EVENIMENT – Un inventar pe tema morții în fotografie, în expoziția internațională „Memento mori”, în Baia Mare

0
311

ARTĂ FOTOGRAFICĂ. Vineri, 8 noiembrie, la ora 18.30, în foaierul Teatrului Municipal Baia Mare are loc vernisajul expoziției de fotografie a Grupului „Memento Mori”, format în urmă cu 5 ani în urmă, la inițiativa fotografului băimărean Silviu Gheție, care a inventariat tot ce ține de tema morții în fotografia românească actuală.

 

Aceasta este cea de-a treia escală pe care o fac cele peste 60 de imagini color și alb-negru incluse în selecție, după expunerile din toamna anului trecut de la Timișoara și București. Expozanții sunt nume consacrate ale fotografiei românești, dar și tineri din noul val: Ionuț Alexa, Vlad Bâscă, Anca Cernoschi, Alexandru Dragoș, Vasile Dorolți, Silviu Gheție, Patricia Hilbert, Ciprian Hord, Alex Mara, Oliver Merce, Cornel Pufan, Radu Taloș, Oleg Tishkovets (Ucraina), Remus Țiplea, René Triebl (Austria) și Lucian Zamfir.

 

Tema „memento mori” se regăsește în toate marile religii ale lumii, de la hinduism la creștinism și este reprezentată plastic într-o multitudine de înfățișări. Expoziția de față contabilizează moartea și evenimentele adiacente ei. Nu toate imaginile trimit fără echivoc la moarte; ea este văzută uneori tangențial, prin ricoșeu, în multiplele ei înfățișări și în contrabalans cu viața. Cei care-și amintesc că mor, își amintesc, prin urmare, și că trăiesc.

 

În zona morții regăsim umorul, ironia, burlescul, tragicomedia, magicul, meditația, ipostaze care fac din trecerea într-o altă lume un eveniment bogat în semnificații și nu atât de înspăimântător. Un adevărat dicționar vizual despre cum este percepută moartea în cotidianul actual. Parteneri ai evenimentului sunt: Memento mori, Asociația One Sound, Sens Unic, Școala 9, mondorama.ro, 7 Zile.

 

Expoziția este deschisă până în 10 noiembrie 2019.

 

  • Foto: Cornel Pufan

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here