EVENIMENT – „nu mă mir… constat”, expoziţie aniversară a fotografului Dan Daniel, vernisată în Baia Mare

0
650
Dan Daniel

FOTOGRAFIE. De când au apărut smartphone-urile toată lumea face poze, dar foarte puţini fac fotografii. Ăştia din urmă se numesc fotografi. În Maramureş, ei sunt ca Lăcarul de pipirig (Acrocephalus paludicola), pe cale de dispariţie. Din lipsă de bani, de profesionalism şi de viziune managerială de secol XXI, doar două ziare mai au fotografi angajaţi, deşi în judeţul ăsta s-au născut atâtea talente, aproape câţi fulgi de zăpadă are-o iarnă la munte.

 

Dan Daniel este fotograf. E târşit prin meserie, ca ogarul prin vânătoare. A „suportat” vreo 8 ani de fotografie de presă şi doar „presarii” ştiu ce-nseamnă asta – nu-i uşor, nu-i comod, nu-i cu glorie, cu Pulitzer, ca-n filmele americane.

 

E cu frig, cu ploaie, ninsoare, accidente, violenţe, cu sânge, cu mult urât şi prea puţin frumos, cu nopţi nedormite din cauză de prelucrat fotografii, cu inspiraţie, cu scandal, cu aşteptări lungi, cu oprelişti, cu 80% mai puţine sărbători legale decât restul lumii, cu „uită că lucrezi 8 ore pe zi” (n-aude ITM-u’, nu?), cu presiune, cu toate astea şi alte alea pe care nu mi le-amintesc acum pentru că mă grăbesc să postez scrierea asta care vă anunţă, doamnelor şi domnilor, următoarele:

 

Afișul expoziției

Joi, 9 februarie 2017, la ora 14, în Salonul Artelor al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” are loc vernisajul expoziției de fotografie „nu mă mir… constat” unde puteţi vedea o mică-mică-extrem de mică parte din lucrările fotografului Dan Daniel. Evenimentul va fi moderat de dr. Ioan Marchiş, director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş, iar expoziţia va fi deschisă în perioada 9-23 februarie.

 

Să băgăm ş-o prezentare oficială: „Dan Daniel şi-a descoperit pasiunea pentru fotografie, inspirat de maestrul fotograf Silviu Gheţie. A început să lucreze ca și fotograf de presă în anul 2002 la cotidianul „Graiul Maramureşului”. La acea vreme a mai colaborat şi cu „Gazeta de Maramureş”. În perioada 2008-2010, a profesat ca și fotograf la săptămânalul „Estrada maramureşeană”. Din 2010 şi până în 2016 a gestionat un mic shop foto în cartierul Hatvan, iar din februarie activează ca și fotograf freelancer”.

 

Şi acum una personală (adică o explicaţie dată de Dan Daniel pentru 2mnews, măcar pe considerent că am lucrat împreună „de la începuturile şi până la sfârşiturile sale” în presă, adică în perioada Gazeta-Estrada): „Măi, decizia asta, cu expoziţia, am luat-o în 2 ianuarie. Mama mi-a zis că ar fi timpul să fac şi eu o expoziţie anul ăsta, că fac 45 de ani. Am zis: Hai să fac! Şi apoi, am găsit o fată la care i-am făcut nişte portrete faine (mă inspira!) şi am zis să fac o expoziţie de portrete. Dar cu timpul am făcut de toate, şi instantanee şi peisaje (deşi ştii că nu mă omor după peisaje)… Am şi poze de la nunţi (râde). În general, o să fie fotografie minimalistă. Nu multe, că o să fie doar vreo 21 sau 23 de panouri, să vedem cum le aranjăm în spaţiul ăla”.

 

Să vedem. Vreau să spun: să le vedem împreună, joi, de la ora 14, la Biblioteca Judeţeană. Şi să nu-l luaţi în seamă, ştiţi că ăştia buni suferă de complexul auto-minimalizării propriilor talente.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here