EVENIMENT – La Repedea, festivalul internațional al huțulilor

0
785
Nicolae Mișulec

MINORITĂȚI. În acest weekend, în comuna maramureșeană Repedea are loc cea de-a doua ediție a festivalului Internațional de Etnografie și Folclor “Huțulii”. Evenimentul a fost inițiat anul trecut de Fundația Uniunea Huțulilor din România, iar în acest an a fost introdus în programul cultural prioritar al județului Maramureș (și datorită intervențiilor singurului consilier județean de etnie ucraineană, Nicolae Mișulec – PNȚCD), beneficiind de o finanțare de 19.000 de lei (prima ediție, cea din 2017, a beneficiat de o finanțare de 20.000 de lei).

 

La eveniment sunt așteptate fiind aşteptate delegaţii ale huţulilor din România, Polonia, Ungaria, Cehia, Austria şi Ucraina. În programul anunțat de Fundația Uniunea Huțulilor din România (președinte Vasile Popovici), evenimentul debutează sâmbătă, 21 iulie, laa ora 12, atunci când are loc deschiderea oficială a simpozionului național “Etnografia în ținutul huțulilor”. Tot sâmbătă, de la ora 14, pe terenul de sport Lujana, are loc jocul tradițional de oină.

 

Duminică, manifestările începe la ora 10, la Căminul Cultural Repedea, cu expoziția de pictură și fotografie, iar la ora 13 are loc parada portului popular, urmată de un program folcloric cu participare internațională. Sfârșitul evenimentului are loc la ora 22.

 

Huţulii sunt un subgrup etnic ce trăieşte în Bucovina, Maramureş, Transcarpatia şi Pocuţia. În România, huţulii locuiesc în comunele Bistra, Poienile de sub Munte, Repedea, Rona de Sus, Ruscova şi Vişeu de Sus (din judeţul Maramureş) şi în comunele Brodina, Breaza, Cârlibaba, Moldova-Suliţa, Moldoviţa, Izvoarele Sucevei, Vatra Moldoviţei şi Ulma (din judeţul Suceava).

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here