EVENIMENT – Începe tradiționala paradă a brondoșilor din Cavnic

0
590

TRADIȚIE. Vineri, 14 decembrie 2018, de la ora 10, are loc tradiționala paradă a brondoșilor din Cavnic. Plecarea se face de la Casa Orășenească de Cultură Cavnic, iar organizatorii au invitat localnicii echipați în tradiționalele costume și măști de brondoși pentru a celebra atât Centenarul, cât și cei peste 300 de ani de existență a acestei tradiții specifice zonei.

 

Organizatorii paradei îi invită să participe și pe cei care nu dețin costume de brondoși, aceștia putând face parte din grup cu condiția să fie îmbrăcați în port popular.

 

Brondoșii sunt tineri mascați, care colindă pe străzi în preajma sărbătorilor de iarnă, obicei păstrat cu sfințenie încă de la invazia tătarilor din 1717 (prima apriție a brondoșilor atestată documentar), despre care se spune că au fost alungați din oraș cu ajutorul brondoșilor. Astăzi, conform credinței locale, în preajma Crăciunului, brondoșii alungă spiritele rele, iar cei care îi primesc în casă au noroc tot anul.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here