EVENIMENT – Ziua Națională a României, în Maramureș

0
512

1 DECEMBRIE. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, alături de primarul municipiului Baia Mare, de prefectul județului Maramureș, de parlamentari și de reprezentanți ai instituțiilor militarizate și deconcentrate au adus astăzi un omagiu celor care au plătit cu prețul vieții lor pentru libertatea și unitatea țării.

 

La Monumentul Ostașului Român din Parcul Municipal „Regina Maria” a avut loc ceremonialul militar și religios în amintirea eroilor care prin sacrificiile lor au împlinit un ideal național. După ceremonial, a urmat depunerea de coroane la cele patru busturi din Parcul Mara: bustul lui I.C. Brătianu, bustul lui Iuliu Maniu, grupul statuar Avram Iancu și bustul lui George Pop de Băsești.

 

Ionel Bogdan, președintele administrației județene, a vorbit despre însemnătatea Zilei Naționale a României: „Astăzi, avem onoarea de a celebra 103 ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918. O zi în care ne amintim cu emoție și solemnitate de înaintașii noștri care ne-au lăsat moștenire o țară unită, puternică și valori pe care avem datoria să le păstrăm cu sfințenie și să le transmitem generațiilor viitoare.

 

De Ziua Națională a României cinstim cu cel mai profund respect sacrificiile înaintașilor noștri și ne amintim cu recunoștință de eforturile care au făcut posibilă unitatea națională. Îi omagiem astăzi pe toți cei care au plătit cu sânge, pe câmpul de luptă, împlinirea unui ideal național.

 

Printre patrioții care au luptat pentru Unirea cea Mare se află și oameni din Maramureșul nostru drag, personalități care au pus umărul la realizarea acestui ideal național, precum Vasile Lucaciu, care a luptat pentru drepturile românilor din Transilvania, George Pop de Băsești, președintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, deputații Ilie Lazăr și Iuliu Ardelean și mulți alții care au s-au sacrificat pentru ca noi, astăzi, să ne bucurăm de moștenirea lăsată, o Românie unită și independentă.

 

La mulți ani, România!

La mulți ani, dragi maramureșeni!

La mulți ani tuturor românilor!”

 

La Șișești a fost prezent vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Lazăr, care a depus o coroană de flori la mormântul lui Vasile Lucaciu, o personalitate marcantă a vremii, care a luptat pentru drepturile și idealurile românilor din Transilvania și care a pus umărul la înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918.

 

După finalizarea manifestărilor militare și religioase a urmat concertul de folclor și cântece patriotice, organizat în Piața Revoluției din Baia Mare și susținut de orchestra și corpul de balet al Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”, Fanfara Municipiului Baia Mare, profesorii și elevii Școlii Populare de Artă din cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, precum și de cunoscuți artiști de muzică populară.

 

Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș, a transmis un mesaj cetățenilor care au fost prezenți la concert pentru a se bucura de Ziua Națională. „Astăzi, prin folclor, tradiție și cântece patriotice, ne aducem aminte cu nemărginit respect de sacrificiile făcute de eroii patriei care au luptat pentru realizarea Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918.

 

O sărbătoare atât de importantă precum Ziua Națională nu poate fi descrisă și celebrată mai bine decât prin muzică. Cântecele patriotice și folclorul specific maramureșean prezentate în cadrul concertului de astăzi reprezintă un discurs cultural-artistic care va aduce emoția recunoștinței și a respectului pentru toate sacrificiile făcute de strămoșii noștri, precum și vibrația mândriei de neam și țară în sufletul fiecăruia dintre noi. Dragostea de țară și mândria că suntem români să ne fie mereu în suflet, oriunde ne-am afla!”

 

 

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here