profituri nete în anul 2021, 4 sunt din Baia Mare, 4 sunt din Vișeu de Sus, 3 sunt din Sighetu Marmației, 2 sunt din Satulung și câte una din Borșa, Seini, Tăuții Măgherăuș, Vadu Izei, Lăpuș, Boiu Mare și Recea.

 

3) Deși industria lemnului este motorul economiei maramureșene, generând cea mai mare cifră de afaceri și concentrând cel mai mare număr de angajați, doar primele trei firme din acest clasament figurează și în Top 25 cele mai profitabile firme din județul Maramureș în 2021.

 

4) Doar 6 firme maramureșene din industria lemnului au raportat în 2021 profituri nete de peste 1 milion de euro.

 

5) Firmele au fost înscrise după localitatea unde sunt înregistrate sediile sociale, iar convertirea în monedă europeană a cifrei de afaceri s-a făcut la cursul BNR mediu al anului 2021 (respectiv 4.9204 lei/euro).

 

Top 20 profit din industria lemnului în Maramureș

 

Iată cum arată Top 20 firme maramureșene din industria lemnului cu cele mai mari profituri nete în 2021:

 

 

  1. Laguna Euromob SRL Vadu Izei: 19,07 milioane lei (3,87 milioane euro). A obținut un profit net foarte apropiat de cel al anului precedent, când a înregistrat recordul în istoria economică a firmei. Este producătorul de mobilier care deține brandul Laguna. Firma înregistrată în comuna Vadu Izei (are fabrica în satul Berbești) este controlată de sigheteanul Mircea Adrian Oros (sora sa, Anca Voichița Stan Oros, deține Laguna Serv, o altă firmă a familiei din top 20 cele mai mari profituri din industria lemnului din județ în 2021). Firma este pe locul 7 în clasamentul celor mai mari profituri nete în 2021 în județul Maramureș.

 

  1. Aviva SRL Baia Mare: 12,87 milioane lei (2,61 milioane euro). Producător de mobilă. Companie cu acționariat israeliano-britanic (Boaz Nevo – Israel 50%, Nial Gerard Keane – Anglia 25%, Peter Michael Keane – Anglia 25%). A început producția cu lemn rindeluit (în hale închiriate din fosta fabrică de mobilă CIL Sighetu Marmației), apoi a trecut la producția de parchet din lemn masiv, plinte și panouri îmbinate, iar apoi au trecut la blaturi de bucătărie și panouri stratificate. Firma este pe locul 13 în clasamentul celor mai mari profituri nete în 2021 în județul Maramureș.

 

  1. Aramis Invest SRL Baia Mare: 10,38 milioane lei (2,11 milioane euro). Producător de mobilă (în speță pentru IKEA – este cel mai mare furnizor de mobilă român pentru concernul suedez, cel mai mare exportator de mobilă din România și prima firmă cu capital românesc care a intrat în top 50 al exportatorilor din România). Firma le aparține antreprenorilor români Vladimir Iacob (60%) şi lui Marius Șelescu (40%). Este firma cu cea mai mare cifră de afaceri din județ. Firma este pe locul 17 în clasamentul celor mai mari profituri nete în 2021 în județul Maramureș.

 

  1. Italsofa România SRL Baia Mare: 8,17 milioane lei (1,66 milioane euro). Este subsidiara din România a grupului italian Natuzzi (controlat de Pasquale Natuzzi), specializată în producţia de canapele şi somiere. Este o prezență constantă în top 20 profit. Firma este în staționare în acest clasament.

 

  1. Karelia Upofloor SRL Satulung: 5,99 milioane lei (1,21 milioane euro). Producător de parchet. Are 265 de angajați și este prezent pe piața economică din Maramureș din octombrie 2006. Fabrica din Satulung este condusă de un Consiliu de Administrație format din suedezii Hans Johan Magnusson (președinte), Magnus Samuel Dalén și Karl Jonas Bäck. Firma este subsidiara firmei finlandeze Karelia – Upofloor Oy, parte a holdingului suedez Kährs, lider mondial inovator în pardoseli din lemn (este primul producător de parchet din lemn triplu stratificat). Firma-mamă a fost fondată în anul 1857 de Johan Kähr. Din 2011, holdingul este deținut de fondurile de investiții Triton și Hartwall Capital (practic, firmele din grup sunt controlate de familii extrem de bogate din nordul Europei – Finlanda, Suedia și Danemarca).

 

  1. Laguna Serv SRL Șugău / Sighetu Marmației: 5,74 milioane lei (1,16 milioane euro). Unul dintre cei mai mari producători de mobilier din Maramureșul istoric. Are 280 de angajați. Comercializează produsele în peste 50 de magazine (proprii și partenere) din 18 județe. Firmă controlată scriptic, din 2016, de Anca Voichița Stan Oros (sora lui Mircea Adrian Oros, care deține Laguna Euromob), practic una din firmele prin care familia Oros produce și comercializează brandul de mobilier Laguna. În 2021 a avut o cifră de afaceri record în istoria economică a firmei, reușind pentru prima dată să depășească pragul de 75 de milioane de lei, cu creștere procentuală de aproape 20% față de anul precedent.

 

  1. Novaartis SRL Vișeu de Sus: 4,39 milioane lei (892.359 euro). Societatea este specializată în tăierea și rindeluirea lemnului. Are o cifră de afaceri de 25,33 milioane de lei și 70 de angajați. Proprietarul firmei este Ion Tomoiagă. În 2007, Novaartis a preluat prin absorbție firma Eco Lemn SRL din Vișeu de Sus, controlată de Floarea Tomoiagă.

 

  1. Vor Zakone SRL Borșa: 3,99 milioane lei (812.763 euro). Specializată pe exploatare forestieră. A raportat o cifră de afaceri de 14,37 milioane de lei și un profit net de circa 4 milioane de lei obținut cu 13 angajați. Firma este controlată de Dumitru Hanțig (80%, asociat minoritar este Victoria Grec, cu 20% din părțile sociale ale societății).

 

  1. Wolfs Aredamenti SRL Vișeu de Sus: 3,73 milioane lei (758.264 euro). Specializată în fabricarea mobilei. Are 125 de angajați și anul trecut a raportat o cifră de afaceri record în istoria economică a firmei (33,86 milioane de lei) și cel mai mare profit. Până în 2017 firma a activat (a avut sediul social) în Borșa. Proprietarul firmei este Alin Leonard Lupu.

 

  1. Transilvania Bois SRL Sighetu Marmației: 3,71 milioane lei (754.229 euro). Producător de butoaie din lemn. Este deținută de sigheteanul Tudor Iulian Vlad (care este și administrator) și de firma franceză Black Oak SAS (reprezentată de francezul Sylvain Ferdinand Julien Charlois) printr-o firmă înregistrată în Luxemburg – Omnium de Gestion et Participations Financières Industrielles (OGPFI) SARL. A raportat o cifră de afaceri record în istoria economică a firmei (23,35 milioane de lei) și are 56 de angajați.

 

  1. RG Holz Company SRL Vișeu de Sus: 3,51 milioane lei (715.213 euro). Producător de elemente lamelare stratificate și îmbinate, desfacerea acestora fiind apanajul firmei MarWood International, până în 2018, când MarWood a fost absorbită de RD Holz Company. Firma a fost fondată de actualul primar din Vișeu de Sus, Vasile I. Coman Vărzaru’ – originar din Moisei -, însă din 2016 este scripitic în proprietatea lui Vasile V. Coman (cumnatul primarului). Este administrată, scriptic, de Călin Alexandru Coman (din 2018) și are 75 de angajați. A raportat o cifră de afaceri de 83,09 milioane de lei.

 

  1. Maderas Niro SRL Mogoșești / Satulung: 2,08 milioane lei (423.988 euro). Firma este controlată de spaniolul Antonio Nicolas Cadarso (95%) – asociat minoritar este Jaime Nicolas Cadarso, 5%. Firma a activat suținut în perioada 2000-2008, însă acum mai are un singur angajat. Profitul raportat pe anul trecut este unul forțat, fiind generat de un substanțial aport de capital (cifra de afaceri a firmei a fost de circa 76.000 lei). Are ca obiect principal de activitate tăierea și rindeluirea lemnului.

 

  1. Pop France SRL Seini: 2,03 milioane lei (412.600 euro). Firma este controlată de Vasile Pop (90% – asociat minoritar este Nicoleta Livia Pop – 10%). Societatea are 169 de angajați și a înregistrat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei (39,81 milioane de lei). Are ca obiect principal de activitate tăierea și rindeluirea lemnului.

 

  1. BKT Forest SRL Lăpuș: 1,65 milioane lei (336.717 euro). Se ocupă cu exploatarea forestieră. Firma este în proprietatea lui Ioan Buda. Este administrată de Florin Buda și are 40 de angajați. A raportat cea mai mare cifră de afaceri (12,94 milioane de lei) și cel mai consistent profit net din istoria economică a firmei.

 

  1. Construct Pack SRL Sighetu Marmației 1,55 milioane lei (316.564 euro). A pornit ca firmă producătoare ambalaje din carton ondulat. Este producător de scaune. Este în proprietatea lui Adrian Pîrlea. A raportat cea mai mare cifră de afaceri (13,12 milioane de lei) și cel mai consistent profit net din istoria economică a firmei.

 

  1. Prislocom Wood SRL Prislop / Boiu Mare: 1,45 milioane lei (295.844 euro). Firmă activă din aprilie 1991 (a activat sub denumirea Prislocom Bîrle SNC, iar în 2013 a fuzionat prin contopire cu Căpâșnă SNC formând Prislocom Wood). A raportat cea mai mare cifră de afaceri (8,65 milioane de lei) și cel mai consistent profit net din istoria economică a firmei. Este în proprietatea familiei Căpâlnă (Emanoil Ioan Căpâlnă – 50%, Mircea Viorel Căpâlnă – 25%, Eugenia Căpâlnă – 25%). Este producător de ambalaje din lemn (paleți, lăzi, cutii agabaritice, tambure lemn pentru transport rutier, maritim și aerian) și de elemente din lemn pentru contrucții (lambriu, dușumea, elemente rindeluite).

 

  1. Transilvania Maderas SRL Bușag / Tăuții Măgherăuș: 1,42 milioane lei (290.006 euro). Este fosta Ronello SA și este deținută de firma spaniolă Exfoarri SL, care l-a desemnat ca administrator pe spaniolul Paulino Arriaga Ruiz De Infante (64 de ani, orginar din Navarra). Firma are 18 angajați și are ca obiect principal de activitate tăierea și rindeluirea lemnului.

 

  1. Doi Ursuleți Forest SRL Vișeu de Sus: 1,37 milioane lei (279.902 euro). Firma, care are sediul social pe strada Cimitirului din Vișeu de Sus și este activă economic din 2019, este în proprietatea lui Irina Vepreciuc și este specializată în exploatare forestieră. Are 8 angajați care au realizat o cifră de afaceri de 4,62 milioane de lei și un profit de net de aproape trei ori mai mare decât în anul precedent. A raportat cea mai mare cifră de afaceri și cel mai consistent profit net din istoria economică a firmei.

 

  1. Klar Design SRL Recea 1,4 milioane lei (307.071 euro). Are ca obiect principal de activitate fabricarea de mobilă. Este în proprietatea lui Anamaria Mihailă și a avut o cifră de afaceri de 3,78 de milioane de lei cu doar doi angajați. A raportat cea mai mare cifră de afaceri și cel mai consistent profit net din istoria economică a firmei.

 

  1. Art Furniture SRL Baia Mare: 1,27 milioane lei (259.217 euro). Are ca obiect principal de activitate fabricarea de mobilă și trei puncte de lucru (în Mocira și Baia Mare). Este în proprietatea lui Romeo Iulian Pop. A raportat cea mai mare cifră de afaceri (1,86 milioane de lei) și cel mai consistent profit net din istoria economică a firmei (de trei ori mai mare decât în anul precedent). Are 21 de angajați.

 

Alte 8 firme cu profit net de peste 1 milion de lei

 

În 2021, în afara celor 20 de firme prezentate mai sus, în industria lemnului din Maramureș au mai fost 8 firme care au depășit profitul net de 1 milion de lei (echivalent cu peste 200.000 euro):

 

  1. Bândriș SRL Borșa: 1,18 milioane lei (240.611 euro);
  2. Maxgermob SRL Coruia/Săcălașeni: 1,16 milioane lei (237.314 euro);
  3. Oct-Trans SRL Baia Mare: 1,10 milioane lei (225.235 euro);
  4. Salus-Coral SRL Sighetu Marmației: 1,09 milioane lei (222.336 euro);
  5. Construct Biadrisa SRL Tisa / Bocicoiu Mare: 1,09 milioane lei (221.738 euro);
  6. Antonio Montagi SRL Borșa: 1,06 milioane lei (217.230 euro);
  7. Plimob SA Sighetu Marmației: 1,02 milioane lei (209.041 euro);
  8. RMT Expo Montaggi SRL Borșa: 1,01 milioane lei (205.348 euro).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here