EVENIMENT – Memorialul de la Sighet, iluminat arhitectural într-un spectacol avangardist și împotriva uitării

0
272
Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației (foto: zigzagprinromania.com)

SPECTACOL. Sâmbătă, 10 noiembrie, începând cu ora 19.30, fațada Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației va fi iluminată arhitectural în timpul spectacolului vizual și auditiv „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”, care va dura 15 minute.

 

Spectacolul face parte dintr-un proiect care se desfășoară în șase orașe din țară (Sighetu Marmației, București, Iași, Constanța, Arad și Alba Iulia), în perioada 29 octombrie – 13 noiembrie, în cadrul căruia vor fi iluminate arhitectural 10 clădiri a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri și de ultimii 100 de ani.

 

„Mă vezi? 1918 într-o altă lumină” este realizat de membrii Asociației Culturale pentru Educație prin Artă, susținuți de light-designerii de la Apart Production și Five’s International. În afara spectacolului de lumini (special conceput pentru fiecare monument), inițiatorii proiectului le oferă locuitorilor din cele șase orașe, cu ajutorul vocii actorului Șerban Pavlu, “povești pierdute” cu privire la monumentele respective și la rolul pe care l-au avut în dezvoltarea societății românești de la începutul secolului XX.

 

Ideea proiectului îi aparține light designer-ului Alin Popa, cel care a și conceput spectacolul și care a realizat că orice spațiu ajunge să intre în cotidian, obișnuință și uitare. „Scopul acestei manifestări culturale este să repoziționeze toate aceste edificii în mentalul colectiv”, a explicat Eugen Lumezianu, președintele Asociației pentru Educația prin Artă.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here