EXCLUSIV 2MNEWS – Pise, extrădat din Anglia pentru a executa 1 an și 2 luni de închisoare: un procuror de la Cluj poate fi interesat să se-ndrepte spre Rahova

1
3968

EXTRĂDAREA LUI PISE. Carol Jurisnicz (54 de ani), zis Pise, cel mai cunoscut lider al romilor din Baia Mare, a fost extrădat din Anglia pentru a executa o pedeapsă de 1 an și 2 luni de închisoare, stabilită în urma unei sentințe rămasă definitivă încă de la sfârșitul anului 2017. De atunci, însă, Pise nu a fost găsit de autoritățile statului (deși toată lumea interesată – inclusiv 2mnews – știa unde este, respectiv pe High Road Leyton, în Londra) și a fost emis un mandat european de arestare.

 

Pentru ce a fost condamnat Pise

 

La aproape 3 ani de la emiterea MEA (mandat european de arestare – o procedură judiciară simplificată de predare transfrontalieră), Pise a fost reținut de Poliția londoneză și a fost extrădat la sfârșitul săptămânii trecute în România – de la 1 ianuarie 2004, MEA emis de autoritatea judiciară a unei țări este valabil pe întregul teritoriu al UE.

 

Conform unei sentințe a Curții de Apel Cluj, rămasă definitivă în 13 noiembrie 2017, Pise a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de influenţarea declaraţiilor la pedeapsa de 8 luni închisoare. La acel moment, Pise avea, din 2014, o pedeapsă de 6 luni de închisoare, care a fost suspendată condiționat. La sfârșitul lui 2017, cele două pedepse i-au fost contopite, conform legii, așa că Pise a fost condamnat la executarea unei pedepse cumulate de 1 an și 2 luni închisoare.

 

Speța pentru care face acum închisoare Pise este creată de infracțiune relativ minoră, față de cele pentru care acesta s-a autodenunțat public de-a lungul timpului. Respectiv, el a fost condamnat pentru că i-ar fi spus unui martor ce să declare (adică să mintă, susțin procurorii, influențând martorul). Respectivul era martor într-un dosar în care 8 romi, membri ai unui grup de contrabandişti de ţigări din Baia Mare, ar fi luat prin violență (tâlhărie) câteva baxuri de ţigări de la alţi 2 membri. Bine, și pe Al Capone l-au închis pentru că nu și-a plătit taxele.

 

Relația lui Pise cu Cherecheș

 

Un scurt remember: Pise (foto mic dreapta) este cel care l-a acuzat public pe edilul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, că s-au drogat împreună și că l-a plătit (mită electorală) pentru a cumpăra voturile țiganilor și a deveni primar. Mai exact, la alegerile locale din 2012, pentru că primarul în funcție și atunci și acum, Cătălin Cherecheș nu i-ar fi dat banii la care s-au înțeles (50.000 de euro a spus Pise) pentru a-i pune pe romii pe care-i controlează să-l voteze, Pise s-a autodenunțat public, arătând sms-uri păstrate în telefonul personal primite de la Cherecheș în care se vorbea despre mita electorală (foto mare sus).

 

Speța e cunoscută în urbe ca Autodenunțul lui Pise. Cazul a fost investigat (în glumă) de Inspectoratul Județean de Poliție Maramureș, fiind clasat extrem de repede, fără nici cea mai mică urmă de profesionalism, pe considerent că Pise și Cherecheș sunt la fel: oameni politici. Iar declarațiile ar fi fost politice. Puteți râde. Pise era președintele Partidei Romilor Baia Mare.

 

Apoi, speța a fost anchetată și de DNA și prezentată în Raportul anual 2018. Conform DNA, la alegerile locale din 2012, Cherecheș “a oferit unei persoane (n.mea., Carol Jurisnicz, zis Pise), președinte al filialei județene a unui partid politic (n.mea, Partida Romilor Baia Mare) sumele de 17.000 euro și 5.000 lei în scopul determinării simpatizanților acelei formațiuni politice să îl voteze pentru funcția pentru care candida, respectiv cea de primar al municipiului Baia Mare”.

 

Colateral subiectului mita electorală oferită de Cherecheș lui Pise pentru a cumpăra voturile romilor, Pise a declarat public ca s-a drogat împreuna cu Cherecheș, în restaurantul Lumiere din Baia Mare, cu droguri aduse de „băieții” săi, și că primarul este “un drogat”.

 

Drumul lui Pise din Leyton la Rahova

 

Conform lui Pise, fiul unui pastor penticostal, acesta este “om de afaceri” în comerț (Baia Mare – are/a avut club-cafe-ul Selena Diamant) și construcții (are/a avut, prin copiii săi, o firmă de construcții la Londra). Are 9 clase și la începutul perioadei post-decembriste era instructor de dansuri țigănești.

 

A susținut mereu că relația sa cu politicienii (îndeosebi cu primarii Băii Mari, Cristian Anghel și Cătălin Cherecheș) era datorată exclusiv ajutării comunității rome din Baia Mare. Și-a făcut și un ONG în acest sens (Asociația pentru Dezvoltarea Comunitară a Romilor din Baia Mare) și vroia să depună proiecte finanțate din bani europeni având partener Primăria Baia Mare (de altfel, a susținut că pe fostul primar Anghel l-a și angajat în acest ONG).

 

După mușamalizarea scandalului Pise – Cherecheș generat de o presupusă mită electorală despre care cercurile interesate din Baia Mare vorbeau de multă vreme, care a fost îngropat de toate autoritățile statului abilitate în cercetarea spețelor penale, peste relația celor doi (extrem de des văzuți împreună până atunci) s-a așternut un soi de liniște.

 

Pise s-a refugiat la Londra, pe High Road Leyton, iar Cherecheș a rămas în Baia Mare, primar, votat la ultimele alegeri de 17.039 de oameni din cei 119.547 de adulți din oraș. Acum, Pise a fost adus în România de Poliție și, conform procedurii de extrădare, transferat de pe aeroport în Penitenciarul Rahova. Ulterior va fi mutat, cel mai probabil într-unul din penitenciarele din apropierea domiciliului (poate chiar în cel din Tăuții de Sus). Până atunci, însă, surse 2mnews susțin că la Cluj-Napoca „sunt câțiva interesați de revenirea în țară a lui Jurisnicz – Pise. N-au apucat să-l întrebe tot despre relația cu primarul, pentru că a dispărut după procesul de la Cluj (n.mea, în noiembrie 2017)…”.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here