EVENIMENT – Maramureșeanul Mircea Roman, singurul român care a câștigat „Oscarul sculpturii”, expune în „Sculptură la Puterea 2”

0
1412
Mircea Roman (foto: credidam.ro)

ARTĂ. Știți că artiștii sunt suflete sensibile. Poate aceasta este explicația pentru care atunci când vorbim despre sculptorul maramureșean Mircea Roman folosim sintagma „unul dintre cei mai importanți sculptori contemporani români” și nu „cel mai”, deși omul acesta este singurul sculptor român din toate timpurile care a obținut, în 1992, cel mai mare premiu mondial al acestei arte: Marele Premiu la Trienala de la Osaka (Japonia), supranumit “Oscarul mondial” în sculptură – cu lucrarea monumentală „Suflet cu bube”…

 

foto: ateliere.net

Noutatea-i asta: maramureșeanul Mircea Roman împreună cu gălățeanul Aurel Vlad au fost aleși să formeze cu lucrările lor expoziția „Sculptură la Puterea 2”, organizată de Proiectul Cultural „Contemporanii”, Teatrul Național București și Institutul Cultural Român, eveniment care va fi vernisat marți, 15 mai, de la ora 18.30, în Rotonda Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București. Expoziția va fi deschisă publicului (intrarea e gratuită) până în 10 septembrie (zilnic între orele 14 și 19, excepție făcând zilele de luni) și și-a propus (re)cunoașterea valorilor românești, a personalităților care înregistrează performanțe în cultură și reprezintă cu excelență România.

 

Mircea Roman s-a născut în 24 iunie 1958, în comuna maramureșeană Băiuţ şi a copilărit în Târgu Lăpuş. În 1977 devine absolvent al Școlii de Arte din Baia Mare, iar în 1984 al Academiei de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și președintele filialei de sculptură, premiat cu Premiul Atelier 35 București, medalia de Aur a UAP Republica Moldova, Premiul UAP România pentru sculptură, Ordinul “Serviciul Credincios în Grad de Ofițer”, Premiul Delphine Londra și Marele Premiu al Trienalei de la Osaka.

 

A locuit în Londra până în 2007, când s-a reîntors în țară, în București. Are 11 expoziții personale (în București, Londra, Cluj-Napoca) și a expus în zeci de expoziții de grup. Este cunoscut pentru lucrările sale iconice, distinctive prin personajele hibrid-umane, arhaice şi totodată moderne, şi prin tehnica sa specifică de lucru în lemn şi bronz.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here